Haberler

Tarihi kent İstanbul, Avrupa’nın sıradan şehirleri kadar bile turist çekemiyor

Tarih: 5 Eylül 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Melik Duvaklı

Uygarlıklara başkentlik yapan, tarih boyunca eşsiz görkemiyle hep cazibe merkezi olan İstanbul, bugün Avrupa ülkelerindeki sıradan kentler kadar bile turist çekemiyor.

İstanbul’a gelen turist sayısı, Roma, Paris, Londra gibi başkentlerle ise kıyaslanamayacak kadar düşük. 2005 yılında 3 milyon turist ağırlayabilen İstanbul’a 2006’nın ilk altı ayında 1,5 milyon civarında turist geldi. Oysa, 77 milyon turist ağırlayan Fransa’da sadece Paris’e giden turist sayısı 45 milyon.

Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında İstanbul’a gelen turist sayısının ne kadar düşük olduğu daha iyi anlaşılıyor. 38 milyon turistle dünya sıralamasında dördüncü sırada bulunan İtalya’ya giden turistlerin 20 milyonu Roma’yı ziyaret ediyor. İngiltere’ye giden 28 milyon turistin ise 13,5 milyonu Londra’yı ziyaret ediyor. İtalya’nın 70 bin nüfuslu sıradan bir orta çağ kenti olan Siena bile 4 milyon turistle İstanbul’u geride bırakıyor.

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı, müfettişlik, yayın editörlüğü gibi görevler yapan Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, İstanbul’un tarihi ve kültürel önemine dikkat çekmek için farklı bir yönteme başvurdu. Başkan Ergül, belediye meclis üyeleri ve bürokratlarıyla “tarih turizminin dünyadaki anavatanı” olarak bilinen İtalya’da gezi ve incelemelerde bulundu. “İstanbul’u inşa edenler onun değerinin farkında olmalı” diyen Başkan Ergül, tarihi değerlerine sahip çıkmasıyla tanınan İtalya’nın bunun en güzel örneği olduğunu söyledi. Ergül, “Onun için biz de arkadaşlarımızla bu ülkeyi inceliyoruz. Onlar şehirlerini yüzyıllar boyunca koruyarak bugüne getirmiş. Ve bugün bundan muazzam bir turizm geliri elde ediyorlar. Oysa biz İstanbul’un o eşsiz görkemini koruyamadık, değerinin farkında değiliz. Bu gezi meclis üyelerimizin ve belediye çalışanlarımızın kente bakışına katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Aralarında Beykoz Kaymakamı Cengiz Gökçe’nin de bulunduğu 30 kişilik heyet İtalya’nın Roma, Siena, Pisa, Floransa, Venedik ve Milano kentlerini gezdi. Ülkenin yüzyıllardır bozulmayan tarihi dokusu, çarpık yapılaşmayla baş edemeyen İstanbul’da görev yapan belediyecileri hayrete düşürdü. 4,5 milyon insanın yaşadığı Roma’da tarihi binaları aşan yüksekliğe sahip yeni yapılara rastlamak neredeyse imkansız. 5 günlük gezi boyunca uğradığımız 6 şehirde görebildiğimiz tek çok katlı yeni yüksek yapı Milano’daki Pirelli binası oldu. İtalya’nın kent merkezleri bir müzeyi andırıyor. Yapıların çoğu ortaçağdan kalma. Romalılar 18. yüzyılda inşa edilen Zafer Anıtı’nı bile yüksekliğiyle arkasında kalan antik yapıların görünümü engellediği gerekçesiyle pek sevmiyor. Roma, Colosseo (Kollezyum), San Pietro (St. Peter) Bazilikası, Vatikan Müzeleri (Sistina Şapeli), Pantheon, Santa Maria in Trastevere Kilisesi, Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi), Antik Appia Yolu ile kent adeta canlı bir müze. Antik Roma’nın en büyük gelir kaynağı turizm. Kent bu 20 milyon turist sayesinde kira geliri bakımından dünyanın en pahalı dördüncü sokağı olarak bilinen Via Dei Condotti’yi barındırıyor. Gucci, Prada, Bvulgari gibi dünyanın en pahalı markalarının mağazaları bu sokakta sıralanıyor.

