Haberler

Kocaoğlu: Tünelin Ucundaki Işık Göründü

Tarih: 5 Eylül 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
   

Aliağa Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılacak Şirinyer Tüneli’nin temeli, yine aynı proje kapsamında inşa edilen Gediz Karayolu Alt Geçidi’nin ise açılışı 1 Eylül 2006 günü düzenlenen törenlerle gerçekleştirildi. 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nin, İzmir’in ulaşımdaki en büyük projesi olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “En büyük hayalim havaalanından trene binip Aliağa’da inmektir. Bu aralar en sık gördüğüm rüya budur. Bu projenin benim başkanlığım döneminde tamamlanması beni dünyanın en mutlu insanı yapacak” dedi.

Buca-Karabağlar Arasında Güvenli Geçiş
01 Eylül 2006 Cuma günü ilk önce 80 kilometrelik Aliağa- Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi 1’inci etap çalışmalarında yer alan Gediz Karayolu Alt Geçidi’nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından projenin 3’üncü etabı kapsamında inşa edilecek olan yaklaşık 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli için temel atma töreni düzenlendi. Gediz ve Şirinyer’de yapılan törenlere TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’la birlikte çok sayıda belde belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar kataldı.

Buca-Karabağlar arasında kesintisiz ve güvenli geçişi sağlayacak 1.6 milyon YTL’ye malolan Gediz Karayolu Alt Geçidi’nin açılış kurdelasını Başkan Aziz Kocaoğlu ve davetliler birlikte kesti. Kurdele kesilmesinin ardından Dodge marka eski model otomobiller alt geçitten ilk geçişi yaptı.

Gediz’deki törenlerin ardından Şirinyer’e geçildi. Şirinyer Tren İstasyonu’nda düzenlenen törenle 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli için temel atımı gerçekleştirildi. 16 milyon 593 bin YTL’ye mal oacak tünelin temelini CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yaptı.

Başkan Kocaoğlu'nun Rüyası
Açılış ve temel atma törenlerinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nin İzmir’İn ulaşımdaki en büyük projesi olduğunu söyledi. Son günlerde en sık gördüğü rüyanın Adnan Menderes Havaalanı’ndan trene binip Aliağa’da inmek olduğunu da kaydeden Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Aliağa- Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi, rahmetli Ahmet Piriştina’nın sonra da bizim en büyük hayalimiz oldu. Söz konusu hat İzmir’de 125 yıldır kullanılmadan duruyor. Göreve geldikten sonra her hafta TCDD’nin kapısını aşındırdık. Projeyi gerçekleştirmek için büyük bir inaçla hep birlikte çalıştık. 3 Mart’ta Karşıyaka Tüneli’nin temelini attık. 2007 yılı sonuna kadar ihaleye çıkmamış alt ve üst geçit kalmayacak. İzmir Banliyö Sistemi Geliştirilmesi Projesi yerel yönetimler ve kamu kurumları arasındaki ilk işbirliğidir. Tünelin ucunda İzmir ulaşımı için tarihindeki en büyük ışık görülmüştür. Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla kol kola yürüyoruz. Herkes gece gündüz çalışıp projeye destek vermiştir. 80 kilometrelik raylı sistem, havaalanını Aliağa'daki sanayi bölgesine bağlıyor. Aliağa-Menderes arası 86 dakikada kat edilecek. Arada 32 istasyon olacak ve günde 550 bin yolcu taşınacak. Yolları büyütme şansımız yok. Bu proje ile yollardaki kazaların azalmasını istiyoruz.''

