Haberler

Apollon tapınağı ayağa kalkıyor

Tarih: 29 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
Çanakkale Biga Yarımadası'nda bulunan Apollon Sminheus Tapınağı, köy evlerinin duvarlarından, değirmenlerden, sokak taşlarından bulunup getirilen tapınağa ait parçalarla tamamlanıyor.

Çanakkale Biga Yarımadası'nda bulunan ve Troas'ın en önemli kehanet merkezi olarak bilinen Apollon Sminheus Tapınağı her yıl bulunan yeni parçalarla tamamlanıyor.

İlyada destanında da sözü edilen Truva savaşlarını anlatan tapınağa ait frizlerin bugüne kadar yüzde 20'si ortaya çıkarıldı. Tapınak kazılarını yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel, "Bazen tapınağa ait parçaları köye ait evlerin duvarlarından, değirmenlerden, sokak taşlarından bulup getiriyoruz. Anadolu'nun bu en eski kült merkezini ayağa kaldırmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz" diyor.

Kazılar için ilk geldiklerinde üzerinde bir zeytinyağı işliği bulunan tapınak bugün gözle görülür şekilde ayağa kalkıyor. Gerek kazı çalışmalarından gerekse çevreye dağılmış halde tek tek bulunan tapınağa ait parçalar yerlerine yerleştirilerek ziyaretçilere görsel keyif yaşatılıyor.

Efes Pilsen'in sponsorluğunda yapılan çalışmalarda yine kazı alanında bir depo müze oluşturuldu. Kazılardan ele geçirilen arkeolojik buluntuların sergilendiği müzenin en önemli eserleri ise İlyada destanını anlatan frizler. Anadolu arkeolojisinin en önemli buluntuları olarak görünen frizlerde Truva filminde anlatılan savaşlar resmedilmiş.

Özgünel, tapınakların tıpkı günümüzde olduğu gibi insanların sorunlarını ve duygularını sömürmek için kullanıldığını belirtiyor:

"O dönemde tarımla uğraşan halkın en büyük belası olan fareleri konu alan tanrı Apollon'un heykeli ayağının altında bir fareyi ezerken resmedilmiş. Halk da dönemin kahinlerine kurbanlar hediye ederek farelerden kurtulmayı ummuş. Kâhinler kurban edilen etleri afiyetle yerken köylüde farelerden kurtulacakları günleri özlemle beklemiş."

'Sponsor desteği şart'
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kazı çalışmalarına verdiği desteğin yetersiz olduğunun altını çizen özgünel şunları söyledi:

"Bakanlık 50 bin YTL verdi bu yıl. Ancak bu parayı işçiler için kullanabiliyoruz. Sponsor olmasa tek bir taşı üst üste koymamız mümkün değil. Bu yönetmeliğin mutlaka değişmesi gerekir. Türk firmaların yabancı kazılara sponsor olmasını da şaşkınlıkla izliyorum. Zaten paraları bol olan yabancı kazılara Türk firmaların sponsor olmasının bir anlamı yok. Kendi arkeologlarımıza destek verilsin ki, Türk arkeolojisi Batı ile yarışmayı sürdürebilsin."

İon stilinde inşa edildi
Helenistik dönem İ.Ö. 330 - 30 yıllarına tarihlenen tapınak İon stilinde inşa edildi. Anadolu Troas bölgesinin tek örneği olan tapınağın ön ve arka cephelerinde 8, uzun kenarlarında ise 14 sütun var. Anadolu'da nadir görünen figürlü sütun tamburları boğa başı veya Homeros'un İlyada destanını anlatan mitolojik sahnelerle süslü.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.