Haberler

Tarihi konak ilgisizlikten yıkılmaya yüz tuttu

Tarih: 3 Eylül 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Temizyürek

Erzurum’un tarihî konaklarından Kadı Hafızoğlu Konağı ilgisizlikten yıkılmaya yüz tuttu.
3 asırlık tarihî konağın bakımsızlıktan üst katının tavan kısımları büyük tahribat görmüş, bazı kısımları ise tamamen yıkılmış. Evde kalan aile ise konağı tamir etmek isterken bilmeden evin tarihî dokusunu tahribat etmiş. Tavan kısmı zarar gören konağın çatısı mimari özellikleri dikkate alınmadan onarılmış.

Halen Kadı Hafızoğlu’nun yedinci nesil torunlarının yaşadığı tarihî konağın eski tahtaları evin içinde köşelere biriktirilmiş şekilde kurtarıcılarını bekliyor. 600 metrekare alan üzerine kurulmuş tarihî konakta ikamet eden Nurhayat Şekavlı (65), tarihî binayı incelemek için Kültür Bakanlığı ve üniversiteden akademisyenlerin geldiğini söyleyerek, “Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı kitapçıklarda Kadı Hafızoğlu Konağı yer alıyor. Birçok araştırmacı gelip incelemelerde bulundu. İncelemelerini bitirdikten sonra gittiler ve bir daha da arayıp sormadılar.” diye şikayet ediyor.
Şekavlı, tarihî konakta küçük kardeşi ile kaldığını vurgulayarak, “Ziynet eşyalarımın hepsini satarak konağı yaptırmak istedim; fakat artık param kalmadı. Konağa gelip inceleme yapıp giden insanların ve kurumların yardım etmesi gerekir.” diye vatandaşları yardıma çağırdı.

Kiler girişindeki kemer üzerinde bulunan kitabede yapılış tarihi 1641 olarak belirtilen tarihî konağın asli özelliğine uygun olarak profesyonelce restore edilip bakıma alınması gerekirken, yetkililerin ilgisizliğinden dolayı ev sahipleri tarafından gelişi güzel tamir edilmeye çalışılıyor. Nurhayat Şekavlı, tamir için kendilerinin gücünün yetmediğini belirtti. Avludaki çeşmenin durumunu anlatırken gözleri dolan Nurhayat Şekavlı, çeşmenin eski ihtişamını, suyun çeşmeye nasıl getirildiğini heyecanla anlatıyor. Şekavlı, “Gözümüzün önünde hatıralarımız bir bir yıkılıyor. Tarihimize neden bu kadar duyarsızız? Tarihini unutan milletlerin ne duruma düştükleri gözler önünde. Tarihimizden utanmaktansa övünmemiz gerekir.” diyerek yetkilileri yardıma çağırdı.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Erzurum’un 6 bin yıllık tarihe sahip olduğunu vurgulayarak, birçok tarihî eserin harabe durumda olduğunu söyledi. Erzurum Evleri’nin durumunu içler acısı olarak nitelendiren Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, tarihî Erzurum Evleri’ndeki işe yarar eşyaların da çalındığını öne sürdü. Yurttaş, “Erzurum’da kaderine terk edilmiş onlarca tarihî ev var. Bu evler restore edilerek turizme kazandırılabilir. Üniversite olarak bu yönde çalışmalarımız olacak.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürü Ulvi Özer, kendilerine her hangi bir yerden konağın restorasyon projesinin gelmediğini, tarihî Kadı Hafızoğlu Konağı’nın restorasyon çalışmalarına başlanmasının halen gündemde olmadığını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, belediye olarak tarihe büyük önem verdiklerini belirterek, şehirde bulunan tarihî Erzurum Evleri’ni bir bir restore edeceklerini ifade etti. Belediye olarak Araştırma Planlama Kordinasyon Merkezi kurduklarını kaydeden Küçükler, ilde tespit ettikleri 25 tarihî konağı restore edeceklerini vurguladı. Müceldili Konağı’nın resterasyon çalışmalarına başladıklarını dile getiren Küçükler, “Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin tarihî dokusunu korumaya ve yaşatmaya büyük önem veriyoruz. Tarihî Murat Paşa Camii’nin çevresinde düzenleme çalışmalarını tamamladık. Yine aynı şekilde Müceldili Konağı’nın da restorasyonuna başladık. Araştırma Planlama Kordinasyon Merkezimiz ilde 25 adet tarihî konak belirledi. Bu konakları bir bir restore edip turizme kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.