Metro Projeleri Hazırlanıyor
11.5 kilometrelik Üçyol-Bornova metro hattı ile vatandaşların artık yol üzerindeki işyerlerine gidişlerinde özel araçlarını kullanmadığını da ifade eden Kocaoğlu, şöyle devam etti: “'Aliağa-Menderes hattını da 2008’de devreye almayı planlıyoruz. Ulu Önder Atatürk, ‘Türkiye'yi demir ağlarla öreceğiz’ demiş. Biz de İzmir'i demir ağlarla örüyoruz. Bu proje İzmir'in geleceğinin projesidir. Sürekli temeller atıp, açılışlar yapıyoruz. 2008'de hep birlikte Cumaovası’ndan binip raylı sistemde yolculuk yapacağız. Üçyol-Üçkuyular metro hattında sıkıntılarımız var ama gideriyoruz. Üçkuyular-Narlıdere metro hattının projeleri bitmek üzere. Eğe Üniversitesi-Bornova metro hattının projesi bitti. Halkapınar-Otogar, Üçyol-Buca Dokuz Eylül Üniversitesi Kampusü hattının proje hazırlık çalışmaları devam ediyor. Kaynağı bulduğumuzda bu projeleri raftan indirip, ihalesini gerçekleştireceğiz.''

Türkiye'de İlk
İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'nin yerel yönetimler ve kamu kuruluşları arasındaki ilk işbirliği olduğunu dile getiren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise “Aliağa- Cumaovası arasındaki mevcut demiryolu hattının elektrifikasyon, sinyalizasyon projesi için 165 milyon dolar harcama yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolün ardından da belediye bazı yatırımları üstlendi. Proje merkezi ve yerel yönetimlerin işbirliğinin en güzel örneğidir” diye konuştu.

2004’ten Bu Yana Neler Yapıldı ?
Aliağa-Menderes Raylı Sistemi’nin 19 milyon YTL bedelle ihalesi yapılan 1. etap çalışmaları kapsamında;
-Sarnıç Karayolu Üst Geçidi inşaatı tamamlanıp ulaşıma açıldı.
-Gediz Karayolu Alt Geçidi inşaatı bitti.
-Sarnıç, Koşu, Semt Garajı, Salhane ve Turan İstasyonları tamamlanmak üzere.

2. Etap;
-14 Eylül 2005 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının ihalesi yapıldı, 23 Ocak 2006’da firma ile sözleşme imzalandı, --3 Mart 2006’da da Karşıyaka Tüneli’nin temeli atıldı.
-49 milyon YTL bedelle ihalesi yapılan 3 kilometrelik tünelin imalat çalışmaları planlandığı gibi devam ediyor.

3. Etap;
-16.5 milyon YTL bedelle ihale edilen Şirinyer Tüneli projesinde yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Şantiye oluşturma çalışmalarına Ağustos ayında başlandı. 24 Temmuz 2006’da TCDD Şirinyer hattını ulaşıma kapattı.
-İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane-Çiğli ve Şirinyer-Gaziemir arasında TCDD yolcularının ulaşımını otobüslerle sağlıyor.
-Kent Merkezi’ndeki Kemer Karayolu Alt Geçidi ve istasyonu ile İnkilap Karayolu Üst Geçidi ve İstasyonu ihaleleri 15 Ağustos 2006’da yapıldı.
-Egekent-Çiğli, Demirköprü, Gaziemir istasyonları ile Gaziemir Karayolu altgeçidi, Adliye Karayolu üstgeçidi için ihaleye çıkılıyor.
-Diğer istasyon ve karayolu geçitleri ise kısa sürede ihale edilecek.
-Banliyö sisteminin bütünü için gereken sistem mühendisliği projelendirme çalışmaları başlatıldı.
-Sistemde entegrasyon için aktarma merkezleri projeleri hazırlanıyor.

Projenin Özellikleri
İzmir’in kuzey ve güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa – Menderes hattı projesi, iki bölümden oluşuyor:

Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak)
-57 km. uzunluğunda,
-22 istasyondan oluşuyor,
-60 dakikada kat edilecek.

Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası)
-22 km. uzunluğunda,
-10 istasyondan oluşuyor,
-26 dakikada kat edilecek.

Toplam 80 kilometrelik hatta 32 istasyon bulunacak ve kentin bir ucundan diğer ucuna 86 dakikada ulaşılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.