Haberler

Büyükşehir’in teknik altyapısı trafiğin yerelleşmesine hazır…

Tarih: 27 Şubat 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Kontrol Merkezi’ni ve trafiği rahatlatacak sistemleri tanıtan Başkan Kadir Topbaş, “Trafik ihlallerini anında tespit eden kameralardan, web sitemizden ve cep telefonlarından yapılacak elektronik ulaşım yönlendirme sistemine kadar çok ciddi çalışmalar yaptık. İstanbul trafik yönetimine altyapı olarak hazırız, sıra yetki verilmesinde…” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Merter Belediye Binası’nda çalışmalarını sürdüren Trafik Kontrol Merkezi’ni basın mensuplarına tanıttı ve trafik sorununun çözümü için yapılan elektronik altyapı hazırlıklarını anlattı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok ile Ulaşım Daire Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu da hazır bulundu. Sistem tamamlandığında yol ve trafik durumu cep telefonundan takip edilebilecek, şehrin dört bir yanı trafik kameralarıyla donatılacak, şantiyelerde 24 saat denetleme ekipleri görev alacak ve trafik zabıtası görev başında olacak.

Bazı Bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Ulaşım Zirvesi’nde şehrin trafik yönetimi ile denetimini istediklerini, bu taleplerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun da olumlu baktığını hatırlatan Kadir Topbaş, “Trafik ihlallerini anında tespit eden kameralardan, web sitemizden ve cep telefonlarından yapılacak elektronik ulaşım yönlendirme sistemine kadar çok ciddi çalışmalar yaptık. İstanbul trafik denetimine altyapı olarak hazırız, sıra yetki verilmesinde. Bu çalışmalar İstanbul’un trafiğini kesinlikle rahatlatacak. Yarın bir yasal düzenleme yapıldığında bir boşluk oluşmasın diye altyapımızı hızla hazırlıyoruz, yetki istiyoruz, yasal düzenleme istiyoruz. Biz hazırız, hazırlığımıza hızla devam ediyoruz. Böyle bir yetki aldığımızda trafik rahatlayacak, problemler çözülecek. Kanunla bize yetki verildiğinde trafik kameralarıyla trafiğin akışkanlığını, yoğunluğunu, hareketliliğini tespit etmekten tutun da trafik ihlalleri yapan plakalara ceza yazmaya ve trafiği yönlendirmeye kadar her şeyi belediye olarak kontrol atında tutma, takip etme imkanımız olacak” diye konuştu.

Trafik ihlalleri kameralarla anında tespit ediliyor ve fotoğraflanıyor…
Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Trafik Kontrol Merkezi’nde trafikle ilgili yürüttükleri bilişim hizmetlerini kamuoyuna tanıtan Başkan Topbaş, elektronik altyapı çalışmalarının tamamen Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı’na bağlı uzmanlar tarafından hazırlandığını vurguladı ve çalışmalara şu ana kadar 80 milyon dolar harcandığını kaydetti. İstanbul trafiğinin 115 noktadaki kameralarla takip edildiğini, trafik sıkışıklığı ya da sorun karşısında ekiplerin anonsla ya da olay yerine giderek soruna müdahale ettiklerini ifade eden Topbaş, şöyle konuştu;

“Trafik sorunu, İstanbul’un en önemli sorunlarının başında geliyor ve araç sayısı ile insan sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Göreve geldiğim günden bu yana 3 yıl dolmadan İstanbul’da yaklaşık 520 bin araç trafiğe girdi, bir milyon insan artışı oldu. İnsanların şehir içindeki hareketliliğinin arttığını da dikkate alırsak, fiziki imkanları ne kadar geliştirirsek geliştirelim, özellikle denetim ve yönetim de o kadar önemli. Biliyorsunuz trafik kameralarımız internette web sitemizden 24 saat kesintisiz yayın yapıyor. Şu anda 115 tane olan bu kameraların sayısını çok kısa zamanda 500’e kadar çıkartabiliriz. Öte yandan, Bağdat Caddesi, Vatan Caddesi ve Edirnekapı gibi şehrin 7 ayrı bölgesine yerleştirdiğimiz trafik denetim kameraları 360 derece dönerek trafik ihlallerini tespit edebilme ve plaka okuyabilme özelliğine sahip. Şimdi tespit ettiğimiz bu ihlalleri Emniyet Müdürlüğü’ne bildiriyoruz. Vatandaş trafik cezasına itiraz ettiği zaman kişiye zaman ve yer belirten detaylı bir ihlal fotoğrafı verilebiliyor. Trafiğin yönetimi bize geçtiğinde bu kameraları ilk etapta yoğun olan merkezler, kavşaklar başta olmak üzere tüm İstanbul’u kapsayacak boyuta getirmeyi hedefliyoruz. Böylece trafik ihlallerinin önüne geçeceğiz.”

