Haberler

Genç Şehircilerden İstanbul'a Çözüm Önerileri

Tarih: 13 Eylül 2006 Yazan: Didem Yavuz


”Central Area Models to Integrate Metropoliten Area: İstanbul Central Area Case Study”  adlı atölye çalışmasından bir görünüm
Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

20. yy’da yaşanan hızlı şehirleşme ve 21. yy’da ekonomik yapılanma ve küreselleşme gibi birtakım koşullara bağlı olarak kentlerin geçirmekte olduğu hızlı değişim, ülkeler arası ve kentler arası bir tartışma ve işbirliğini de beraberinde getiriyor. Bu alanda, uluslararası platformda büyük kentler arasında, sürdürülebilir bir kent ortamının yaratılması için tartışma ve bilimsel çalışma ortamı sunan ve bu yıl 42.si düzenlenecek olan Isocarp Kongresi, Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile İstanbul’da gerçekleşiyor. Farklı ülkelerdeki şehir plancılarının uygulama alanlarını geliştirmeyi amaçlayan etkinlik 14 Eylül 2006 Perşembe günü Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek etkinliklerle açılıyor.

Etkinliğin bu seneki ana teması metropolde entegrasyonu sağlanmış ve sağlanamamış bölgeler üzerine yoğunlaşarak  “Integration and Disintegration” başlığı altında toplanıyor. Yard. Doç. Dr. Yiğit Evren İstanbul içinde entegre olamamış bölgelere dikkat çekerek onları yamalı bohçalara benzetiyor ve İstanbul’un yaşadığı katmanlaşma ile birbiriyle bütünlük sağlayamayan alanlarını şu şekilde sıralıyor: Soylulaşma süreci yaşayan bölgeler (Galata ve Cihangir gibi); çöküntü alanları (Tarlabaşı ve Süleymaniye gibi); yasadışı gelişip sonradan yasallaşan ve şehirsel donatılardan mahrum kalan alanlar (Hasköy gibi); korunaklı siteler; dev alışveriş merkezleri ve büyük rezidanslar.

Etkinlik öncesinde -yine etkinliğin bir parçası olarak- gerçekleştirilen 3 paralel atölye çalışması, İstanbul’a dair çeşitli sorunlara getirdikleri çözüm önerilerini görsel ve yazılı çalışmalarla açılış günü yapacakları sunumlarla gerçekleştirecekler. 3 paralel atölye çalışması “Central Area Models to Integrate Metropoliten Area: İstanbul Central Area Case Study”, “Karaköy – Kabataş Waterfront” ve “Climate Change in Delta Cities” başlıkları altında toplanıyor.

   
Atölye katılımcılarının İMP'yı ziyaretinden görünümler
Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Atölye çalışmasına Yunanistan, Pakistan, Avusturya, İsviçre, İspanya, Şangay ve Amerika gibi farklı ülkelerden katılan, 30 yaş altı genç profesyonel şehir plancıları, İstanbul gezisi sonrasında önceki gün gerçekleştirdikleri IMP ziyaretinde Taylan Dericioğlu, Sultan Gündüz, Mehmet Küçükmehmetoğlu ve Erdoğan Yüzer’in İstanbul, İstanbul’un doğal kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik üzerine sunumlarını dinlediler.

   
İMP'da gerçekleştirilen sunumlardan görünümler
Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

”Central Area Models to Integrate Metropoliten Area: İstanbul Central Area Case Study” adlı atölye çalışmasının yürütücüleri Manuel da Costa Lobo ve Yard. Doç. Dr. Yiğit Evren. Atölye çalışması 12 milyon nüfusa sahip İstanbul’u bir laboratuar alanı olarak görüyor ve İstanbul’un entegre olamayan, çok katmalı ve kompleks bolgeleri arasında yaşanan çelişkilere çözüm arıyor.

   
”Central Area Models to Integrate Metropoliten Area: İstanbul Central Area Case Study”  adlı atölye çalışmasından görünümler
Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

”Karaköy – Kabataş Waterfront” adlı atölye çalışması ise Berlin Üniversitesi tarafından düzenleniyor. Etkinlik Estonya Tallin Üniversitesi, Çek Cumhuriyeti Brno Üniversitesi ve Almanya Cottbus Üniversitesi’nden öğrenci ve öğretim görevlileri katılımıyla gerçekleşiyor. Hakan Uzbek, Nilgün Çolpan Erkan ve Sırma Turgut yürütücülüğünde yapılan çalışma kapsamında Kabataş – Karaköy ile Salıpazarı – Galataport bölgelerinde, kentlilerin kıyı kullanımına, Boğaz ve hat üzerindeki deniz trafiğine ve ulaşım entegrasyonuna çözüm aranıyor.

   
”Karaköy – Kabataş Waterfront” adlı atölye çalışmasından görünümler
Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

“Climate Change in Delta Cities” başlıklı atölye çalışması ise Hollanda Toplu Konut, Çevre ve Planlama Bakanlığı’nca gerçekleştiriliyor. Atölye çalışması süresince katılımcılarla delta bölgelerinde iklim değişikliklerine ve şehirde yeşil alan sorununa cevap aranacak. Gelecek için sürdürülebilir tasarım önerileri, küreselleşen dünya koşullarında şehirsel ve mekansal ölçekte ele alınacak. Proje yürütücüleri Meinte de Hoogh, Emmy Bolsius, Doruk Özügül ve Jeanne Wolfe.

Çalışmalara ait sunumlar 14 Eylül 2006 Perşembe günü saat 18:00’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde izlenebilir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.