Haberler

“Kocaoğlu: “Doğal Yaşam Parkı, Cazibe Merkezi Olacak”

Tarih: 31 Ağustos 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sasalı’da yapımı devam etmekte olan “Doğal Yaşam Parkı” alanında incelemelerde bulundu. Sabah saatlerinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, Gediz Nehri ile Tuzla Caddesi arasında 425 bin m2 alan üzerinde gerçekleştirilmekte olan Sasalı Doğal Yaşam Parkı Projesi’ni maket üzerinde tanıttı. Daha sonra da basın mensupları ile birlikte alanı gezen Kocaoğlu, Doğal yaşam Parkı’nın ülkemizde bir ilk, İzmir için ise bir cazibe merkezi olacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Doğal Yaşam Parkı’nı 2008 yılında bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: “Kültürpark’taki hayvanat bahçemizin 18 bin metrekare olduğu düşünülürse, bu alanın ne kadar büyük olduğu gözönüne getirilebilir. Burasını kentin cazibe merkezi haline getireceğiz. Parkımızda ziyaretçiler hayvanları doğal ortamlarında izleme olanağı bulacaklar. Sasalı Doğal Yaşam Parkımız, İzmir Kuş Cenneti ile de örtüşecek. Bölgede ağaçlandırma çalışmaları 3-4 yıldır devam ediyordu. İZSU'nun ihtiyacı olan alanın dışındaki bütün alanlar ağaçlandırılacak. Burada İnciraltı’nın 3, Kültürpark’ın ise 10 katı büyüklüğünde bir yeşil alan yaratacağız.” 

İzmir’in Çevresine Yeşil Örtü
İnciraltı, Yelki, Evka-5 ve 6, Oyunlar Köyü’ndeki örneklerinde olduğu gibi büyük ölçekli peyzaj çalışmalarıyla kentin çıplak ve ağaçsız görünümünü gidermeye çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, “Bu projeyle, Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve Kent Ormanıyla beraber kentin kuzey aksını, günübirlik rekreasyon ihtiyacını görecek büyük bir mekan olarak hazırlamış olacağız. Kentin ağaçsız görünümüne de buralardan ses ve nefes vermeye çalışacağız” 

Avrupa İle İşbirliği
Kültürpark’taki hayvanları Sasalı’da oluşturulmakta olan alana taşıyacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, Doğal Yaşam Parkı’nı birlikte projelendirdikleri Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği ile ciddi bir çalışma içinde olduklarını kaydederek, alacakları yeni hayvanlarla doğal yaşam parkını zenginleştireceklerini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, Kültürpark’ta bugüne kadar yaşayan hayvanları da fotoğraflarla belgeleyip, sergi açmak ya da alanı Kültürpark’a dahil etmek konusunda henüz bir karar vermediklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, sözkonusu projenin Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi ile eş zamanlı olarak bitirileceğini belirterek, Doğal Yaşam Parkı’nın yaklaşık 5 km. ilerisinde metrodan inen ziyaretçilerin, buraya besleme hatlarıyla kolayca ulaşabileceklerini kaydetti.

Fen İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Etüd Proje Müdürü Işık Çelikoğlu ise, proje hakkında teknik bilgi verdi. Çelikoğlu, projede parkta yaşayacak hayvanların kendi doğal habitatlarına uygun ortamlarda yaşamalarını sağlayacak mekanlar oluşturacaklarını belirtti. Ziyaretçilerin parkta gezerken hayvanlarla aralarında kafes, tel, bariyer gibi yapay görsel ayıraçların olmamasına özen gösterdiklerini belirten Çelikoğlu, su, hendek gibi doğal engelleyiciler kullanıldığını kaydetti. Hayvanların 24 saat bakım altında tutulacaklarını söyleyen Çelikoğlu, alanın girişinde yaklaşık bin 500 araçlık otopark yapıldığını da belirtti. Çelikoğlu, faraklı türlerin ayrı bölgelerde bulunacağını, yürüyüş yollarının ve hayvan bakım yollarının birbiriyle kesişmeyeceği, güzel bir parkur hazırlandığını belirterek, mevcut yapıların da kullanılacağını sözlerine ekledi.

Doğal Yaşam Parkı’nda şu bölümlerden oluşacak
Büyük kediler; aslan, kaplan ve puma.

Tropik Merkez; sürüngenler, timsah, kaplumbağa, papağan, balık ve çeşitli kuş türleri.

Fil barınağı; parkta filler için toplam 15 bin metrekare açık alan, 550 metrekare kapalı barınak oluşturuluyor. Bu bölümde 7 adet fil barınabilecek.

Maymun barınağı; İki ayrı adadan oluşan, açık alanlar ve kapalı barınaklarınbulunduğu 6.600 metrekarelik yer ayrıldı.

Ayı, kurt, tilki; büyük kedilerin açık ve kapalı barınaklarının bir benzeri oluşturuluyor. Bu bölümde ayrıca kayalıklar arasından gelen doğal su akıntıları olacak.

Kelaynak; Soyu tükenmekte olan keleynaklar için 570 metrekarelik doğal kayalıkların yer aldığı barınak oluşturuldu.

Papağan; ziyaretçilerin içine girip papağanları besleyebileceği 600 metrekarelik doğal bir ortam kuruluyor.

Yırtıcı kuşlar; akabba, şahin, baykuş ve kartal gibi yırtıcı kuşların her biri 500 metrekarelik 4 ayrı barınak oluşturuluyor.

Aviary; yırtıcı olmayan ve insanlarla bir arada yaşayabilen kuşların serbestçe uçabilecekleri, içine ziyaretçilerin de girebileceği yaklaşık 3000 metrekare büyüklüğünde bir alan tasarlandı.

Deve barınağı; İçinde 126 metrekare kapalı barınak oluşturulacak 3000 metrekarelik yer ayrıldı.

Çocuk Hayvanat Bahçesi; Çocukların at, tavşan, tavuk, kaz, köpek ve kedi gibi evcil hayvanlarla bir araya geleceği alan tasarlandı. Bu bahçe, çocukların ata binebileceği manej, ahırlar ve kümes bölümlerinden oluşuyor. Ayrıca, ailelerin çocukları ile birlikte oturup dinlenebileceği oturma alanları bulunuyor.

Geyik barınakları; kızıl ve ala geyiklyer için, kapalı barınakların da bulunduğu toplam 7.900 metrekarelik alan ayrıldı.

Ceylan-keçi; ceylanlar için 3.900, keçiler için de 3.400 metrekare açık alan tasarlandı. Ayrıca hayvanlar için kapalı mekanlar da oluşturulacak.

Afrika savanı; Devekuşu, zebra, ve zürafanın birlikte yaşayacağı toplam 18.000 metrekarelik bir alan tasarlandı.

Gölet; Doğal Yaşam Parkı’nın giriş kısmında, içinde çok sayıda su kuşunun yaşayacağı 8.450 metrekare büyüklüğünde gölet oluşturuluyor.

Doğal Yaşam Parkı’ndaki bu bölümlerde ziyaretçilerin hayvanları kendi doal ortamlarında rahatça izleyebilmeleri için gezinti bantları, gözetleme kuleleri, dinlenme alanları ve çocuk oyun alanları oluşturulacak.

Ayrıca, hayan mutfağı, yem ambarı, atölye, yemekhane, karantina, eğitim-konferans ve sergi salonu ile giriş binası da Doğal Yaşam Parkı’nda yer alacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.