Haberler

Yunan mitolojisinin Spil Dağı, turizm bölgesi oluyor

Tarih: 29 Kasım 2006 Kaynak: Dünya
Temiz havasıyla şifa arayanlara mesken olan Manisa'daki Spil Dağı'nın turizm bölgesi ilan edilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. 70'in üzerinde şifalı bitkinin yetiştiği, Yunan mitolojisinin merkezlerinden biri olan Spil'de teleferik, beş yıldızlı otel ve restoran yapılmasını kapsayan projeye izin verecek yasal düzenlemenin tamamlanması bekleniyor. Yasal işlemlerin yılbaşına kadar sonuçlanması halinde 16 milyon Euro'su teleferik olmak üzere tamamı 55 - 60 milyon Euro'ya mal olacak projenin 2008 yılının ilk yarısında bitirilmesi öngörülüyor.

Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, projenin 5 yıl içinde kendini amorti edeceğini söyleyerek, "Manisalılar'ın yüzde 50'si bile yukarda ne olduğunu bilmiyor. Biz burayı sadece Türkiye'ye değil dünyaya tanıtmak istiyoruz. Spil Dağı'nın turizm bölgesi ilan edilmesi için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Şifa dağıtıyor
Akciğer hastalarının Spil Dağı'nda şifa aradığını da anlatan Kar, "Dağın bin metreden yüksek olması oksijen bakımından idealmiş. Bu da tedavi arayanları Spil'e çekiyor. Elimizdeki bu potansiyeli harekete geçireceğiz" dedi.

Spil Dağı'nın milli park olduğunu hatırlatan Başkan Kar, "Dağın turizm bölgesi ilan edilmesi için konuyla ilgili herkesin katılımını sağladığımız bir arama toplantısı yaptık. Toplantıya ormancılar, turizmciler ve ilgililer katıldı, buradan çıkan karar doğrultusunda, çalışmalara başladık" dedi. "Geçtiğimiz haftalarda Milli Parklar Genel Müdürümüzle Manisa Spil Dağı'nda yapılabilecek yatırımlarla ilgili başka bir toplantı daha düzenledik" diyen Kar, "Gelecek hafta da Ankara'ya giderek bunu bir yol haritasına bağlayacağız, kısa bir sürede buranın Turizm Bakanlığı'na devrini sağlayıp, yatırımcıların önünü açacağız" şeklinde konuştu.

Yatırım 2007'nin baharında başlayacak
Yılbaşına kadar dağın turizm bölgesi ilan edilmesi için gereken düzenlemelerin tamamlanacağını dile getiren Başkan Kar, şöyle devam etti: "2007'nin Mart- Nisan aylarında da yatırım için start vermiş oluruz. Bu süreç içinde Tutal and Partners Yatırım Danışmanlığı ile çalışıyoruz. Yap-işlet-devret sistemiyle Spil'e yeniden hayat verilecek. Spil Dağı'nda 1970'li yıllarda yapılmış bir imar planı var. Ancak teleferiğin ayağının konulacağı yer için revizyona ihtiyaç olacak. Gerekli tüm fizibilete çalışmaları tamamlandı. Teleferiğin nereden nereye döşeneceği tespit edildi, firma belirlendi. Bir de 900 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel ve teleferiğin bittiği yerde 400 kişilik bir restoran olacak. Maketini tamamlamak üzere olduğumuz projenin daha sonra tanıtım çalışmalarına başlayacağız. Tahminim proje planlanan şekilde 2008'in ilk yarısında faaliyete geçecek."

Patronları dağda ağırlamak istiyoruz
Arabayla yarım saatte çıkılan yolun teleferikle 7 dakikaya ineceğini ve yukarı çıkanların muhteşem bir manzara izleme şansı yakalayacaklarını dile getiren Kar, "Sadece yemek yemek için bile oraya çıkılabilecek. Buradan da 3 kilometrelik bir yolculukla At Alanı Yaylası'na ulaşılabilecek. Yayla, bungalov tipi kamp evlerinin bulunduğu bir yer. Buralar turizme daha uygun hale getirilebilir" diye konuştu.

