Haberler

Lagina'da tarih fışkırıyor

Tarih: 30 Ağustos 2006 Kaynak: Vatan
Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde antik Lagina kentindeki kazılarda, M.Ö. 6'ncı Yüzyıl'a ait paha biçilmez eserler günışığına çıkarıldı. Yörede bir müze olmaması nedeniyle, çıkan eserlerin başka müzelerde sergilenmesi üzüntü yarattı.

Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Tırpan başkanlığındaki ekibin, Turgut Köyü'nde, Börükçü Mevkii'nde kömür havzalarında sürdürdüğü kurtarma kazılarında bir küp bulundu. Ağzı düzgün kapatılmış küpün ölü külü saklamak için kullanıldığı anlaşıldı. Arne adı verilen ölü külü küpü özenle açıldığında, içinde Mısırlılar'ın Güneş Tanrısı Ra'nın göz figürü işlemeli akik kolye, birinde Aşk Tanrısı Eros figürü bulunan, farklı tarzlarda yapılmış ve Alabastron, Likitas ve Enosver adları verilen farklı koku kapları, fildişi kılıflı sürme ile bazı makyaj malzemeleri bulundu.

Lagina Antik Kentinde devam eden kazı çalışmaları sırasında da Helenistik döneme ait 2300 yıllık bir kadın başı heykeli bulundu.

Heyecanını ifade eden Prof.Dr. Ahmet Tırpan, küpün büyük olasılıkla Mısır'a giden bir Karyalı tarafından getirildiğini söyleyerek, "Çalışmalarımız sırasında bulunan bu kap Mısır'da ölü külü saklamak için kullanılan ve sadece soylu ailelerin kızlarında bulunan bir kap. Tahminlerimize göre burada yaşayan Karyalı bir genç Mısır'a çalışmaya gitti, orada soylu bir aile kızı ile evlenerek döndüklerinde beraberlerinde bu kabı getirdi. Arne adı verilen ölü külü kabını laboratuarlarımızda açtığımızda Ra'nın göz figürü işlemeli kolyeyle makyaj malzemeleri bulduk" dedi.

Kazı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Tırpan bulunan eserlerin gerek arkeolojik olarak, gerekse maddi yönüyle paha biçilemeyecek eserler olduğunu söyleyerek, "Çıkarılan eserlerin bulundukları yerde sergilenmesi gerekir. Ama gerek Lagina'da, gerekse Stratonikeia antik kentlerinde çıkartılan eserler Muğla Müzesi'ne kaldırılıyor. Burada da eserlerin sergileneceği yeterli alan bulunmadığı için maalesef eserlerimiz depolarda kalıyor" diye yakındı. Tırpan, daha önce de çıkarılan birçok eserin İstanbul'daki müzelere konulduğunu söyledi.

Yatağan'da acil olarak bir müzeye ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Tırpan, "Yatağan'da bulunan eserlerin başka müzelerde sergilenmesi doğru değil. Eşyanın tabiatına aykırı. Her eser bulunduğu bölgede sergilenmeli. Ancak böyle bir tarihi ve arkeolojik değeri olan bir yöreye sahip çıkılmayışını anlayamıyorum" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.