İstanbullular, gitmek istedikleri yöndeki trafiği cep telefonlarından görebilecek
Şu anda test aşamasında olan cep telefonlarından elektronik ulaşım yönlendirme sistemiyle tüm İstanbullulara ücretsiz hizmet vermeye hazırlandıklarını belirten Kadir Topbaş, “Bu sistem sayesinde vatandaşlarımız trafiğe çıkarken cep telefonlarına bakarak iki nokta arasındaki en hızlı ya da en kısa mesafeli yolu tercih edebilecek. Yine bu güzergahlar üzerindeki şantiyeleri, kazıları, yol çalışmalarını telefonundan görebilecek. AKOM’da hazırlığını yaptığımız bir başka çalışmayla da İstanbullulara radyolardan belirli zaman aralıklarında trafiğin durumunu, hava raporunu, olağanüstü halleri bildireceğiz” şeklinde konuştu.

Bir adım ötesi araçları GPS ile takip…
İstanbul’daki araçlara takmayı düşündükleri GPS (Elektronik Takip Sistemi) ile araçların nerede olduğunu ve her türlü hareketlerini tespit etme imkanı olacağını ve araç hırsızlığının önüne geçileceğini belirten Kadir Topbaş, yerleştirdikleri akıllı sinyalizasyon sistemiyle de trafik ışıklarına merkezden müdahale etme imkanı olduğunu söyledi. Bu sayede bir caddede hangi yönden daha fazla araç geliyorsa ışık süresi ona göre değişebilecek, hatta sürücülerin kendilerinin de süreyi değiştirme imkanı olacak. Yayalar yoğunlukta olması halinde de yayalara daha fazla süre verilmesi mümkün olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafik altyapı çalışmaları şunlar;
*Üç yıl önce 56 adet olan trafik kamera sayısı 115’e çıktı. Bu 250’ye daha sonra 500’e çıkacak ve bu kameralar gerekirse bütün İstanbul’u kapsayacak boyuta getirilecek. İstanbul’un her yerinde kamera olduğunda vatandaş trafik kurallarına uymak durumunda kalacak. Kameralar 360 derece dönebiliyor, görüntüleri internetten yayınlanabiliyor.
*Araçlardaki navigasyon (yönlendirme) sistemi için altyapı hazırlandı. Özel firmaların bu hizmeti vermesi isteniyor.
*Yedi noktada trafik ihlalleri kameralarla tespit edilebiliyor. Bunun raporu her gün Emniyet Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Kameraların plakaları rahat okuyabilmesi için Japonya’daki gibi plakalar geliştirildi.
*Araçlara GPS’lerin yerleştirilmesi düşünülüyor.
*Cep telefonlarından trafiğin yoğunluğunu gösteren haritaya, trafik kameralarına ulaşılabilecek. Telefona yüklenen program sayesinde, bulunulan noktayı ve gidilecek noktayı girdiğinizde program, en kısa yolu ve en az yoğun olan yolu bildiriyor. Birkaç ay sonra devreye girecek sistemde, yol çalışmaları da gösterilecek.
*Trafik ihlalleri olan, trafiğin yoğun olduğu ana arterlerde fotoğraf makineleri ve “Elektronik Denetleme Sistemi” levhaları konulacak.
*Şehir içindeki şantiyelerde kaza olmaması için değişik ikazlar konusunda dünyada incelemeler yapıldı. Yakında bariyer sistemleri ile uyarıcı sistemlerin de değiştirilmesi hedefleniyor.
*Yol çalışmaları yapan firmalar Büyükşehir Belediyesi’nin ikazlarına rağmen zaman zaman şehir şantiyeciliğine dikkat etmiyor. Bu işi bilen ekipleri Büyükşehir kendi bünyesinde oluşturacak. Şantiyeye başlayan firma şantiyenin konumuna göre bu elemanları almak zorunda kalacak. Şantiyelerde 24 saat görev yapacaklar.
*Hava durumunu, olağanüstü halleri, trafik durumunu bildirecek bir radyo sistemi AKOM kapsamında radyolar ve televizyonlara sürekli yayın yapacak.
*İstanbul trafiğiyle ilgili 24 saat bilgi almak için Trafik Kontrol Merkezi Çağrı Merkezi’nin 444 4 154 numaralı telefonu aranabilecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.