Haberler

Turizm Bölgeleri ve Belediyeler

Tarih: 6 Eylül 2006 Kaynak: Akşam Yazan: Şerif Yenen
Seyahat etmek, tatile gitmek günümüzün modern toplumlarında oldukça yaygınlaştı, artık insanların temel hakları arasında yerini aldı. Sabahın çok erken saatlerinden, gece geç vakitlere kadar, gerek bilgisayarların karşısında gerekse kapalı duvarlar arasında mesai yapan insanların, seyahate çıktıklarında iş streslerini atmak, kafa dinlemek, macera yaşamak gibi değişik hedefleri vardır. Hangi amaçla olursa olsun, seyahate çıkanların neredeyse hepsi, güzel bir çevre, doğallık, sessizlik, temizlik ve otantizm isterler, turizmde bu olgular bir ön koşul oluşturur.

Ülkemiz, eşsiz doğa güzellikleri ve zengin kültürel mirası ile bu açıdan bakıldığında turizm için sonsuz kaynaklar barındıran bir ülke. Özellikle 'modern hayatın karmaşından' kaçmak, doğayla başbaşa vakit geçirmek, pırıl pırıl sularda yüzmek ve bol bol güneşlenmek, yeni yerler keşfetmek için ideal bölgelere sahibiz.

Bir de ülkemizin turizmde son yıllarda oldukça iddialı hale geldiğini göz önünde bulundurursak, turizm yatırımlarımız ve işletmelerimizle dünya ülkelerinden epey ileriye gittiğimizi söyleyebiliriz. Tesislerimizin çok büyük çoğunluğu beş yıldız kategorisinde. Peki turizm tesislerinin dışına çıktığımızda ne oluyor? Tabi ki ifade edilemeyecek kadar büyük tezatlarla karşılaşabiliyoruz. Bir diğer deyişle yıldız sayısı birden sıfıra düşebiliyor.

Bu nasıl oluyor? Öncelikle yol, yeşil alan, çevre düzeni, kent mobilyaları, tamamlanmamış milyonlarca bina, çatısız evler, sıvasız duvarlar vb gibi altyapı sorunları ilk sorunlar arasında. Turistlerin biz rehberlere en sık sorduğu sorulardan biri, neden inşaatı tamamlanmış bu kadar çok sayıda yapı olduğu yönündedir. Bu, rehber olarak gerçekten yanıtlamakta zorlandığımız sorulardan biridir.

Bunların ardından neler geliyor? Tabela kirliliği konusu ciddi bir tehdit olmaya başladı. Özellikle turizm bölgelerinde, kentlerin giriş ve çıkışlarında yüzlerce otel veya işyerinin farklı boylarda ve farklı maddelerden elde edilmiş çirkin reklam tabelalarının yarattığı kirlilik göz ardı edilemeyecek boyutta. Nadiren de olsa bazı bölgelerde belediyeler bu soruna el atmış, yönlendirme ve reklam tabelalarına bir standart getirmiş.

Bir başka önemli sorun ise beş yıldızlı bir tesisten çıkıyorsunuz, tesisin arkası tarla. Tarlanın sahibi, yolun kenarına bir tezgah kurmuş, ya kendi ürettiği ürünleri ya da en kalitesiz turistik hediyeleri satmaya çalışıyor. Yan taraftaki tarlanın sahibi ise en adi plastik masa ve sandalyelerle, pislik içindeki masa örtülerinin üzerinde kendince bir kafe işletmeye çalışıyor. Ne tezgahta satılan malların, ne de kafede verilen hizmetin kalitesi turizmde iddialı olduğunu söyleyerek ortaya çıkmış bir Türkiye'ye yakışıyor.

Belediyelerin bunları kontrol altına alması çok mu zor? Bizler belediyelerden bu sorunları gidermesini beklerken bazı belediyelerin, dile getirmeye çalıştığımız aksaklıkların bizzat sorumlusu olduğunu görüyoruz. Aspendos Tiyatrosu'nun önünde, içinde küçük bir dükkan kurulmuş belediyeye ait aracın oluşturduğu kirlilik bunun çarpıcı örneklerinden.

Yapılması gerekenler aslında çok zor değil. Ruhsatsız işyeri olmayacak, belli standartlara uymayan işyerlerine de ruhsat verilmeyecek.

Nasıl Bodrum'daki tüm evler beyaza boyanıyorsa, artık inşaatı tamamlanmamış, sıvası olmayan, çatısı henüz yapılmamış binalara ruhsat vermeyeceksiniz. Otantik malzeme kullanmayan, otantik ürün satmayan işyerlerine ruhsat vermezseniz standartlar yükselir, plastik sandalyeli kafeler, Çin'den getirilmiş ülke imajımıza zarar verecek son derece kalitesiz hediyelik eşyalalar yerini kaliteye bırakır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.