Haberler

Büyükşehir, 7 ülkeyle kentsel dönüşüm ve ekonomik işbirliği projesine imza atıyor

Tarih: 9 Şubat 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Venedik Belediyesi eş liderliğinde “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği Projesi” hayata geçiriliyor. Yedi ülkeden yerel yönetimlerin katılımıyla hayata geçirilen projede Eminönü İlçesi ‘Pilot Bölge’ seçildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Venedik Belediyesi eş liderliğinde AB'nin MED-PACT programı çerçevesinde hazırlanan “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği Projesi” (ARCHIMEDES), Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet ve proje ortağı şehirlerin belediye başkan yardımcıları tarafından basına tanıtıldı. Tanıtım toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş ile Büyükşehir Bürokratları ve katılımcı belediyelerin temsilcileri yer aldı.

Projeyle Eminönü dünyaya tanıtılacak…
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, İstanbul’u yaşam kalitesi yüksek bir dünya şehri yapmak için içinde bulunulan AB’ye tam üyelik sürecinin yerel yönetimlere yüklediği misyonun bilincinde olarak çalıştıklarını belirterek, ARCHIMEDES projesinin amacının Akdeniz’e kıyısı bulunan AB üyesi ülkeler ile yine AB’ye üye olmayan Akdeniz ülkelerinin şehirleri arasında varolan işbirliğini geliştirmek olduğunu söyledi.

Projeyle AB üyesi ülkelerin yerel yönetimlerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmayı ve proje ortağı diğer şehirlerdeki kültürel mirası ortaya çıkartarak turizme kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Vekili Ahmet Selamet, “Pilot bölge olarak seçilen Eminönü İlçesi’nin kaybolmakta olan tarihi ve kültürel eserlerinin seminer, yayın ve bilgilendirme yoluyla tanıtımının yapılması, turistlerin efsane ve destanların bulunduğu tarihi bölgelere çekilmesi için bu efsanelerin araştırılıp yayınlanması ve turizm kılavuzlarına eklenmesini hedefliyoruz” dedi.

Ahmet Selamet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Venedik Belediyesi’nin ‘eş lider’ olduğu projeye İtalya’nın Cenova Belediyesi, Fransa’nın Bordeaux Belediyesi, Lübnan’nın Beyrut Belediyesi, Cezayir’in Oran Belediyesi, Lübnan’ın Al-Mina Belediyesi, Bulgaristan’ın Sofya Başkent Bölge İdaresi ile Türkiye Marmara Boğazları ve Belediyeleri Birliği ortak, İtalyan Cenova Ticaret Odası ve Cenova Üniversitesi ise projede iştirakçi olarak katıldığını kaydetti.

Toplam bütçesi 734 bin 177 euro olan projenin 580 bin eurosunun AB fonları tarafından karşılandığını dile getiren Başkan Vekili Selamet, İstanbul’un dünyaya tanıtılmasında çok önemli bir yere sahip olan Tarihi Yarımada’nın tescilli 25 bin eserin 10 binini sınırları içersinde barındırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu;

“İki yol boyunca stratejik bir anlayışla Tarihi Yarımada’daki tüm caddeleri, sokakları ve tarihi eserleriyle bu bölgenin detaylı bir haritasını ve bugüne kadar bilinmeyen kültürel varlık envanterini çıkardık. Mevcut ve yerinde olmayan tüm tescilli anıt ve sivil mimarlık örneklerin de tespitini yaptık. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaya ışık tutması için ARCHIMEDES projesine pilot bölge olarak Tarihi Yarımada’nın kalbi Eminönü’nü belirledik. Eminönü’nde proje kapsamında yapacağımız çalışmaların, yine bu bölgede stratejik bir anlayışla sürdürdüğümüz diğer çalışmalarımızla bütünleşerek onları daha da anlamlı kılacağı inancındayız. Bu projenin değeri anlaşılamamış tarihi ve kültürel mirasımızın ortaya çıkartılmasının yanı sıra, proje ortağı ve iştirakçisi şehirler arasında mevcut ilişkilerin geliştirilip güçlendirilerek, gelecekteki işbirlikleri için sağlam bir zemin oluşturacağına inanıyorum. Projenin ülkemizin AB katılım sürecine katkı sağlamasını diliyorum.”

AB’den 2 bin 300 projeye 405 milyon euro destek…
AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Bölgesel Kalkınma Sektör Yöneticisi Melek Erman da AB’nin katılım sürecinde Türkiye’ye önemli bir finans desteği sağladığını belirterek, “Türkiye’de AB fonlarıyla uygulanarak sivil toplum kuruluşlarını destekleyen 2 bin 300 tane proje var. Bu projelere AB’nin toplam desteği 405 milyon eurodur. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu olarak bu projeye de her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ise, ilçelerindeki tarihi eserlerin durumunu ve turizm stratejisini Büyükşehir Belediyesi ile birlikte belirlediklerini ifade ederek, “Muhteşem bir geçmişe ve dünya çapında eserlere sahip Eminönü’nü, geçmişinden daha muhteşem bir geleceğe taşımak istiyoruz” diye konuştu.

AB şehirleri bilgi ve deneyimlerini paylaşmak istiyor…
Tanıtım toplantıda konuşan Venedik Belediyesi Uluslararası ve Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Luana Zanella “24 ay boyunca kültürel mirasın gelişmesi konusunda Akdeniz’e kıyısı bulunan kentler olarak birlikte çalışacağız” derken, Cenova Belediyesi Uluslararası ve Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Castellano, “Akdeniz kentleri arasında ciddi bir işbirliği yapmak ve kentlerimizi daha iyi tanıtmak istiyoruz. Cenova Belediyesi deneyimlerini paylaşmak için bu projeye katıldı. Kentlerin bu tür projelere katılmaları ekonomik gelişmelerinde lokomotif güç oluyor” diye konuştu. Lübnan’ın El Mina Belediye Başkanı Alameddine Abdel Kader ise, “AB Lübnan’ın yeniden yapılanmasında hayati bir rol oynuyor. Savaşın yıktığı kentlerimizi kararlılıkla yeniden inşa etmek istiyoruz. Bunun için AB’nin desteğinden yararlanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Pilot bölge olarak Eminönü İlçesi’nin seçildiği ARCHIMEDES Projesi kapsamında yerel yönetimlerde turizm ve kültürel miras konularında kapasite oluşturulması, Eminönü bölgesindeki anıt ve anıt külliyelerinin turizm programlarına konulması, kültürel turizm yolculuk programı oluşturulması, gözden kaybolmakta olan eserlerin seminer, yayın ve bilgilendirme yöntemiyle tanıtılması, İstanbul’un tarihi bölgelerinin turizm kılavuzlarına eklenmesi, İstanbul ve Eminönü’nün dünyanın turizm merkezi yapılması yolunda tüm altyapının hazırlanması planlanıyor.

Proje kapsamında, Akdeniz havzasındaki liman kentlerinde sürdürülebilir bir turizm uygulaması oluşturulması, değeri bilinmeyen tarihi ve kültürel mirasın hak ettiği değere kavuşturulması amaçlanıyor. Projeyle yerel idareler, üniversiteler, araştırma enstitüleri, kentsel dönüşüm, turizm ve kültürel miras kurumları arasında iyi uygulamaların ve tecrübelerin karşılıklı aktarılması ve projede yer alan ülkeler arasında uzun süreli işbirliği sağlanması hedefleniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.