Haberler

'Kyoto'yu imzala' diyenler çığ gibi...

Tarih: 1 Mart 2007 Kaynak: Radikal


Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne imza atması amacıyla başlatılan kampanyada, elde edilmek istenen sonuca şimdiden yaklaşıldı. Kampanyaya imza verenlerin sayısı dün 92 bini aştı. Toplanan imzalar 16 Nisan günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin dikkatine sunulacak.

Türkiye Yeşilleri Koordinasyon Grubu'nun başlattığı 'Türkiye Kyoto'yu İmzala' kampanyası, iki aylık hedefi olan 100 bin imzaya, sadece iki hafta içinde yaklaştı. Dün sabah saatleri itibarıyla 92 bin imzaya ulaşan kampanyada ilk 100 imzayı Aslı Erdoğan, Coşkun Aral, Işıl Özgentürk, Mehmet Ali Alabora, Okan Bayülgen, Sezen Aksu, Teoman, Uğur Yücel, Yıldız Kenter ve daha birçok ünlü ismin bulunduğu yazar, akademisyen, gazeteci, oyuncu ve sanatçılar atmıştı.

Kampanyaya belli bölgelerde açılmış standlardan veya www.kyotoyuimzala.org adresine girerek imza atılabiliyor.

'Ne Kömür, Ne Petrol, Ne Nükleer. Güneş, Rüzgâr Bize Yeter!' sloganlı kampanya Birleşmiş Milletler'in Kyoto Protokolü'nün yıldönümü olan 16 Şubat'ta başlatılmıştı. Sözleşmenin hedefi, atmosferde sera etkisi ve iklim değişikliğine neden olan gazların üretimini, tüm dünyada en aza indirmek.

Kampanyanın şu andaki durumu hakkındaki görüşlerini aldığımız Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği Sözcüsü Dr. Ümit Şahin, kampanyanın kısa sürede hedefine ulaştığını, iki ay sonunda toplanan tüm imzaların Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na teslim edileceğini söyledi.

Pepe: Altından kalkamayız
Şahin, her gün 7-8 bin imza topladıklarını vrugulayarak konuştu: "Türkiye, sera gazı salınımı en fazla dünya ülkeleri arasında 13. sırada. İki yıldır yürürlükte olan Kyoto Protokolü'ne imza atılmıyor. Bakanlık ysera gazı salınımı konusunda Türkiye'nin, bu konuda ABD ve Avrupa Birliği'ne göre masum olduğunu söylüyor. Bu kıyaslama son derece yanlış. Eğer küresel ısınmanın etkilerini durdurmak istiyorsak bir an önce Kyoto Protokolü'nü imzalamalıyız."

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'nün getirdiği sorumlulukların şu anda altından kalkamayacağını, bunun maliyetinin 20 milyar doları bulacağını söylemişti. Kyoto Protokolü, 1997'de imzalandı. En son Rusya'nın katılımıyla yeterli ülke sayısına ulaştı ve 2005'te yürürlüğe girdi.

Kyoto'yu imzalayan ülkelerin kömür kullanımından tamamen vazgeçerek doğalgaza geçmesi; otomotiv, kâğıt sektörü ve enerji santralları gibi pek çok sanayi yatırımlarında ciddi filtreleme önlemleri alması gerekiyor. Kyoto Protokolü'nü 165 ülke imzaladı ve onayladı, ABD ve Avustralya'ysa tamamen reddetti, Hırvatistan ve Kazakistan onayladı ancak şu anda askıda bekletiyor. Türkiye'de dahil 25'e yakın ülkeyse protokolü imzalamaya yanaşmadı. Kyoto Protokolü'nü imzalamayı reddeden ülkelerin başında, 'tek başına' tüm sera etkisi üreten gazların yüzde 25'inden sorumlu olan ABD yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.