Haberler

Çevre Bakanlığı, şehircilikte kontrolü ele aldı

Tarih: 2 Şubat 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Gürhan Savgı
Çevre ve Orman Bakanlığı, 1960'dan beri yüzde 5'i bitirilen Çevre Düzeni Planları'nın büyük bölümünü tamamladı.

Yerleşimin, tarımın, ticaretin ve sanayinin nerelerde faaliyet göstereceğini belirleyen planları uygulamaya geçen Bakanlık, artık şehir merkezlerinde sanayi tesislerine sıcak bakmıyor. Bu duruma ilk örneği başkentte veren Bakanlık, kapasitesini yükseltmek isteyen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) yakınındaki Ankara Çimento Fabrikası ile Temelli'deki Orta Anadolu Çimento Sanayi tarafından kurulmak istenen Kalker Ocağı ve Klinger üretim tesisine izin vermedi.

1926'da kurulan Ankara Çimento Fabrikası, 1989'da özelleştirme yoluyla Setİtalcementi grubuna satıldı. Geçen yıllar içinde şehir içinde kalan fabrikanın yakın çevresinde AOÇ arazileri bulunuyor. Fabrika, klinger üretim kapasitesini yaklaşık 900 bin tondan 1 milyon 500 bin tona, çimento üretimini de 1 milyon 500 bin tondan 2 milyon 300 bin tona yükseltmek için harekete geçti. Proje ile fabrikaya klinger ve çimento silosu ile bantlar eklenmesi de öngörülüyordu. Tesis, bu yatırımları yapabilmek için 20 Aralık 2006'da Çevre ve Orman Bakanlığı'na çevreye etkiler için alınacak tedbirlerin bulunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nu sundu. Söz konusu rapora Ankara Büyükşehir Belediyesi, fabrikanın şehir içinde kalması ve trafiğe yapacağı etki nedeniyle 'olumsuz' görüş bildirdi.

Öte yandan, tesisin yakınında Mustafa Kemal ve Yeni Çamlıca mahalleleri de yer alıyor. Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Sonay Çoban, fabrikadan gelen tozun vatandaşların sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti. Defalarca ilgili mercilere şikayet dilekçesi verdiklerini vurgulayan Çoban, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bu kararından mutluluk duyduklarını kaydetti. Sorularımız üzerine yazılı bir açıklama yapan Set Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, Ankara Çimento Fabrikası'nın kapasite artırımı ile ilgili olarak yaptıkları ÇED başvurusunun reddolunmasının nedenleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi. Adnan İğnebekçili, "Konu hukukçularımız tarafından değerlendirilmekte" diye konuştu. Bakanlık, Temelli'de kurulması düşünülen Kalker Ocağı ve Klinger Üretim Tesisi'ne ise tarım ve mera arazileri sebebiyle olumlu görüş bildirmedi. Ocağın açılacağı Babayakup'ta köylüler taş ocağı ve çimento fabrikası istemiyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.