Yıkım için geriye sayımın başladığı Acaristanbul’da yürütmeyi durdurma kararına rağmen, 4 aylık gecikmeli tebliğ sürecinde 139 villanın su basman seviyesindeyken yükselip bitirildiği ortaya çıktı.
Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürlüğü’nün 24 Ekim 2005 tarihli ’binaların başlangıç kotlarının onayı’ yazısı, o günlerde 139 villanın ’su basman’ seviyesinde olduğu anlamına geliyor. Beykoz TÜKODER Başkanı mimar Aysel Can Ekşi, "Biz bu tarihten (24 Ekim 2005) 4 gün sonra yürütmeyi durdurma kararını belediyeye tebliğ ettik. O tarihte 139 dubleks ve tripleksin kabası, su basmanı bir yana, tümüyle bitmiş gözüktüğüne göre, bu binalar 4 günde mi yükseldi? Aslında 4 ayı bulan tebliğ sürecinde inşaatın hızla bitirildiği anlaşılıyor. Çünkü yapılanı yıkmak zor" dedi.
Gelen onayladı
Acaristanbul’la ilgili hukuki süreç şöyle gelişti:
Acarlar İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı İsmet Acar 24 Mart 2003 tarihinde Beykoz Belediyesi’ne başvurarak, inşaat alanındaki 1/2000 ölçekli vaziyet planının İstanbul 3. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25 Haziran 2002 tarihli kararıyla onaylandığını, buna uygun hazırlanan vaziyet planındaki binaların başlangıç kotlarının onaylanmasını istedi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile Beykoz TÜKODER Başkanı Aysel Can Ekşi ve Armağan Tuksavul, Acaristanbul’a verilen 10 Nisan 2003 tarihli yapı ruhsatının iptali için İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde 12 Şubat 2004 günü dava açtı. Mahkeme, 30 Haziran 2005 tarihinde inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, 9 Mart 2006 tarihinde ise ruhsatın iptaline karar verdi. Karar, Danıştay 6. Dairesi’nin, iki itirazı da reddetmesinin ardından kesinleşti.
İsmet Acar’ın ’binaların vaziyet planı başlangıç kotlarının onaylanması’ istemi, dönemin Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Azmi Uğur tarafından, "Özel orman niteliğindeki alanda inşaat izni için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen kesin izin olmadığı" gerekçesiyle geri çevrildi. Emlak İstimlak Müdürü Uğur’un Belediye Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne konuyla ilgili yanıt yazısında, İsmet Acar’dan kot-kesit ve inşaat istikamet harcının ’sehven’ (hatalı) alındığı ve iade işleminin yapıldığı da kaydedildi. Nisan ayında yapılan yerel seçimlerin ardından AKP’ye geçen belediyede, Acar’a onay vermeyen Azmi Uğur görevden alınarak yerine Kaan İncedere Emlak İstimlak Müdürü, Metin Torun da Teknik Başkan Yardımcısı olarak atandı.
Yeni Emlak İstimlak Müdürü İncedere, İmar Müdürlüğü’ne gönderdiği 24 Ekim 2005 tarihli yazıda, İsmet Acar’ın istemine olur verdi. Yazıda şöyle denildi:
"İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25.06.2002 tarihli.. kararı ile vaziyet planı onaylanarak 10.04.2003 tarihinde yapı ruhsatı verilen Beykoz Dereseki Köyü, 4/5 pafta, 215 ve 216 parsellerde, su basman seviyesine gelmiş yapıların, bina başlangıç kotlarının kontrol edilerek onaylanması istenmektedir... taşınmazlar üzerinde yapımına başlanan binaların arazi ölçümleri yapılarak bina başlangıç kotları kontrol edilmiş olup uygun olduğu, dilekçe sahibine bildirilmiştir" denildi. Yeni teknik başkan yardımcısı Metin Torun da aynı gün Acarlar İnşaat’a onayı bildirdi.
Sekiz gün sonra ilettik
Mimar Aysel Can Ekşi, 30 Haziran 2005 tarihli yürütmeyi durdurma kararının kendilerine 20 Ekim’de tebliğ edildiğini, kendilerinin bu kararı, 8 gün sonra Beykoz Belediyesi’ne ilettiklerini belirterek şunları söyledi: "Biz tebligatı Emlak İstimlak Müdürü’nün yazısından 4 gün sonra belediyeye iletmişiz. Büyük olasılıkla bize geldiği günlerde belediyeye de karar tebliğ edilmiştir. Burada sorgulanması gereken şey, İstimlak Müdürü, Hukuk İşleri’ne bir telefon açıp öğreneceği karar ortadayken işlem yapıyor, kot-kesitine onay veriyor. Ayrıca kot-kesitinin, yani su basmanının (temel üstü) incelenerek onay verildiği belirtilen yazıyı dikkate alırsak, 139 villa 4 günde mi yükseldi?"
Sadece temelleri vardı
Mimar Aysel Can Ekşi, konuyu yakından araştırdıklarını belirterek, "Yürütmeyi durdurma kararı verildiği tarihte burada sadece temel çalışmaları vardı. Biz daha sonra bölgeye gidip tespit yaptık. Mahkeme kararının 4 aylık tebliğ süresi içinde bu inşaatlar hızla yükseldi. Aslında İstimlak Müdürü yükselmiş binalara, su basmanı için onay vermiş" dedi.