Haberler

Büyük Ankara Oteli’nin Geleceği Ne Olacak?

Tarih: 31 Ağustos 2006


Fotoğraf: Selçuk Balamir

Bir zamanların en hareketli siyaset kulisi, kentin geçmişinden değerli anılar barındıran Büyük Ankara Oteli’nin özgün mimarisi değiştiriliyor. İsviçreli Mimar Marc Saugey ile Y. Mimar Yüksel Okan’ın eseri olan yapı, tasarlandığı 1960’lı yılların dönem özelliklerini taşıyan, ‘organik mimari’ ve uluslararası modernizmin nitelikli bir örneği.1 Yıllardır boş duran Otel’in onarımı için, yapının çehresini tamamen değiştiren bir yenileme projesi gündemde.

Otel, kentin en önemli ve prestijli bulvarı olan Atatürk Bulvarı üzerindeki konumu nedeniyle, adını taşıdığı kent için bir simge yapı olma özelliği taşıyor. Yapımının tamamlandığı 1966 yılından 1986’ya dek yirmi yıl süreyle, Başkent’in tek beş yıldızlı oteli olma unvanını korumuş olan otel, bu yönüyle en az iki kuşak Ankaralı için nitelikli yaşam çevresinin örnekliğini yaptı. Ankara’nın en güzel mekanlarından biri olan, eşsiz manzaralı çatı lokantası, önemli toplantı ve kutlamalara evsahipliği yapan zengin mekanları ve özellikle lobisiyle, bir dönemin vazgeçilmez siyaset kulisi olarak işlev görmüş olan otel, bir romana da adını vermişti.2 Üzerinde yapının adı ve amblemini taşıyan fotoğraf çerçeveleri, antetli not kağıtları, kül tablaları gibi anı nesnelerinin şu anda bazı internet sitelerinde3 açık arttırmalarla alıcı buluyor oluşu, otelin toplumsal bellekteki değerini ortaya koymaya yetecek bir kanıt olarak duruyor.

Ankara Oteli'nin mevcut varlığı, ticari yatırım lehine de kullanılabilecek pek çok değeri barındırıyor. Kentsel hafıza, nitelikli turizm, reklam, marka gibi kavramlar çerçevesinde değerlendirilme potansiyeli büyük olan yapının, uluslararası üne sahip Marc Saugey’nin (Yüksel Okan’la birlikte) eseri oluşu, başlıbaşına bir pazarlama unsuru. Mimarın Cenevre’deki eserleri günümüzde koruma altına alınmakta ve yenileme girişimleri itinayla sürdürülmektedir.4 Ankara’nın sahip olduğu bu değeri koruyamaması, mimarlık kültürü bakımından olduğu kadar, nitelikli bir turizm yatırımının karlılığı açısından da büyük bir kayıp olacaktır.

 
Fotoğraf: Duygu Toprak
 
Fotoğraf: Duygu Toprak

Gündemdeki yenileme projesi hakkında derlenebilen bilgiler, otelin dışıyla birlikte iç mekan özellikleri ve özgün ayrıntılarının değiştirilerek, benzerleri pek çok yeni iş merkezinde gözlenebilen, sıradan bir yapıya dönüşeceği endişesini uyandırıyor. Örneğin, yapının özgün güneş kırıcılarının sökülerek mavi renkli bir metalik cephe sistemiyle giydirileceği, Otel’in Tunus Caddesine cephe veren alçak katlı bloklarının ise yıkılarak çok katlı bir otopark yapılması ve bazı bölümlerin klasik bezemeli bir tarzda yeniden inşa edileceği, gelen bilgiler arasında.

Böylesine önemli bir yapının yenilenmesi, modern mimarlık ürünlerinin korunma ilkelerine sadık kalacak biçimde gerçekleşmeli, ve gerekli teknik donanım ve olanaklara sahip uzmanlarca denetlenmelidir. Büyük Ankara Oteli’nin aslına uygun olarak onarım ve yenilenmesi için, ilgili meslek çevreleri tarafından binanın önemini irdeleyen bir teknik raporun hazırlanması gündemdedir. Mimarlar Derneği 1927, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Koruma Uzmanları Derneği (KORDER), Uluslararası DOCOMOMO (Modern Mirasın Belgelenmesi ve Korunması) örgütünün Türkiye kolu (Docomomo-Turkey), ANKİN (Ankara Inisiyatifi) ve Üniversitelerin Mimarlık Fakültelerinden ilgili uzmanlar, dileklerini yatırımcıya ve ilgili mercilere iletmek için çalışmalarına başlamıştır.

Bu metin, adı geçen kurumlardan gönüllü olarak biraraya gelerek, konuyu irdeleyen bir çalışma grubu tarafından kaleme alınmıştır.

Notlar:
1 Yapı hakkındaki yayınlara bir örnek: Metin Sözen (1984) Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı, TC İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, s. 280. Otelin teknik özellikleriyle ilgili olarak, şu web sayfası incelenebilir.

2 Remzi Şahin, “Ankara Oteli – Siyasal Roman” (Ankara, tarihsiz basım).

3 Örneğin.

4 Marc Saugey’nin eserleri konusunda bkz.: Faces no 21, special issue “Marc J. Saugey”, Autumn 1991, School of Architecture, Universiy of Geneva and Alberto Sartoris, Hommage à Saugey, Edition des valeurs nouvelles, Cossonay, 1991. Catherine Dumont d’Ayot, Franz Graf, The Works of Marc Saugey, Docomomo Journal 24, February 2001, pp. 54-61.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.