Haberler

34 dur 2007

Tarih: 15 Ocak 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Süleyman Arıoğlu

Trafik sorununa karşı, plaka sınırlaması dahi gündeme gelmişken plansız kentleşme ve yapılaşma, bu sorunu içinden çıkılmaz boyutlara taşıdı.

‘İstanbul’un Manhattan’ı olarak anılan Maslak - Zincirlikuyu arasındaki Büyükdere Caddesi trafiğin kilit olduğu noktalardan biri. Dev kulelere her gün yenileri eklenirken, alışveriş merkezlerinin de bu bölgede toplanması, bölge trafiğine binlerce yeni kişinin katılımı anlamını taşıyor. Bölgenin iki köprünün de bağlantılarının bulunduğu noktada olması yoğunluğu artırıyor.

Göğü 2 bin 397 binayla deldik
Uluslararası gökdelen veri bankası Emporis’e göre İstanbul’da 2 bin 397 gökdelen bulunuyor. Gökdelen terimi ise 12 kattan ve 35 metreden yüksek binalar için kullanılıyor. Maslak’ta faaliyette olan 21 plazada 12 bin civarında kişi çalışıyor. Metrocity, Kanyon gibi alışveriş merkezlerine bunların dışında günde 7 bin civarında kişi girip-çıkıyor. Sadece bu plazalar bölgede 20 bin kişilik insan sirkülasyonu yaratıyor. İnşaatı süren 29 gökdelenin daha faaliyete geçmesiyle yoğunluğun üç katına çıkması bekleniyor.

İstanbul'un yeni Bankalar Caddesi
Sarıyer, İstinye, Yeniköy, Tarabya ve Derbent gibi yerleşimlerle bağlantı da bu gökdelenlerin bulunduğu Büyükdere Caddesi’nden sağlanıyor. Bu durum caddedeki trafiği neredeyse günün her saatinde aynı yoğunlukta tutuyor.

Zincirlikuyu ve Maslak arasında yoğunlaşan gökdelenlerin çoğunluğu bankaların genel müdürlük binaları. Bu durum bölgenin İstanbul’un finans merkezi haline geleceği söylentilerini de doğrular nitelikte.

Binlerce araca otopark yetmiyor
Bu 50 gökdelenin dışında her biri 33 kattan oluşan Mashattan Projesi yükseliyor.

Trafiğe her gün 630 civarında yeni aracın katıldığı bilgisini veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her bin kişiden 160’nın araç kullandığını belirtiyor. İstanbul’un gelir düzeyi yüksek kesimlerinin yerleşim alanının da bu civarda yoğunluk kazanması belirtilen istatistiklerin bölgede aşılmasına neden oluyor.

Yükselen yeni binaların tümünde otopark yer almasına rağmen park sorunu yine de yaşanıyor. Özellikle iş başlangıç ve çıkış saatlerinde yaşanan servis keşmekeşliği dört şeritli Büyükdere Caddesi’nin iki şeridini kapatıyor.

Henüz iş merkezlerini ana arterlere bağlayacak yan yolların bulunmaması nedeniyle onlarca servis cadde üzerinde bekliyor. Bu manzaranın 4. Levent - Ayazağa metro hattının açılacağı tarihe kadar sürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Artık bu yük kaldırılamıyor

Şehir Plancıları Odası İstanbul Başkanı Ahmet Turgut, Zincirlikuyu’dan Maslak’a kadar olan bölgede olağanüstü yoğunluk oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:

“Gerek altyapı gerek ulaşım mevcut yapısıyla bu yükü kaldırmıyor. Buraları yüksek kapasiteli ofis yapıları ile dolduğu için trafiği rahatlatacak tek çözüm metro. Buranın yükünü karayolu taşıyamaz. Burası Sarıyer bölgesi ile Kemerburgaz, Göktürk’ü İstanbul merkezine taşıyacak tek arter. Kamu arazilerine yükü artıracak rezidans yapmak yerine yeşil alan olarak kullanılmalı.”

Her biri ilçe büyüklüğünde
Her biri küçük bir ilçe nüfusuna sahip gökdelenlerin başlıcaları arasında şunlar yer alıyor:
İş Kuleleri: 52 katlı. 3 bine yakın kişi çalışıyor. 2 bin araçlık personel otoparkı ve 790 araçlık ücretli otopark bulunuyor.
Garanti Bankası Genel Müdürlüğü: 21 katlı. 1400 kişi çalışıyor. 560 araçlık otoparkı bulunan gökdelende ayda 700 bin kw saat elektrik ile günlük 70 ton su kullanılıyor.
Tekfen Tower: 38 katlı. İçinde 18 şirket bulunuyor ve 1800 kişi çalışıyor.
Sabancı Center: Akbank Kule 35 ve Holding Kule ise 30 katlı. Yaklaşık 2 bin 200 kişi çalışıyor.
Kanyon: Ofis kulesinde yaklaşık 1500 kişi çalışıyor. Konutlarda ise yaklaşık 500 kişi kalıyor. 2300 araçlık kapalı otoparkı bulunan binanın çarşı kısmına da günde 3 bin civarında kişi girip çıkıyor.
Metrocity: 24 katlı. Günde 3 bin 600 kişi ziyaret ediyor. 1200 kişinin çalıştığı Metrocity’de 3 bin araçlık otopark var.
ŞETAT binaları
HSBC
İş Kuleleri
Yapı Kredi Genel Müdürlüğü
Movenpick Hotel
Park Plaza,
Ayazağa DİM İş Merkezi,
BeybiGiz Plaza
SpringGiz
Nurol Plaza
Sun Plaza
Polaris Plaza
Güney Plaza
Dizayn Tower
USO Center
Maslak Plaza
Oyak Bank Genel Müdürlüğü



Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.