Haberler

Oluksuz Çatı / Kolonlu Giriş Kapısı Tasarımları

Tarih: 15 Kasım 2006 Yazan: Filiz Abaka

Bursa yönünüzü asla kaybetmeyeceğiniz bir kenttir. Uludağ’ı görebildiğiniz sürece! (Sabitiniz Uludağ güneydedir) Hanlar Bölgesi’nin en kalabalık noktasında, Kozahan Taçkapısı önünde durduğunuzda, batıda Kapalıçarşı, doğuda Uzunçarşı vardır. Cumhuriyet Caddesi’ne inen yol arkanızda kalır. İşte bu kesişme noktasında bir süredir kent gündemini oluşturan yapı ve çatı sorunları yaşanıyor.

Taçkapı Karşısındaki Yapı
Kozahan Taçkapı karşısındaki iki katlı yapının malsahibi değiştikten sonra, daha büyük yapı alanı kazanmak amacıyla yıkılıp, yerine depreme dayanıklı çelik konstrüksiyon yapı inşaatı başladı. İlçe Belediyesinin ruhsat verdiği yapı, Büyükşehir Belediyesi’nin “Taçkapı Cumhuriyet Caddesi’nden Görünecek!” projesi kapsamında kamulaştırılacak dükkanlar arasındaydı.

Malsahibi, yapısının kamulaştırılacağı söylenmesine rağmen inşaatı son hızla bitirdi ve ilçe belediyesinden “yapı kullanma izni”ni aldı.

Bu gelişmeden sonra Büyükşehir Başkanı: “2007 yılı içinde kamulaştırma planımızda burası var ve yıkılacak. Tarihi Kozahan`ın önünde bir meydan düzenlemesi yapacağız. Bu yerde Kapalıçarşı’ya gelenlerin araçların park edebilmeleri için zemin altında bir otopark düşüncemiz ve üzerinde meydan çalışmamız olacak.Planlarda meydan düzenlemesi ile alakalı düzenlemeler yapıldı. Taç kapının açılabilmesi için meydana dahil olacak olan Kozahan karşısından Cumhuriyet caddesine kadar olan bölüm yıkılacak. O bölümle alakalı olarak plana bu dükkanlar meydan olarak işlendi. Encümen kararıyla bunun kamulaştırılmasının yapılması gerekiyor. 2006 bütçemizde buna elverişli durum olmadı. 2007 bütçesinin çalışmaları içerisine aldık. Osmangazi Belediyesi`nin oraya işletme ruhsatı verip vermemesi kendi tasarrufuna ait bir konudur. Bizim kamulaştırma çalışmalarımızı engelleyecek bir durum değildir. Ne işlem yapılırsa yapılsın, ilgili encümen kararımızı vereceğiz. Anlaşırsak anlaşırız. Anlaşamazsak biz bedelini banka hesabına yatırırız onlar gider dava açarlar, ama kamulaştırma gerçekleşir, o dükkanlar yıkılır.” dedi.

Fakat kullanma izni almış binanın bedeli, kaba inşaat ile aynı değil elbette!

Bu arada bina bittiğinde görüldü ki; imalat safhasında tasarımda yapılan tadilatlar sonucu, dükkanın köşesinde bir metre kadar içerde, giriş kapısı için 45 derecelik bir pah yapılmış, köşedeki kolon da fayanslarla oluşturulan mukarnaslı kapının tam önünde kalmış. Eğer bina kamulaştırılmaz ise, müşterileri bir kolon karşılayacak.

Uzunçarşı Çatı Örtüsü

Kapalıçarşı’nın devamı olan Uzunçarşı üzerine örtü yapılması talebi dükkan sahiplerinden gelmiş, Osmangazi İlçe Belediye Başkanı da konuyla ilgilenince bir proje yaptırılmış, projenin bir bölümü 1/1 ölçekli maket denilerek 2005 yılında yerinde imal edilmişti. Anıtlar Kurulu’nun uzun incelemeleri sonucunda yapılması için izin çıkan çatı projesi, dalgalı formu, şeffaf çatı örtüsü, çelik konstüksiyon ayakları ile şık bir tasarım olarak sunuldu, fakat 2006 yazında imal edildikten sonra eksiklikleri fark edildi, yağmur olukları tasarlanmamış. Bursa’da kışın yağmur yağar, kar yağar, rüzgarlar eser! İlk yağmurda, yağmur suları dükkanların önüne akmaya başladı. Esnaf isyan etti! Örtü kaldırılsın!

Anıtlar Kurulu Eski Müdürü, 8 Eylül 2005 tarihinde yaptığı söyleşide; “Uzun Çarşı’da şu an kaçak yapılaşma var. Bugünkü Fidan Han’ın ve Koza Han’ın ön cephesine yapılan dükkanların üzerinde birtakım kaçak uygulamalar var. Bu projeye onay, restitüsyon projesinin uygulanmasıyla verilecek, bir anlamda oradaki kaçak yapılaşmayı da kaldırmış olacak. Yani bir artısı da var. Üst örtüsü nasıl olmalıdır?, kurul tamamen reddetmiş de değil; membran örtü olması kaydıyla. Belediyede şu an şeffaf örtü mü, membran örtü mü şeklinde çelik konstrüksiyonu nasıl kapatacağının tartışması var. Belediye membran örtü yerine şeffaf örtü kullanmak istiyor.” diyordu.
Yapının tüm yasal evrakları, eksiksiz olsa da ortaya çıkan sonuç kimseyi memnun edemedi. Tasarımda yapılan hataları da şimdiye kadar kimse üstüne almadı.

Uzunçarşı dükkan sahiplerinin istediği, alışveriş merkezleri ile rekabet edebilen, doğa koşullarından daha az etkilenen bir alışveriş ortamıydı, tasarımın sonucu ise istenenin tam aksi. Halbuki, çarşının doğal dokusuna uygun/özgün bir tasarım, yaya aksını daraltmayan taşıyıcılar, doğru malzeme seçimi ile bu sorunlar yaşanmayabilirdi. Şimdi, bu çatı örtüsü, hiçbir değişik yapılmadan aynı form, aynı malzemeler ile İnönü Caddesi’nde altgeçit üzerine de uygulanıyor! Uzunçarşı üstü örtü yüksekliği yaklaşık 8 m, altgeçit üstü örtü yüksekliği ise göz hizasında.

Gelinen bu noktada görünen, bazıları için yeni tadilat önerileri, yeni kazançlar, bazıları için de yeni harcamalar, masraflar.

Ben artık Uzunçarşı’dan geçmiyorum. Yağmur hesabı yapılmayan, deprem, kar yükü, rüzgar hesapları meçhul çatının altında kalma riski var.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.