Haberler

Stratejik Önem Taşıyan İllerin Havaalanları Kara, Deniz ve Demiryollarına Entegre Edilecek

Tarih: 23 Ağustos 2006 Kaynak: Tercüman Yazan: Hakkı Kurban
Ulaştırma Bakanlığı, Anadolu'daki havaalanlarını ihtiyaca uygun hale getirmek ve yeni alanlar kazandırmak için geniş çaplı bir çalışma yürütüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla yürütülen çalışmalar çerçevesinde, turizm kentleri ve büyük şehirlerdeki havaalanlarının yanı sıra, Elazığ, Ağrı, Sivas, Balıkesir gibi yurdun çeşitli illerindeki havaalanlarına da yeni bir görünüm kazandırılacak. Yıldırım'ın hedef olarak çizdiği kara-deniz- hava ve demir yollarının entegrasyonu için stratejik önem taşıyan illerin havaalanları genişletiliyor. Bu çerçevede, Elazığ'da yeni pist yapımı için çalışmalar hızlandı. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nün ÇED raporunu hazırladığı ve Mart ayında sunduğu projede gerekli onaylar alındı. İnşaatın yapım ihalesi de sonuçlandı. 3 bin 500 metre uzunluğunda olacak yeni pisti Ar Yapı Güney Holding'in yapacağı kaydedildi. Benzer şekilde, Ağrı'da da pist çalışması var. Ağrı Havaalanı'nın pisti genişletiliyor. Topoğrafik çalışmalar ve kesin projeleri tamamlanan program çerçevesinde, ÇED'in gerekli olmadığı belirtiliyor.

Sivas, 3 Ay İçinde Hazır
Sivas Havaalanı'nda da pist genişletilecek. Sene başında ihale edilen proje çerçevesinde, işin yapım süresi 215 gün olarak belirlendi. 19 Nisan'da yer teslimi yapılarak işe başlanmasıyla, pistin genişletme çalışmalarının 15 Kasım 2006 tarihinde tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar nedeniyle meydan, yapım süresi boyunca hava trafiğine kapalı tutuluyor. Kasım ortasından itibaren kente uçuşların başlaması öngörülüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2006 Yılı Yatırım Programı'na alınan 'Balıkesir (Körfez) Havaalanı İnşaatı' projesinin; başlatılan ÇED çalışmaları sorunsuz bitirildi. Yeni mania planı çalışmalarının da tamamlandığı havaalanında inşaat çalışmalarının yılın ikinci yarısında hızlanması bekleniyor. Kütahya-Afyon Uluslararası Havaalanı Inşaatı için de sonbahardan itibaren gerekli adımların tamamlanması öngörülüyor. Gaziantep'teki meydanda pist yenilenerek, terminal binası yapılırken, havaalanı 'uluslararası' nitelik kazandı. Buradaki çalışmalarla birlikte Gökçeada ve Erzurum'da yürütülen inşaat çalışmaları da tamamlandı.

GAP Havaalanı Yıl Sonunda Bitecek
Yıldırım'ın talimatıyla, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) APK Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu şekillendirilen projeler çerçevesinde, bu yılın sonuna kadar GAP Uluslararası Havaalanı inşaatı, Kayseri Havaalanı'nın yeni terminal binasının inşaatlarının tamamlanması planlanıyor. 2007 yılında Trabzon Havaalanı'nın yeni iç hatlar terminal binasının yapılması öngörülürken, Hatay'daki havaalanı da devreye girmiş olacak. 2008 yılında da Denizli'deki Çardak Havaalanı inşaatının bitirilmesi hedefleniyor.

Gelecek dönemde, özellikle turizm bölgelerindeki havaalanlarına ağırlık verilmesi de değerlendirilen bir başka nokta. Edirne, Çanakkale, Kütahya, Bursa, Didim, Marmaris, Kaş, Manavgat, Anamur ve Hatay'ın direkt dış dünyaya bağlanacağı çalışmalar için planlamalar yapılıyor. DHMİ tarafından işletilen 36 havaalanında; 2005 yılında 534 bin 087 uçak trafiği gerçekleşirken, toplam 54 milyon 525 bin 727 yolcu taşındı. 2006 yılında ise; 591 bin 622 uçak trafiğinde, 62 milyon 772 bin 954 kişinin taşınması hedefleniyor. DHMİ yetkilileri, mevcut havaalanlarına yenileri eklendiğinde mevcut kapasitenin katlanarak yılda 100 milyon yolcu taşınmasının beklendiğini bildirdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.