Haberler

Çokdilli, çokkültürlü belediyecilik isteyen başkan 'simge sokak' buldu

Tarih: 12 Ocak 2007 Kaynak: Radikal
Siz Diyarbakır'a bakınca sadece göç yorgunu evler, çamurlu sokaklarda yoksulluğun ezdiği yüzler görüyor olabilirsiniz. Diyarbakır'ın tartışılan Sur Belediyesi dilleri, dinleri, kültürleri diz dize oturtan bir uygarlık görüyor.

15 yüzyılda yapılan Şeyh Matar Camii... Hemen karşısında 19. yüzyıla ait Mor Petyum Keldani Kilisesi ve Ermeni Surp Gregeros Kilisesi, 16. yüzyıla ait havra... Osmanlı Paşa Hamamı ve geleneksel mimariyi gösteren tarihi evler. Diyarbakır, hepsinin sadece 1.5 kilometrelik bir hat üzerinde tespih taneleri gibi dizilebildiği bir kent.

'Diyarbakır'ın çokdilli, çokdinli tarihsel gelişimini ortaya çıkarmayı hedeflediğini' söyleyen ve bu uğurda yaptıklarıyla çok tartışılan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın son projesi işte bu 1.5 kilometrelik sokağın yenilenmesiyle ilgili.
Sur Belediyesi Yenikapı Sokağı'nda 4.5 milyon avroluk bir yenileme projesi başlatıyor. Proje kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü dört Ayaklı Minare'yi restore edecek. Turizm Müdürlüğü Paşa Hamamı'nı restore etti. Belediye birkaç binayı kamulaştırmış. Sokağın bir bölümü Büyükşehir Belediyesi'nin AB desteğiyle yürüttüğü projeyle düzenleniyor. 162 Diyarbakır evi, 16 kilise, 28 cami, 32 çeşme, birçok han ve hamamı olan Sur beldesinde bir de Alevi ve Yezidi kültürevi oluşturulacak.
Başkan Demirbaş, sivil toplumun yanı sıra, Fener Rum Patriği, Musevi cemaatinin Hahambaşı, Vatikan'ın Türkiye temsilcisi, Süryani Katolik temsilcisi, Ermeni Patriği'yle de görüşüp destek aldığını söylüyor. Ama yetmemiş: "Verilen destekler yeterli değil. Vakıflar Yasası'nın değişip azınlık cemaatlerinin mülk edinebilme sorununun ortadan kaldırılmasını lazım. AİHM bir ihlal kararı da verdi. Biz bir önce yasal değişimin yaratılıp bu mekânların düzenlenmesi için adımların kolaylaştırılması gerektiğine inanıyoruz."

Azınlıklar, resmi dil...
Vakıflar Yasası, Sur Belediyesi'nin çarptığı ne ilk ne de son 'netameli' mesele. Sur Belediye Meclisi, kısa süre önce 'çokdilli' belediyeciliğe geçme kararı alınca, İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı ayrı ayrı soruşturma başlattı. Meclisin kararı nihai değil, önce Büyükşehir, sonra Valilik onayı gerekiyor. Olur da soruşturulan bu karara onay çıkarsa, Sur Belediyesi hizmetlerini Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve İngilizce verecek. Santrallar Türkçe-Kürtçe açılacak. Belediye personeli halka daha iyi hizmet için Kürtçe kursuna katılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.