İstanbul’un iki yakasını birleştirerek Halkalı’dan Gebze’ye kadar kesintisiz ulaşım sağlayan Marmaray Projesi hakkında Arkitera Mimarlık Merkezi olarak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda, Marmaray projesi ve metro çalışmaları kapsamında güzergah üzerindeki mevcut istasyonların durumu, yeni yapılacak yeraltı istasyonları ve bu istasyonların tasarımını üstlenen firmalar hakkındaki sorularımızı İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr. Alper Ünlü’ye yönelttik.
Zeynep Güney: Alper bey sizin Marmaray ve metro çalışmalarındaki göreviniz nedir?
Alper Ünlü: Raylı sistemlerin mimari tasarım danışmanıyım. Projelerin tasarım kontrolünü yapıyorum. Onay mercii ise İBB ve DLH Ulaştırma Bakanlığı. Ben akademisyen olarak proje tasarımlarını değerlendiriyorum, revizyona uğraması gereken yerleri söylüyorum, onun dışında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ARGE bünyesinde bazı istasyonlarının tasarımını yaptım. Yani projenin çok küçük bir kısmında tasarımcıyım, genelinde ise İBB adına müşavirliğini yapıyorum.
ZG: Tasarımı size ait olan istasyonlar hangileri? Diğer istasyonların tasarımları kime ait?
AÜ: Yenikapı ve İTÜ Ayazağa istasyonlarının tasarımı ben yapıyorum. Bu istasyonların projesi devam ediyor. Yalnız Yenikapı’da iki tane istasyon var, bir tanesi arkeolojik bulguların çıktığı ve Ulaştırma Bakanlığı’na ait olan Marmaray İstasyonu ki onun tasarımı bana ait değil, diğeri ise onun arkasında Yenikapı’dan gelen yolcunun alttan aktarma yaptığı ve İkitelli ile Taksim - Levent istikametine giden raylı sistemlerle entegre olduğu istasyon, onun tasarımı bana ait.
Yaklaşık 6 yıldır bu işin içinde olduğum için hemen hemen bütün istasyonların durumunu ve çalışan firmaları biraz biliyorum. İstasyonların tasarımcılara verilmesi tamamen ihale konusu. Mesela bir hattı belediye ihaleye çıkarıyor, eğer siz daha önce raylı sistemlerle ilgili bir çalışma yaptıysanız, yeterliyseniz ihaleye giriyorsunuz ve o hattaki bütün istasyonları alıyorsunuz. Bu istasyonların tasarımlarını da bir takım tasarım firmalar yapıyor.
Bu firmalar arasında TEKFEN, Yüksel Proje, Ulaşım AŞ, Altınok, Eser gibi firmalar var. Bir de Japon müteahhit firmalar var; örneğin Taisei ya da Türk Garanti - Koza, Alarko gibi. Bazen proje müteahhit firmaya veriliyor, tasarım da o müteahhit firmanın içinde oluyor. Mesela bildiğim kadarıyla 4.Levent – Darüşşafaka, Gebze - Harem raylı sisteminin istasyonları, onu yapan firmanın elinde.
Bildiğim kadarıyla 4. Levent - Darrüşafaka GK-A'da, Bakırköy - Beylikdüzü hattı TEKFEN’de, Üsküdar - Ümraniye Ulaşım AŞ’de, Yenikapı – Sirkeci – Üsküdar – İbrahimağa – Söğütlüçeşme - Kartal’a kadar giden hat ise Suyapı’da. DLH’nın bu projelerinde de Amerikalı mimar Mr. Peterson ön projeyi yaptı.
Baştan bütün bu projeleri kim yapıyor gibi sorular gelebilir insanların aklına, ama aslında ben bir akademisyenim. Konu içine girdiğimde istasyon ve bir yeraltı binasının ¾ oranında bir mühendislik eseri olduğunu ve bununla birlikte üstün tekniğe sahip bir bina olması gerektiğini, bu konuda uzman mimarlara ihtiyaç olduğunu düşünmeye başladım, halen de böyle düşünüyorum. Konu kesinlikle teknik bir konu ve deneyim gerekiyor. 57 m derinlikte istasyonlarımız var, 57 m derinlikteki istasyondan insanları yukarı çıkarıyorsunuz, ben bununla ilgili tüm teknikleri inceliyorum, insanlar nereye kadar çıkabiliyorlar, güvenli alanlar nereler, insanın yürüme hızı nedir, nereden geçerler, kuyruklama nedir? İşin inanılmaz bir teknik ve hesap yönü var. Bunu her mimar yapabilir mi, yapar mı bilmiyorum ama ben dünyadaki belirli tahliye kurallarına bakıyorum, her büro bu işi yapamaz. Ama bu kurumlar ve firmalarda, işinin ehli deneyimli kişiler var, o konuda biraz rahatım.
Söyleşinin devamı için tıklayın.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!