Haberler

Heyelanlı mahalle tahliye edilmedi belediyeden altyapı hizmeti aldı

Tarih: 5 Ocak 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Osman Balcı
Adana Büyükşehir Belediyesi 5 yıldır heyelan sebebiyle evlerin sürekli kaydığı mahallede evleri tahliye etme yerine, mahallede yol, su, kanalizasyon hizmeti yaptı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi ise insan hayatının geçici önlemlerle riske atılamayacağını belirterek belediyenin çalışmasının soruna kalıcı çözüm olmayacağını söyledi.

Seyhan ilçesi 100. Yıl Mahallesi'ndeki evlerin kayması Ocak 2002'de başladı. 1992 yılında imara açılan bölgeye o tarihten sonra ev yapmaya başlayan vatandaşlar heyelan tehdidi altında olduklarını kaymakamlığa bildirince yapılan incelemenin ardından bir yıllık kira bedeli ödenerek oturanlar başka yere tahliye edildi. Bir yılın sonunda ise hepsi mülk sahibi olan 24 aile tekrar evlerine döndü. Hukuki mücadele başlatan ve imara açılan bölgede mağdur olduklarını dile getiren mahalle sakinleri belediye ile mahkemelik oldu. 20 konut sahibi tazminat davası açarak konutların bedelinin ödenerek tahliye edilmelerini istedi.

Adana 6. ve 7. İdare Mahkemesi'nde görülen dava geçen yıl sonuçlandı ve belediyenin mülk sahiplerine belirlenen bedeli ödeyerek yer göstermesi ve tahliye edilmeleri kararını verdi. Mahkeme kararına göre 20 konut sahibine 10 bin YTL'den 36 bin YTL'ye kadar tazminatın faiziyle birlikte bugünün değerinden verilmesi kararlaştırıldı. Kararı temyize götüren belediye yönetiminin girişimi temyiz de de sonuçsuz kaldı. Heyelan bölgesi olarak bilinen 200 dönümlük alana ilçe ve büyükşehir belediyesi geçen yıl el attı. İlçe belediye meclisinin burada imar tadilatı yapılması kararını büyükşehir belediyesi onaylayarak sözkonusu alanda konut yasağı getirildi ve yeşil alan yapılmasına karar verildi. Sakıncalı görülen alanda toplam 111 evin tahliye edilmesinin kararlaştırılırken evleri 5 yıl önce kaymaya başlayan 24 ev sahibinden 20'sinin açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, istimlak bedeli olarak toplam 423 bin lira ödenmesine hükmetti.

Mahalle halkından sürekli şikayet alan Büyükşehir Belediyesi geçen yıl Aralık ayının ortasında iş makinalarını mahalleye soktu ve alt yapı çalışmasına başladı. Yolu olmayan 24 konut için yol yapıldı, kanalizasyon borularının yanı sıra evlere içmesuyu ve yağmur suyu tahliye boruları döşendi. "Hasarlıdır" raporu verilen ve oturulamayacağı belirtilen 5 ev de belediye ekiplerince yıkıldı. Bayramın son gününde mahalle sakinlerini ziyaret eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın raporlarının yanlış olduğunu belirterek tecrübeli personeli ile mahallenin tahliye edilmesi sorununa çözüm ürettiklerini söyledi. Mahalle sakinleri yapılan çalışmaya rağmen tekrar heyelan olması yönündeki endişelerini illettikleri Durak'tan, "Ben sizin arkanızdayım. Burayı tahliye etsek para kimin cebinden çıkacaktı. Siz oturduğunuz yerden olmayın." cevabını aldı. Durak, halen yolu olmayan bazı evlere yol yapılacağını, bölgenin ağaçlandırılacağını söyledi. Durak'ın mahallede gezisini tamamlamasının ardından bazı mahalle sakinleri, basın mensuplarına, "Bir yağmurda tüm toprak üzermize kayar. Sizde gelir çekersiniz" diyerek kaygılarını iletti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ise heyelanlı bölgede oturanların konut bedellerinin ödenmesi yönünde mahkeme kararı bulunduğunu belirterek belediyenin çalışmasının kalıcı çözüm olmadığını söyledi. Tatar, yapılan çalışmaların heyelanı önlemeyeceğini geciktireceğini de belirterek, "Para yok diye vatandaş ölüme terk edilemez."diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.