Haberler

Yangın mevsimi

Tarih: 22 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Derya Sazak
Yine koruyamadık! Kuşadası, Selçuk, Kaş, Manavgat, Adana çevresinde yüzlerce hektar orman alev alev yanıyor. Aşırı sıcaklar, rüzgâr ve nem gibi doğal faktörlerin yanı sıra halkımızın mangal merakı, yolda giderken elindeki sigarayı fırlatma alışkanlığı her yıl olduğu gibi, Ege-Akdeniz kıyılarındaki yeşil alanları tehdit ediyor.

12 milyon hektar orman alanının yüzde 58'i yangına birinci derecede duyarlı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın istatistiklerine göre yılda ortalama 2 bin orman yangını çıkıyor ve binlerce hektar orman yok oluyor. 2005 yılı bu açıdan biraz daha şanslı geçmişti. Yangın sayısı 1.530 olarak saptandı ve yanan orman alanı 2.821 hektar olarak açıklandı.

Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'daki yangınlar daha büyük felaketlere yol açtı. 2006 yılında, "orman yangınlarıyla mücadele" konusunda bir eylem planı açıklandı. Uçak ve helikopter ekipleriyle "havadan müdahale" dahil, her türlü önlemin alındığı bildirildi. Orman Genel Müdürlüğü'nce 3 temel strateji izlenecekti:
1- Önleme: Yangın çıkmasına mani olmak (eğitim ve bilinçlendirme).
2- Erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale.
3- Yanan alanların hızla ağaçlandırılması.

Ne yazık ki, yaz ortasına kadar 1500'e kadar orman yangını çıktı ve 2.430 hektar ormanlık alanımızı daha kaybettik. Kuşadası, Selçuk ve Kaş'ta çıkan yangınlar sonucu, 2005 yılındaki kayıp tablosuna ulaştık. Sıcaklığın 45 derecenin üzerine çıktığı Ege ve Akdeniz'de "yangın mevsimi"ne girildi; asıl tehlike şimdi başlıyor. Ormanları kurtarmak için canla başla çalışan ekiplerin yanı sıra bu mücadelede görev vatandaşlara da düşüyor.

Piknikte ateş yakmaya son vermek, yangın riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Orman yangınlarının yüzde 53'ü ihmal ve dikkatsizlikten çıkıyor. Arazi açmaya dönük niyetleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı yerinde bir kararla, "yanan ormanların başka amaçlar için kullanımına" izin vermiyor. Yangın gören sahalar yeniden ağaçlandırılıyor. Buna rağmen arazi mafyasına kurban giden alanlar yok değil. Yangına karşı, orman yolları, yangın emniyet şeritleri ve "uydudan izleme" yöntemleriyle önlem alınmakta.

İzmir Selçuk'ta çıkan yangın, Meryemana Evi'nin bulunduğu Bülbüldağı'ndaki ağaçları da kül etmiş. Betonlaşan Kuşadası çevresindeki son ormanlık alanın tahribatı üzüntü vericidir. Haziranda Efes'ten Meryemana'ya çıkarken, turistleri alışverişe zorlayan esnaftan şikâyet eden taksicileri dinlemiştik. Oysa asıl dert edinmemiz gereken ormanlarımız. İçimiz yanıyor!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.