Haberler

Safranbolu’da “En iyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü Yarışması”nda Dereceye Giren Evler Belli Oldu

Tarih: 21 Eylül 2006 Yazan: Altan Sinan Cebecigil

Safranbolu Uluslararası 7. Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında Dünya Miras Kenti Safranbolu’da özgün haliyle onarılarak günümüzde de yaşatılan geleneksel evlerin tespit ve teşvik edilmesi amacı ile düzenlenen yarışma çerçevesinde “En iyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü” sahiplerini buldu. Ödüller, ev sahiplerine 16 Eylül Cumartesi günü, ödül kazandıkları ev önünde yapılan törenlerle takdim edildi.

Buna göre dereceye giren evler şunlar:
Safir Konak (eski Katipler Evleri’nden biri) Bağlarbaşı Mahallesi Arslanlar Sok No:2
Otel Selvili Köşk Çeşme Mah. Mescit Sok. No 37
Kalafatoğlu Konak Karaali Mahallesi Akpınar Sokak No: 32

Bu Yıl 7.’si Düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 15-17 Eylül Tarihleri Arasında Yapıldı
15 Eylül Cuma günü saat 14:00'da festival yürüyüşü ve açılış kokteyliyle başlayan 7. Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin programında en iyi restore edilen ev yarışmasının yanı sıra; yöre kültürünü yeniden canlandırmak amacıyla organize edilen lokum sofrası ve yöresel yemek yarışması da yapıldı. Bu üç gün boyunca gerçekleştirilen belgesel film gösterimleri, şiir dinletisi, fotoğraf ve resim sergisi organizasyonu zenginleştiren diğer etkinlikler oldu.

Safir Konak İşletmecisi Tuğrul Ural ile Görüştük


Safir Konak (Katipler Evi), Fotoğraf: Nurten Ufuk

Müze-kent Safranbolu'nun tarihi sayfiyesi Bağlar semtinin Köyiçi Meydanı’nda yer alan Safir Konak’ın daha önceki adı Katipler Evi idi. 2002 yılında Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınan tadilat projesi onayı ile aslına uygun olarak restore edilen konak; 2006 yılının Haziran ayında yine aynı kurulun onayı ile restorasyonu tamamlanmış ve işletmeye açılmış. Eski Safranbolu mimarisinin özelliklerini taşıyan konak, şu an otel olarak yöre turizmine hizmet ediyor.

Tarihi dokusunun korunduğu bu konak; 110 m² alan üzerine hayat ve 2 kat olarak inşa edilmiş. Otelin sahibi Tuğrul Ural ile yaptığımız görüşmede konağın otele dönüştürülürken mevcut kat planlarını koruduklarını; odalara ıslak hacim alanlarını eklediklerini belirtti. Ahşap işlerini yörenin marangozlarından Kamil Usta yapmış.

İlkokuldan Otele
Yarışmada dereceye giren bir başka Safranbolu Evi ise Mustafa ve İsmail Karabudak’ın işletmeciliğini yaptığı Selvili Köşk. Kaynaktan edinilen bilgiye göre; Selvili Köşk 20. yüzyılın başında ilkokul olarak hizmete açılmış. Cumhuriyetin ilk yıllarında Halk Evlerinin kuruluşu ile birlikte Safranbolu Halk Evi olarak kullanılan bina; 1950'li yıllarda ise Akşam Kız Sanat Okulu olarak hizmet vermiş. 2005 yılında aslına uygun olarak restore edilen yapı; Selvili Köşk-3 adıyla yöre turizmine kazandırılmış.


Selvili Köşk, Fotoğraf: Nurten Ufuk

Sırasıyla birbirini vurgulayan giriş kapısı, üst katı hareketlendiren çıkması ve çatı organizasyonu ile yöre ve geleneksel Türk mimarisinin en belirgin izlerini taşıyan 3 katlı konağın zemin katında lokanta bulunuyor. Diğer iki katındaki odaların organizasyonundaki değişikler hakkında bir bilgi bulunmuyor. 4 metre yüksekliğinde süslemeli tavanları bulunan 9 adet oda bulunuyor.

Müze-kent Safranbolu
Safranbolu’da özellikle son birkaç yıldır sayısı oldukça artan bu tür işletmeler, yöreyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için yöre kültürünü ve mimarisini tanıma imkanı sağlıyor. Ancak bu tip uygulamalarla yeniden işlev kazanan yapıların geleneksel kimliklerinden uzaklaşmaları çok kolay.


Kalafatoğlu Konak, Fotoğraf: Nurten Ufuk

Diğer taraftan, daha çok kişisel çabalarla gerçekleştirilen bu yatırımların mal sahibine geri dönmesi yatırımcının en doğal hakkı. Bu durumda, süregelen uygulamalara alternatifler sunmak işe yarar bir çalışma olabilir. Aksi halde, yakın gelecekte Safranbolu’nun müze-kent olma durumunu tartışmaya başlayabiliriz.

Belgesel Film Yarışmasında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi
Yarışmanın ödül töreni Safranbolu Meslek Yüksekokulu Konukevi'nde yapıldı. Jüri üyeliğini Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Suat Anar, “Ben Mostar’ın Eski Köprüsü Stari Most” adlı belgesel filmiyle ünlenen Mehmet Akif Erbaş ve “Ağustos Karıncası” filmi ile 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda birincilik ödülünü alan Bingöl Elmas gibi ünlü isimler yaptı. Profesyonel yarışmada birinciliği “Çan Yapımı” filmi ile Onur Uzun alırken; amatör kategoride ise yarışmayı “Göç” filmi ile Şenol Çöm kazandı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.