Haberler

Kolay kirletip zor temizliyoruz

Tarih: 15 Ocak 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Sadettin Erkişi

Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, yoğun ve çarpık yapılaşma sonucu adeta bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalan İstanbul’u dev çevre projeleri ile kurtarmaya çalışıyor. Bu çerçevede milyarlarca YTL’ye malolan yüzlerce proje hayata geçirilirken, çok sayıda proje de halen devam ediyor. Doğal güzellikleri dolayısıyla tarih boyunca adına şiirler yazılan koyları, plajları, dereleri şarkılara ve filmlere konu olan İstanbul’un, eski güzel günlerine tekrar kavuşması için çalışmalar; Kadıköy, Küçüksu, Ömerli, Küçükçekmece ve Haliç Çevre Koruma Projeleri olmak üzere 5 ana başlık altında sürdürülüyor.

Kadıköy çevre koruma projeleri
Kadıköy havzasını atıksulardan kurtarmak ve yeniden eski güzelliğine kavuşturmak gayesiyle İSKİ, Kadıköy Çevre Koruma Projesi’ne start verdi. Kadıköy havzasının daha önce doğrudan Marmara Denizi’ne ve bölgedeki derelere akan atıksuları Kadıköy Çevre Koruma Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen yatırımlarla toplanarak Kadıköy Atıksu Arıtma ve Deniz Deşarjı Tesisi’ne iletilmesi sağlandı.

Tamamlanan projeler:

Kadıköy Çevre Koruma Projesi çerçevesinde, ıslah edilen dereler ve Marmara Denizi’ni kirlilikten kurtarmak için gerçekleştirilen atıksu ve ikmal projeleri şunlar: Kadıköy-Bostancı Sahili Atıksu Kanalizasyon Sistemi 1. Kısım, Moda Tüneli, Ayvacık Deresi Yağmursuyu ve Atıksu İnşaatı, Kadıköy İlçesi II. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Kurbağalıdere, Şerifali ve Küçükbakkalköy Dereleri Atıksu Kolektörü ve Bağlantıları İkmal İnşaatı, Ümraniye III. Kısım Atıksu İnşaatı, Üsküdar II. Kısım Atıksu İnşaatı, Kadıköy III. Kısım Atıksu Şebeke Hattı, Kadıköy Kurbağalıdere Ağzı Islah İnşaatı, Üsküdar Kolektör İkmal İnşaatı, Maltepe Bülbül Deresi Yağmursuyu ve Atıksu İnşaatı, Kadıköy IV. Kısım Şebeke İnşaatı, Kadıköy İlçesi V. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Kartal İlçesi IV. Kısım Atıksu Kanalizasyon İnşaatı, Caddebostan Dragos Kuşaklama Kolektör İnşaatı, Kadıköy Dinlenç Sokakta Yağmursuyu ve Atıksu Kanal İnşaatı, Üsküdar III. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Caddebostan-Fenerbahçe Kolektör İkmal İnşaatı, Ümraniye IV. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Caddebostan-Bostancı Kuşaklama Kolektörü İkmal İnşaatı, Kadıköy IV. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Üsküdar, Ümraniye ve Beykoz İlçeleri Atıksu Kanal İnşaatı, Asya Yakası Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla İlçeleri Atıksu Şebeke İnşaatı, Asya Yakası Atıksu Şebeke İnşaatı, Karayolu Altından Boru İtme Metodu ile Atıksu Hattı Döşenmesi İnşaatı, Asya Yakası II. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Pendik Atıksu Şebeke İnşaatı, Maltepe Atıksu Şebeke İnşaatı, Kadıköy Atıksu Şebeke İnşaatı, Bostancı Maltepe Kuşaklama Kolektörü İnşaatı, Kurbağalıdere Atıksu Toplayıcıları İkmal İnşaatı, Kurbağalıdere ve Müteferrik Yatay Sondaj İnşaatı, Asya-Avrupa Yakaları ve Beşiktaş Çırağan Mevkii Müteferrik Atıksu Boru İnşaatı, Bostancı Sahil Yolu ve Kurbağalıdere Yatay Geçiş İkmal İnşaatı, Fenerbahçe-Bostancı Atıksu Kolektör İyileştirme İnşaatı, Kadıköy, Maltepe İlçeleri Müteferik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Kemiklidere Havzası Ana Toplayıcıları ve Şebeke İnşaatı, Kartal İlçesi Atıksu Şebeke İnşaatı, Küçüksu Havzası Üsküdar İlçesi Atıksu Kanal İnşaatı, Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Ve Deniz Deşarjı Tesisi, Seyit Ahmet Deresi Kolu Islahı,.Kurbağalıdere, Kargadere, Acısu, Ayvacık, Küçükbakkalköy, Şerifali, Akdeniz Caddesi Kolları Islahı, Turşucu Deresi Islahı, Çamaşırcı Deresi Islahı, İdealtepe Deresi Islahı, Küçükyalı Deresi Islahı, Esenyurt Deresi Islahı, Tugay Deresi Islahı.

