Haberler

Borlu çimento geliyor

Tarih: 22 Eylül 2006 Kaynak: Türkiye
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, çimentoda borun kullanımına yönelik bir yılı aşkın bir süredir çalışma yaptıklarını söyledi. Olumlu sonuçların alındığını söyleyen Bakan Güler, “Şimdi bir iki deney daha yapacağız, onlar da olumlu sonuçlar verirse üretim paketine geçeceğiz, üreticilere teklif edeceğiz” dedi.

Maliyeti düşürüyor
Çimentoda bor kullanılmasının maliyeti düşürdüğünü, mukavemeti ve üretim hızını artırdığını belirten Güler, yapılan uygulamalarda, baraj gövdesi, tüp geçit gibi blok projelerde de bu uygulamanın olumlu sonuçlar verebileceğini gördüklerini söyledi. Çimentonun içine katılan borun belli bir reçetesi olduğunu belirten Güler, şu anda denemelerin yapıldığını, bütün denemelerin olumlu sonuç vermesi durumunda, çimentoda bor kullanımına geçeceklerini kaydetti.

Enerji tasarrufu sağlıyor
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Enstitü Başkanı Erk İnger de borlu çimento üretimine ilişkin, Isparta ve Denizli çimento fabrikalarında endüstriyel uygulamalar yaptıklarını ve şu anda Isparta’daki fabrikada yapılan uygulama sonuçlarının mukayese edildiğini söyledi. Türkiye yılda 40 milyon ton çimento üretildiğine işaret eden Erk, çimento üretiminde ciddi bir enerji harcandığını ifade etti. Çimento karışımının içine bir miktar bor katmak suretiyle yapılan üretimin emisyonun düşmesine ve enerji tasarrufunun sağlanmasına dönük bir çözüm sunduğunu belirten İnger, söz konusu çimentonun betona dönüşmesi sürecinde de betonun 28 gün sonra kalıptan çıkarıldıktan sonra mukavemetinin yüzde 70 oranında arttığını kaydetti. Çimentonun suyla karışıp beton haline dönüşürken, ortaya ciddi bir ısı çıktığını anlatan İnger, borlu çimentoda ısı değerinin düştüğünü ve beton çatlamalarına karşı önemli bir çözüm sunduğunu söyledi.

Nükleer santrallerde kullanılabilir
Borlu çimentonun, mukavemetinin yüksek, ısı değerinin dörtte bir oranında düşük olması gibi olumlu yanlarının yanı sıra nükleer santralleri gibi tesislerde kurulduğu zaman “nötron kalkanı” görevi aldığını anlatan İnger, şunları söyledi: “Nükleer santrallerde borlu çimento kullanılması durumunda herhangi bir şekilde santralde sıkıntı olursa veya tehlikeli bir durum olursa, bu bölgede dışarıya nötronun çıkıp kişilere zarar vermeyecek bir koruyucu kalkan görevi sağlıyor. Diğer çimentolara nazaran yüzde 20 bu konuda da daha avantajlı.” Borlu çimentonun köprü, baraj, Marmaray projesi gibi kütle betonlarla yapılan projelerde de kullanılabileceğine işaret eden İnger, borun çimentoya rezerv olarak, kullanılan malzemenin özelliğine bağlı olarak yüzde 5-10 oranında eklendiğini kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.