Tur otobüsleri Roma’ya girişte para ödüyor
İtalya’nın diğer kentlerinde olduğu gibi Roma’ya da tur otobüsleri para ödeyerek giriyor. Tur otobüslerinin İtalyan kentlerine giriş ücreti 100 ile 150 Euro arasında değişiyor. Faytonla Roma içerisinde kısa bir turun bedeli ise 80 Euro. Turizm, artık tüm dünyada başlıca gelir kaynakları arasında yer alıyor. 1953’te 25 milyon olan turizm hareketi 2005 yılı sonu itibarıyla 808 milyon kişiye ulaştı. Bu da büyük bir kaynak demek. Dünya Turizm Örgütü’nün (DTÖ) 2004 yılı raporuna gore en yüksek turizm geliri 74,5 milyar dolarla ABD’nin. Bunu 45,2 milyar dolarla İspanya, 40,8 milyar dolarla Fransa ve 35,7 milyar dolarla İtalya takip ediyor. Türkiye’nin bu pastadaki payı ise yüzde 2,6 ile 15,9 milyar dolar. DTÖ’nün raporuna göre, 2020 yılında dünyadaki turist sayısının 1,5 milyar kişi, turizm gelirinin ise 2 trilyon ABD Doları’nı bulacağı öngörülüyor.

Sahip oldukları tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkan ve bunu pazarlayabilen ülkeler turizm pastasından en büyük payı alıyor. İtalyan kentlerinde gezdiğinizde kendinizi 500 yıl önceki tarihi dokunun içerisinde buluyorsunuz. Kent içerisinde tarihi dokuya zarar verecek bir çivi çakmak bile imkansız. Antik yapılar bizdeki gibi restorasyon amaçlı tahribatlara da maruz bırakılmamış. Yıkıntılar dahi olduğu gibi korunmuş. Savaşlarda tamamen yıkılan binaların yerine ise aynı mimarideki yenileri inşa edilmiş. Kaldırımlar ve yollar yüzyıllar önceki taş döşemeleriyle sizi karşılıyor. Şehirler aydınlatma amaçlı lamba direkleriyle görüntü kirliliğine bulaştırılmamış. Aydınlatma lambaları tarihi dokuya zarar vermeden binalara monte edilmiş. Her kent tarihin zaman koridoru içerisindeki tüm izleriyle bugünlere ulaşmayı başarmış. Ülkenin cazibe merkezlerinden ve entelektüellerin başkenti olarak bilinen Floransa’da Rönesans’ın ruhunu hissediyorsunuz.

Tarihte önemli bir yeri bulunan İstanbul ise içinden çıkılamayan trafik sorunu, çarpık kentleşme ve göçle gelen diğer sorunlarla boğuşuyor. Geçtiğimiz günlerde İktisadi ve İdari Araştırmalar Vakfı’nca düzenlenen “İstanbul’a Göçü Önleme” seminerinde göç sorunu enine boyuna ele alınmıştı. Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'nin ve özellikle de İstanbul’un en büyük sorunlarından birinin göç olduğunu ifade etmişti. Topbaş, tarih boyunca göçlerin yaşandığını, ancak sanayileşmeyle birlikte yoğunlaşan insan hareketlerinin büyük kentlerde risk alanları oluşturduğunu dile getirdi. İstanbul'un bu açıdan ciddi bir tehdit altında bulunduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “İstanbul artık sanayi kenti olmaktan kurtarılarak, turizm, kültür ve yönetim merkezi haline getirilmelidir. Yeni cazibe merkezleri oluşturularak İstanbul'a göç önlenmelidir.” açıklamasında bulunmuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.