Küçüksu çevre koruma projeleri
Tarihi eserleri, şiiri, müziği ve tabii güzellikleriyle eski İstanbullular’ın yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını ortaya koyması bakımından eşsiz bir yere sahip olan Küçüksu ve Göksu dereleri, yıllarca ihmal edilen yatırımlar ve plansız yapılaşma sebebiyle atıksularla kirlendi. İSKİ; Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Çekmeköy ve Sarıgazi bölgelerine ait atıksuların Küçüksu ve Göksu Dereleri’ne ve dolayısıyla İstanbul Boğazı’na karışmasını önlemek, kolektörlerle toplanan atıksuları arıtma tesisinde çevreye zarar vermeyecek düzeyde arıttıktan sonra deşarj edebilmek için Küçüksu Çevre Koruma Projesi’ne start verdi.

Tamamlanan projeler:

Bostancı Sahil Yolu ve Kurbağalıdere Yatay Geçiş İkmal İnşaatı, Aşağı Dudullu Atıksu Toplayıcıları İnşaatı, Küçüksu Havzası Üsküdar Atıksu Kanal İnşaatı, Aşağı ve Yukarı Dudullu Atıksu Şebeke İnşaatı, Asya Yakası II. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı, Asya-Avrupa Yakaları ve Beşiktaş Çırağan Mevkii Müteferrik Atıksu Boru İtme İnşaatı, Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı İnşaatı, Yukarı Dudulu Atıksu Toplayıcıları İnşaatı, Elmalı Küçüksu Tünel İnşaatı, Asya Yakası Üsküdar, Beykoz, Ümraniye İlçeleri Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Asya Yakası Boru İtme Tekniği ile Müteferrik Atıksu Toplayıcıları İnşaatı ve Küçüksu-Elmalı Tüneli.

İnşaatı devam eden ve planlanan yatırımlar:
Elmalı Havzası-Ümraniye Atıksu ve Yağmursuyu Şebeke İnşaatı, Göksu Havzası Atıksu Kuşaklama ve Bağlantıları İnşaatı, Anadolu Yakası 1. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Asya Yakası 4. Kısım Atıksu Kanalı, Yağmursuyu Kanalı ve Dere Islahı İnşaatı, Asya Yakası 7. Kısım Atıksu Kanalı, Yağmursuyu Kanalı ve Dere Islahı İnşaatı, Asya Yakası 6. Kısım Atıksu Kanalı, Yağmursuyu Kanalı ve Dere Islahı İnşaatı.
Çevre ve insan sağlığı açısından hayati ehemmiyete sahip olan Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Hattı 2020 yılına göre 7,57 m3/sn (654.000 m3/gün) atıksu debisini arıtacak kapasite ile 1.400.000 nüfusa hizmet vermesi planlandı. Tesis sahip olduğu peyzaj düzenlemesi ve koku giderici ozon ünitesi sayesinde koku ve görüntü itibariyle çevreyi rahatsız etmemesi öngörülüyor.

Ömerli çevre koruma projeleri
İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Ömerli Havzası’nın kirlenmesini önlemek için civardaki ilçelerin atıksularını tünel ve kolektörler vasıtasıyla Paşaköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne ulaştırılarak Ömerli Barajı’nın kirlenmesi önlendi. Paşaköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 125 bin metreküp / gün kapasiteyle çalışarak Ömerli Barajı’nı kirlilikten korumaktadır.

Tamamlanan projeler:
Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Batı Sultanbeyli - Samandıra Atıksu Ana Toplayıcıları İnşaatı, Doğu Sultanbeyli Atıksu Toplayıcıları Terfi Hattı ve Terfi Merkezi İnşaatı, Yeni Doğan- Sultançiftliği Atıksu Toplayıcıları İnşaatı, Paşaköy Havzası Yılı Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı, Ömerli Havzası II. Kısım Atıksu Şebeke ve Bağlantıları İnşaatı.

İnşaatı devam eden ve planlanan yatırımlar:
Asya Bölgesi I. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmur Suyu Kanal İnşaatı, Asya Yakası II. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Asya Yakası III. Kısım Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı, Paşaköy Arıtma Tesisi Havzası Müteferrik Atıksu Şebeke ve Toplayıcıları İnşaatı, Anadolu Yakası 2. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Anadolu Yakası 3. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı.

