Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2006 yılında yurt dışı müteahhit sektöründe altın yıl olarak nitelendirilebilecek bir başarıya imza attıklarını vurgulayarak, "Toplam 25 ülkede üstlenilen 325 projenin toplam değeri 12.7 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.
Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektörünü değerlendirdiği basın toplantısında, 2006 yılında yurt dışı müteahhitlik sektörünün 12 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatarak, 2006 yılında yaşanan gelişmenin, 2005 yılında en büyük ikinci pazar konumunda bulunan Irak'taki işlerin geçen yıl neredeyse durma noktasına gelmesine rağmen elde edilmiş olmasının son derece dikkat çekici olduğunu söyledi.
Bakan Tüzmen, Türk Lirasının aşırı değerli olduğu ve inşaat sektöründe yurt içinde de yüksek oranlı büyümelerin gerçekleştiği özellikle son 2 yılda yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe elde edilen bu başarılı neticelerin kendilerini daha da umutlandırdığını ve cesaretlendirdiğini ifade etti. Tüzmen, "Bu nedenle çıtayı daha da yükseltiyor ve 2007 yılı için iş hacmi hedefimizi 15 milyar dolar olarak belirliyoruz" dedi.
Şu ana kadar yurt dışında üstlenilen toplam iş hacminin 85 milyar dolar olduğunu kaydeden Tüzmen, gelecek yılın sonunda üstlenilen projelerin toplam tutarının 100 milyar dolara ulaşacağını belirtti.
"Hedefimiz; ilk 100'de 10 Türk firmasının yer alması"
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hedefin dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması arasında, 10 Türk müteahhitlik firmasının yer alması olduğunu bildirdi. Bakan Tüzmen, sektörde 2003, 2004 ve 2005 yıllarında hep en yukarı konulan çıtaları aşarak sırasıyla 3.4 milyar dolar, 5.7 milyar dolar ve 9.3 milyar dolar toplam iş hacmine ulaştıklarını açıkladı.
2006 yılında ise toplam 25 ülkede üstlenilen 325 projenin toplam değerinin 12.7 milyar dolara ulaştığını belirten Tüzmen, sektörün önünü açacak ve rakip ülkelerin yıllarca önce yürürlüğe koydukları politik risk sigortasını tüm çabalara rağmen, Hazine'nin imkanlarının yetersiz olması nedeniyle yürürlüğe konulamamış olmasına ve sektörün yurt dışı işleri için teminat mektubu bulmakta karşılaştıkları güçlüklere çözüm bulunamamış olmasına rağmen bu başarılara ulaşıldığını aktardı.
Türk müteahhitlerinin ulaştıkları bu noktada dünya müteahhitlik hizmetleri sektörünün en önemli aktörleri arasında yer almaya başladığının altını çizen Tüzmen, 2006 yılında dünyanın en büyük 100 uluslararası müteahhitlik firması arasına 5 Türk firmasının girdiğini söyledi.
Bakan Tüzmen, firmaların son 3 yıl içerisinde havalimanları, petrol rafinerileri, metro projeleri ve dev karayolu projeleri gibi her biri 1 milyar dolara yakın olan, yüksek seviyede teknoloji kullanımı ve yönetim kabiliyeti gerektiren prestij projeleri üstlenmeye başladığını kaydetti.
"Yani artık firmalarımız müteahhitlik hizmeti ve inşaat malzemesi ihracatının yanı sıra teknoloji de ihraç eder duruma geldi" diyen Tüzmen, müteahhitlerin iş yaptıkları ülkelerde taahhütlerinin yanı sıra yatırım faaliyetlerine de başladığını, bazı firmaların üstlendikleri projelerin tamamlanmasından sonra bunların işletilmesini de gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tüzmen, müteahhitlik sektörünün, sadece ödemeler dengesine ve ihracata yaptığı katkılar açısından değil, istihdama sağladığı katkılar açısından da çok önemli bir görevi üstelendiğini belirtti.
"Teknik müşavirlik hizmetleri için, devlet yardımı programı uygulamada"
Sektörün 4 yıldır sürdürmekte olduğu istikrarlı büyümenin, hedefe ulaşmakta sadece bir aşama olduğunu dile getiren Tüzmen, dünya müteahhitlik pazarındaki payı hızla arttırmak için gayretlerini arttırarak sürdüreceklerini ifade etti.
Tüzmen, bu kapsamda, yurt dışı müteahhitlik sektörünün gelişmesine yönelik idari ve hukuki düzenlemeleri yapmaya aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, "Bu çerçevede, yurt dışı müteahhitlik sektöründeki olumlu eğilimi güçlendirmek amacıyla teknik müşavirlik hizmetleri için bir devlet yardımı programını da hayata geçirdiğimizi müjdelemek istiyorum" dedi.
Bu yıldan itibaren uygulanacak bu devlet yardımı programı ile artık, hedef pazarlardaki projelerin daha düşünce aşamasında iken Türk müteahhitlik sektörü tarafından takibe alınmasının sağlanmış olacağını ve mühendislik birikimi ile hizmet sektöründe de katma değeri yükselen bir niteliğe ulaşılacağını söyledi.
Tüzmen, önümüzdeki yıllarda şu andaki yıllık yurt dışı iş hacmi 100 milyon dolar civarında olan mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün yurt dışı iş hacminin orta vadede 5 milyar dolara kadar yükseleceğini söyledi.
Yurtdışı Müteahhitlik, Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Rejimi
Bakan Tüzmen, Yurtdışı Müteahhitlik, Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Rejimi'nin bir başbakanlık genelgesi şeklinde önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olduğunu bildirdi.
Tüzmen, kararın çıkmasının hemen ardından, birincil ve ikincil mevzuatları açıklayacaklarını belirterek, mevzuat konularını şöyle sıraladı: "Sektörün kamu ve özel kanadındaki yetki ve sorumluluklarının tanımlanması, orta ve uzun vadeli strateji ve politikaların belirlenmesi ve yürütülmesi, sektöre özgü akreditasyon sistemlerinin oluşturulması, sektörde faaliyet gösteren firmalara ilişkin mali ve teknik standartların belirlenmesi ve tüm faaliyetlerin bu standartların temel alınması suretiyle yürütülmesi, Politik Risk Sigortası sisteminin yürürlüğe konulması, yurt dışı işlerde iş gücü istihdamının kolaylaştırılması ve teminat mektubu sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi."