Haberler

Türkiye Mimarlık Politikası Hayata Geçiyor

Tarih: 27 Şubat 2007


Mimarlar Odası, Türkiye’ye özgü bir mimarlık politikasının oluşturulmasının daha nitelikli bir yapılı çevreye ulaşılması konusunda önemli bir adım olduğu fikrinden hareketle, bir mimarlık politikası metni üretilmesi konusunu uzunca bir süredir tartışılıyordu; son iki yıllık dönemde bu konu öncelikli konulardan biri haline gelmişti. Mimarlar Odası 27 Şubat 2007 tarihinde, hazırlamış olduğu Türkiye Mimarlık Politikası’nın içeriğini bir basın toplantısıyla tartışmaya açtı. TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna bu içeriğin herkesin katılımına ve fikirlerine açık olduğunu vurguladı.

Bu süreçte “Türkiye Mimarlık Politikasına Doğru Mimarlık ve Kent Buluşmaları” temalı ulusal kongrelerde; Kayseri’de “Turizm Politikaları”, Samsun’da “Ulaşım ve Çevre Politikaları”, Mersin’de “Göç ve Barınma Sorunları”nı işlediklerini söyleyen Bülend Tuna, “Türkiye Mimarlık Politikasına Doğru “ başlığıyla hazılamış oldukları metnin daha yaygın bir şekilde değerlendirilmesi için çalışmaya başladıklarını ve 2007 yılı içerisinde sırasıyla Muğla’da “Kıyı Planlaması”, Gaziantep’te “Kültürel Değişim”, Eskişehir’de “Sanayi Kentleri” temalarını mimarlık politikaları bağlamında değerlendirmeyi sürdürerek bu buluşmaları İstanbul’da bir forumla sonlandıracaklarını da ekledi.

Mimarlığın sadece mimarların ilgilenmesi gereken bir konu olmadığının da altını çizen TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna: “Çevresinde gördüğü kimliksiz, zevksiz, güvensiz yapılanmanın sıkıntısını duyan vatandaştan, kent ve çevre sorunlarına sahip çıkmaya çalışan savil toplum kuruluşlarına, sektör kuruluşlarından kamu adına yapılı çevrenin üretilmesinde karar sahibi bakanıklara, yerel yönetimlere kadar herkesin bu konuda görüşünü belitmesi ve metnin geliştirilmesi için önerilerde bulunmasını bekliyoruz” dedi.



TMMOB Mimarlar Odası, kaleme aldıkları Türkiye Mimarlık Politikası’nın ana maddelerini şöyle sıralıyor:
Mimarlar Odası, Türkiye Mimarlık Politikası hedefinin temel güvencesidir. Bu hedefe yönelik çalışma stratejisini ve eylem programını ilgili kesimlerle birlikte yürütür ve geliştirir.

Mimarlık eğitimi, mesleğin geliştirilmesi ve mimarlık kültürünün tanıtımı ile ilgili her tür kurumsal yapı ve örgütlenme, mimarlık politikasının hayata geçmesine kendi çalışma alanı kapsamında destek olacaktır. Mimarlık politikası, mimarlık kamuoyunun ortak bir uğraşı alanıdır.

Mimarlar mimarlık politikasına sahip çıkmalıdır. Politika ilkelerini benimsemeleri ve geliştirmeleri, mesleki etkinliklerini bu doğrultuda sürdürmeleri ve mesleki davranış ilkelerine bağlı kalmaları, politikanın uygulama gücünü artıracaktır.

Kamu yönetimi, vatandaşların sağlıklı, güvenli ve nitelikli çevrelerde yaşama hakkını yerine getirme görevi nedeniyle mimarlık politikasının uygulanmasında aslî bir role sahiptir. Gerçekleştirdiği yasal düzenlemeler yoluyla politikanın uygulanmasına güvence altına alacak, ayrıca öncü ve örnek olma işlevi gereğince iyi uygulamalar yaparak özel uygulamaları da özendirecektir. Tüm bu uygulamalarda merkezî ve yerel yönetimler kendi çalışma alanları dahilinde görevler üstlenecektir.

Mimarlık politikasının önemli hedeflerinden biri de, toplumu bilinçlendirmek ve bu yolla mimarlık kültürü ile toplum, mimarlık hizmeti ile kullanıcı arasındaki bağı yeniden kurmaktır. Herşeyden önce, vatandaşlar için sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkı Anayasal bir haktır. Nitelikli yapılı çevrenin kaliteli bir yaşam getireceği konusunda bilinçlenen bir toplum, nitelikli yapılı çevreyi talep edecek ve bunun karşılığında politikanın bir güvencesi durumuna gelecektir.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.