Küçükçekmece çevre koruma projeleri
İSKİ, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi ile Küçükçekmece Havzası’nı kirleten atıksuları kontrol altına almakta ve havza sahil şeridi ile Küçükçekmece Gölü’nü atıksu kirliliğinden kurtarmayı hedefliyor. Proje ile daha önce Yeşilköy’den Ambarlı’ya kadar doğrudan Marmara Denizi’ne akan atıksular, kolektörlerle toplanarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne iletilmiş ve sahil şeridi atıksu kirliliğinden tamamen kurtarılmıştır. Proje çerçevesinde Halkalı Deresi ve Nakkaşdere ıslah edilmiş, Küçükçekmece gölünü kirleten atıksular kolektörlerle toplanarak arıtma tesislerine ulaştırılmıştır. Sazlıdere ve Eşkinoz Deresi vasıtasıyla Küçükçekmece gölüne akan atıksuların önlenmesi için ihale çalışmaları sürdürülmektedir.

Tamamlanan projeler:

Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı, Küçükçekmece-Yeşilköy Sahil Kuşaklama Kolektörleri, Avcılar Sahil Kuşaklama Kolektörü, Batı Küçükçekmece Kolektörü, Doğu Küçükçekmece Kolektörü, Sazlıdere Atıksu Tüneli İnşaatı, Küçükçekmece Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı.

İnşaatı devam eden ve planlanan yatırımlar:
Menekşe Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı, Sazlıdere Atıksuları Kollektörleri İnşaatı, Arnavutköy Atıksu Kolektörleri İnşaatı, Eşkinoz Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı, Ambarlı Atıksu Tüneli İnşaatı, Boğazköy Atıksu Tünel İnşaatı, Avrupa Yakası VI. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Avrupa Yakası I. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Firuzköy Atıksu Tüneli İnşaatı, Arnavutköy -Taşoluk-Haraçcı-Çilingir ve Hacımaşlı Atıksu Şebeke İnşaatı, Boğazköy -Bolluca - Arnavutköy - İmrahor Atıksu Şebeke İnşaatı, Hasanoğlu Deresi Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı, Hamamdere Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı, Eşkinoz Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı (II.Kısım), Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi.

Haliç çevre koruma projeleri
Bu proje Haliç ve çevresinin yeniden düzenlenmesi, geçmişteki tarihi ve kültürel özelliğinin geri kazandırılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ tarafından gerçekleştirilen dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden birisi. Haliç’i kurtarmak ve eski ihtişamlı günlerine geri döndürmek için yapılan çalışmalar çerçevesinde Eyüp, Fatih ve Haliç tünelleri, Yenikapı Arıtma ve Ahırkapı Deniz Deşarjı tesisleri gerçekleştirildi. Daha sonra Zeytinburnu Atıksu Kollektörleri ve Terfi Merkezi, Alibey Deresi Kollektörleri ve Silahtarağa Atıksu Terfi Merkezi ,Kağıthane Sağ Sahil Kollektörleri Eyüp Atıksu Kanal İnşaatı, Küçükköy Tüneli ve Bağlantı Kolektörleri, Eyüp Tüneli’nin Devreye Alınması, Alibey Deresi Ağaçlandırılması, Unkapanı-Ayvansaray Atıksu Kolektörleri, Ahırkapı Deniz Deşarjı, Haliç ve Fatih Tünelleri, Eminönü-Unkapanı Atıksu Kollektörleri inşa edildi. Diğer taraftan, Kuzey Haliç Projesi çerçevesinde de Kağıthane Sol Sahil Kolektörleri, Kuzey Haliç Kollektör ve Tünelleri, Kabataş-Baltalimanı Tünelleri, Kemerburgaz Kolektörleri, Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesisi, Baltalimanı Kara Deşarj Hattı ve Dere Islahı, Baltalimanı Difüzörlerinin kapak açma işi, Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesisi 35 kw’lık Enerji Nakil Hattı, NATO ve BOTAŞ Boru Hattı, Kuzey Haliç Tali Kolektörleri, Cendere Terfi Merkezi İnşaatı, Alibeyköy Sağ ve Sol Sahil Kolektörleri ve Silahtarağa Atıksu Terfi Merkezi, Tarabya Kollektör ve Tünelleri.

5 milyon metreküp çamur tarandı
Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ’nin yürüttükleri ortak projeler ile 653 milyon dolar harcanarak Haliç bataklık olmaktan kurtarıldı. Bir zamanlar yanına yaklaşmaya çekindiğimiz Haliç’i kirlilikten kurtarmak için İSKİ, Kuzey ve Güney Haliç Projeleri’ni gerçekleştirdi. Bu projelerin muhtevasında inşa edilen devasa atıksu arıtma tesisi, deniz deşarjı, kara boru hattı, tüneller, kolektörler, terfi merkezleri ve atıksu şebekeleri ile atıksu şebeke yatırımları yüzde 99 oranında tamamlandı. Haliç’e ve İstanbul Boğazına evsel ve endüstriyel atıksu girişi önlendi. 5 milyon metreküp çamur taranarak Haliç’in etrafı rahatsız edici kötü kokudan tamamen arındırıldı. Haliç’te yaşayan balık türü 34’e çıkarken, koliform bakterileri açısından Haliç’in birçok bölgesinde Avrupa Birliği Mavi Bayrak değerleri sağlandı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.