Haberler

Salıları buluştular, fotoğraf konuştular 20 bin karelik İznik arşivi oluşturdular

Tarih: 2 Eylül 2006 Kaynak: Hürriyet
Türkiye’nin önde gelen 12 fotoğrafçısı, 11 yıl boyunca sürdürdükleri aylık sohbet toplantısından bugüne kadar birçok parlak proje çıkardı. Bu arada iddialı bir çalışmaya girişti. Tam dört yıl boyunca İznik çevresindeki köylerin hayatını fotoğrafladı. Yaklaşık 20 bin kare içinden seçilen fotoğraflar "Bizi Çeken İznik" adıyla İstanbul’da sergilenecek.

Tam 11 yıldır her ayın ikinci salısında toplanıyorlar. Ne kar ve fırtına ne de hastalık ve seyahatler engelliyor toplantıları. Hepsi fotoğrafçı. Başlangıçta 40 kişiydiler, şu andaki sayıları 12. Bunca yıldır bıkıp usanmadan fotoğraf üzerine konuşuyorlar. Araya başka mevzular da giriyor kuşkusuz. Sadece sohbet için buluşsalar da, neden farklı işler yapmayalım diyerek çok önemli ve güzel eserler ortaya çıkarmışlar. Tümü erkek. Önümüzdeki aylarda aralarına genç bir kadın da katılacak. Grubun birlikte sohbetten keyif alan üyeleri: Merih Akoğul, Ali Borovalı, İsa Çelik, Gültekin Çizgen, Engin Ertan, İlyas Göçmen, Metiner Gören, Aramis Kalay, Cengiz Karlıova, Ahmet Kuzik, Nevzat Yıldıran ve İbrahim Zaman.

Muhabbet Ekibi
Sanatın bireyselliği, düşünce ve kişilik farklılıkları, sanatçı egoları 43 ilá 69 yaş arasındaki bu on iki fotoğraf tutkununun arasını açmıyor. Tam tersine, tüm bu gerçeklere rağmen yine zor bir işi başarıyor ve bir arada durabiliyorlar. Sanatlarının ve kişiliklerinin özünü koruyarak, gelişip tazeleniyorlar. Onları bir arada tutan harç, yani ortak noktaları, fotoğraf sanatına tutkuları ve halen hayatlarını fotoğraf sanatçısı olarak sürdürebilmeleri. Fotoğrafla ilgilenen herkes bilir: Fotoğraf, bireysel sanat dallarındandır. Birlikte iş yapmaları son derece zordur.

Gültekin Çizgen, "Biz aslında bir meyhane ekibiydik. Aynı işi dert edinen adamların, anılarını ve serüvenlerini paylaştıkları bir muhabbet grubuyduk önceleri" diyor. Salı Fotoğraf Grubu’nun ilk etkinliği 1998 yılında Gültekin Çizgen portrelerinden oluşan sergi ile gerçekleşiyor. Bundan sonra "İstanbul" ve "Sandallar" konulu ajandalar yayımlanıyor, toplu saydam gösterileri ve benzeri etkinliklerin ardından 2001 yılında İsa Çelik portrelerinden oluşan yeni bir sergi daha açıyorlar. 2002’de İznik Süleyman Paşa Medresesi’nde, İznik çalışmalarının ilk fotoğraf sergisini gerçekleştiriyorlar. "İznik Köylerinde" adı veriyorlar çalışmaya önce. 2003’te Nişantaşı Bahar Şenliği Bilbord Fotoğraf Sergisi’ni gerçekleştiriyorlar. Salı Fotoğraf Grubu bu arada bir de web sitesi kuruyor: www.salifotograf.com

Ortak Proje
Her ayın ikinci salısını ayırdıkları yemekli buluşmalardan birinde Cengiz Karlıova, İznik’i anlatmış ekibe. Bu kez fotoğraf tutkusuna İznik eklenmiş. Kişisel çalışmalarının yanı sıra, Cengiz Karlıova’nın önerisi ile İznik çevresindeki köylerin günlük yaşamını belgelemek için kolları sıvamışlar. Dört yıl süren çalışma böyle başlamış.

Önce üç, beş üye İznik’in yolunu tutmuş. Ardından grubun tüm üyeleri İznik çevre köylerinin kültürünü ve yaşantısını fotoğraf karelerine taşımış. Dört yıl boyunca, dört mevsim halkın, coğrafyanın ve kültürünün görüntülerinden oluşan yirmi binin üzerinde fotoğraf karesi oluşturulmuş. İznik fotoğraflarının en önemli özelliği, günlük hayatın sıcaklığının siyah-beyaz karelere yansıması. Fotoğraflarını çektikleri kişilere bir dahaki gidişlerinde fotoğraflarını bastırıp vermişler.

Salı Fotoğrafçıları’nın tutkularının "fotoğraf ve İznik" olması bir tesadüf değil. İznik’in halkı, coğrafyası ve tarihi ile doku uyuşmasından bahsedebiliriz. Bursa’nın 86 kilometre kuzeydoğusunda yer alan İznik İlçesi’nde ilk çağda kurulan kentin ızgara planı aynen korunuyor. Öz bozulmamış. Dünya tarihinde iki önemli döneme ev sahipliği yapan İznik’te 1. Konsil (Senato Sarayı’nda M.S. 325) ve 7. Konsil (İznik Ayasofya Kilisesi’nde M.S. 787) toplantıları yapılmış. 1331 yılında da Osmanlı egemenliğine giren İznik, Roma, Bizans ve erken Osmanlı dönemlerine ait tarihi içinde barındırıyor. 14. ve 16. yüzyıllar arasında çiniciliği ile en parlak günlerini yaşayan İznik köylerinde hayatı tarım üzerine kurulu. Özünü kaybetmeyen ilçeye duyulan saygıyı Salı Fotoğrafçıları, fotoğraflarla belgeselleştiriyor.

Dört yıl boyunca İznik halkı ve Salı Fotoğrafçıları birbirlerini bağırlarına basmış. Örneğin bir aile köydeki sünnet düğününün fotoğraflarını, ünlü fotoğrafçıların çektiğinden habersiz objektiflere poz vermiş. Fotoğrafların siyah-beyaz olması biraz gariplerine gitmiş. Yine de beğenmişler ve "neden renklisi yok" dememişler.

Salı Fotoğrafçıları, ilk sergilerini İznik Belediyesi’nde İznik halkı için açmış.

Şimdi "Bizi Çeken İznik" adı altında yeni bir serginin hazırlığı içindeler.

Salı Fotoğrafçıları'na Hangi Konular İçin Ulaşabilirsiniz?
Kültür ve sanat sponsorlukları: Kurumların kültür ve sanat projelerine, varolan kaynaklarıyla ya da yeni projeler ile katılabiliyorlar.

Fotoğraf çekimi: Takvim, ajanda, broşür, kitap, ansiklopedilere verdikleri fotoğrafların ötesinde, kendilerine gelen projeleri de birlikte değerlendiriyor, "en iyi sonucun alınabilmesi"nin yöntemini birlikte geliştiriyor. Bir projede, gerekirse birden fazla fotoğraf sanatçısı yer alabiliyor.

Fotoğraf arşivi: Talep eden birey ve kurumlara istenen görüntünün bulunabilmesi (stok fotoğraf) konusunda bilgi ve kaynak aktarabiliyorlar. Birbirlerinin arşivlerinden yararlanabiliyorlar. Salı Fotoğraf Bankası’nı oluşturmak üzere çalışmaları devam ediyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.