Haberler

Sağlıklı İzmir, Sağlıklı Gelecek

Tarih: 11 Eylül 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz sağlıklı kent dediğimizde, alt yapı yatırımları tamamlanmış, yaşam kalitesi üst düzeye ulaşmış çağdaş, paylaşımcı, duyarlı yerel yönetim anlayışını ifade ediyoruz. İzmir’in Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeliğinin yaratacağı sinerji, kentin geleceğini şekillendiren tüm oluşumlara güç ve ilham verecektir” dedi.

İzmir, Aydın’da düzenlenen 2. yıl konferansında gerçekleştirilen törende Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesi seçildi. Böylece İzmir, Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa’daki güçlü ve etkin Sağlıklı Kentler Ağı’nın üyesi olma yolundaki ilk somut adımını da atmış oldu.

İzmir Elele Verecek
Sağlıklı kent hedefine doğru adım adım ilerlediklerini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üyeliğimiz, kentin bütününü ilgilendiren ve kapsayan bir girişimdir. Yerel ve merkezi yönetimin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerimizin, kentteki tüm kanaat önderlerinin ve giderek tüm İzmir halkının katılımıyla sağlıklı kenti ve toplumu oluşturma ilkesiyle hareket ediyoruz” dedi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olan İzmir’de bir çok kesimin sorumluluklarına dikkat çeken Kocaoğlu şunları söyledi: “Bu konuda herkesin farklı sorumluluğu ve rolü olacak. Birlik üyesi kentler arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımı, kentteki paylaşımla birleşecek. Bu sinerjinin ortaya çıkaracağı güçle hareket edeceğiz. Bu ortak çalışma ile elde edeceğimiz istatistiki veriler Kalkınma Ajansı’na proje üretecekler için de veri tabanı oluşturacaktır. Teması, ‘Daha Sağlıklı Bir Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık’ olarak belirlenen EXPO 2015’e bu güçbirliği içinde hazırlanacağız. İzmir, yoluna güçlerini ortak hedeflerde buluşturarak devam edecek. İzmir, geleceği için elele verecek.”

Daha Sağlıklı İzmir İçin
İzmir’in sağlıklı bir kentleşme anlayışı ile gelişmesi için planlar hazırlayıp projeler oluşturan Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı bir çevre yaratılmasının yanı sıra, sağlıklı ve mutlu bireylerin yaşadığı bir kent oluşturulması için bir dizi proje ve kampanya uyguluyor. Daha sağlık bir İzmir için kentin anayasası olarak kabul edilen Nazım İmar Planı’ndan, Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Projeleri’ne, ilköğretim okullarında gerçekleştirilen sağlık taraması ve “Sağlıklı nesiller için her çocuğa süt” kampanyalarından, sosyal güvencesi bulunmayan kentlilere ücretsiz sağlık hizmetleri sunumuna uzanan değişik uygulamalar yaşama geçiriliyor.

Gerçekleştirilen alt yapı projeleri, katı atıkların ayrıştırılarak toplanması, kurulan ve yapımı devam eden arıtma tesisleri projelerinden, çöpten enerji üretimine yönelik projeleri ve rekreasyon düzenlemeleri gibi İzmir’in yeşil dokusunun güçlendirilmesine yönelik çalışmaların tümü, daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir İzmir oluşturma amacına hizmet ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlıklı Kentler Ağı
Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi, 18 yıl önce gündeme geldi. Avrupa kentlerindeki politikacıların gündemine sağlık konusunu da dahil etmeyi ve yerel seviyedeki halk sağlığı için güçlü bir lobi oluşturmayı hedefleyen, uzun vadeli bir kalkınma projesi olarak şekillendi. Kentte yaşayan insanların fiziki, psikolojik, ve çevresel refahlarını geliştirmeyi hedef aldı. Sağlıklı Kentler Ağı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 29 ülkede kurulmuş ve 1.400’den fazla yerleşimi bir araya getirdi.

İzmir, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeliğiyle birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün kentlerde yaşayan ve çalışan insanların fiziki, psikolojik ve çevresel refahlarını geliştirmeyi amaçlayan Sağlıklı Kentler Projesi’ne katılmış oldu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ise, sağlıklı kentleri ve aday kentleri bir araya getirmek, bu kentler arasında ilişki kurmak ve sosyal destek yaratmak; kent içi ve kentler arası eşitsizlikleri azaltarak daha sağlıklı kentler yaratma ve yaşatma amacıyla kuruldu. Üye kentlerin, aktif olarak deneyimlerini paylaşmaları, ortak projeler geliştirmeleri ve ortak ihtiyaçlarının çözümü için güçbirliği sağlanması hedeflendi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.