Kentte 4 yıldızlı 2 otelin bulunduğunu hatırlatan Kar, "Spil'de kurulacak otelle kentimizde 5 yıldızlı bir otelde olacak. Burada yayla turizminin yanında yamaç paraşütü de yapılıyor. Ayrıca özgür bir şekilde dolaşan yılki atlarını izlemek de tutkunları için büyük bir zevk. Spil'de kayak yapılacak kadar yok ama kar eşsiz bir manzara yaratıyor. Alternatif turizm çeşitleri ile burayı daha da zenginleştirmek mümkün" dedi.

Manisa'da Ariston, Bosch gibi yabancı firmaların olduğunu ve kente Koreli ve Japon pek çok işadamının sürekli geldiğini söyleyen Kar, "Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde gerek Türk gerek yabancı pek çok büyük şirket var. Biz bu şirketlerin patronlarını da yukarda ağırlamak istiyoruz" diye konuştu.

İzmir'in gölgesinden sıyrılacağız
Manisa'nın uzun yıllar İzmir'in gölgesinde kaldığını söyleyen Başkan Kar, "Bu dezavantajı biz şimdi avantaja çevirmek istiyoruz. İzmir'in havaalanı buraya karayolu ile 45 dakika, dolayısıyla bir havaalanı yatırımına ihtiyacımız yok. İzmir'in limanı var, buraya turistler geliyor. Bu liman Manisa'nın sanayiinin gelişmesini sağladı, turizmde de aynı etkiyi yaratacaktır. Böylece İzmir'in gölgesinden sıyrılacağız" diye konuştu. Belediyeciliğin daha önceleri şehrin temizlik çöp toplama gibi rutin işlerinin halledilmesi olarak görüldüğünü söyleyen Kar, şunları ifade etti: "Şimdi bu anlayış şehrin bütün her şeyi ilgilenen birim olarak değişiyor, doğrusu da bu. Biz de şehrin hem sanayii hem ticareti hem turizmi ile ilgileniyoruz. Mesela belediye olarak bir ortak girişim grubunun içinde yer aldık. Ortak girişim grubumuz Özelleştirme İdaresi'nden bir yer aldı, şimdi buranın alış veriş merkezi haline getirilmesi için çalışmalar var. Kentimizi dünya kenti yapmak istiyoruz."

Mimar Sinan'ın Ege'deki tek eseri Manisa'da
Mimar Sinan'ın Ege'deki tek eseri Muradiye Camii'nin bulunduğu ve "şehzadeler şehri" olarak anılan Manisa'daki Spil Dağı, 1968'den beri milli park. Dağın adını Anadolu'nun en eski tanrıcası Kybele'den (Sipylene) ya da Frigya Kralı Menos'un güzel kızı Sibel'den aldığı rivayet ediliyor. Ağlayan kaya Niobe, Frigya Kralı Tantalas'ın yaptırdığı Tantal Kalesi, Sard şehri, Alaşehir'deki St.Jean Kilisesi, Attalos'un kardeşi Eumenes için Alaşehir'de kurduğu şehir Philedelphia ile Ankara Beypazarı Evleri'ni andıran Kula Evleri ile kent çok değerli bir turizm potansiyeline sahip. Manisa Tarzanı ile gündeme gelen Spil Dağı'nda ise sayısız doğal güzellikler var.

Osmanlı'nın laleleri Spil'den
Spil, Gediz Ovası'nın 60 metrelik seviyesinden başlayıp, Karadağ'da 1517 metreyi bulan bir dağ. Dere suları asırlar boyu kraterleri eritip yararak dik duvarlı kanyon vadiler oluşturmuş. Spil'de içi tamamen sülüklerle dolu "Sülüklü Göl" de mevcut. Spil'in At Alanı dinlenme tesisleri Manisa'dan 24 kilometre uzaklıkta. Ayrıca dağda gruplar halinde dolaşan yılkı atları görülmeye değer manzaralar oluşturuyor. Bütün bunların yanında Osmanlı'ya Lale Devri'ni yaşatan lalelerin Manisa Spil Laleleri olduğu söylenir. Dağda lalelerin yanı sıra 70 tür şifalı bitki de yetişir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.