Haberler

Gayrimenkul Sektörünün Anti Kahramanları: Asya ve Rusya'dan Örnekler

Tarih: 23 Mart 2007 Yazan: Melis Göker


Geçen hafta gerçekleşen uluslararası MIPIM Fuarı Avrupa’daki birçok kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinden ve Asya ve Rusya’da gerçekleşen gelişim projelerinden haberdar olmamızı sağladı. Fakat Asya ülkelerinde ve Rusya'da gelişimden anlaşılan şey Avrupa'dan biraz farklı. Kentsel gelişime ve kentte yaşayanlara dair hiçbir şey üretmeyen Asya şehirlerinde ve Rusya’da özellikle kongre merkezleri ve turistik merkezler ayrı birer cumhuriyet gibi kendi coğrafyalarında boy gösteriyor. Kendilerini şehirden ve kentliden her geçen gün biraz daha soyutlayarak dışarıdan gelenlere steril alanlar sunuyor, birer vitrin veya Disneyland gibi davranıyor. Hatta bu yeni alanlar kimi zaman şehirle fiziksel bağlantılarını da tamamen kopararak çeşitli adalar meydana getiriyor.

Yeni yapılan turizm ve ticaret odaklı, kentte yaşayanları görmezden gelen ve kendi içinde yeni şehirler yaratan projelere çok çeşitli örnekler verebiliriz. İşte bunlardan bazıları;

Galaxy Çok Fonksiyonlu Kompleksi
Moskova, Rusya’da gerçekleşecek olan Galaxy projesi, alışveriş, eğlence, otel gibi fonksiyonları bünyesinde barındırıyor. Yapı yoğunluğunun oldukça az olduğu bir bölgede kavşak üzerine yerleştirilen yapının yerleşiminde bu kadar boş alan varken neden bu bölge seçildiğini anlamak açıkçası biraz zor. Bu yerleştirilme tarzıyla yapı adeta uzaydan fırlayıp oraya düşüvermiş gibi görünüyor. Şehrin sosyal ve ekonomik sıkıntıları deva olduğu anlatılan projenin şehirle teması ve şehre kattıkları oldukça sınırlı. Şehir trafiğini rahatlattığı söylenin projenin yolun üzerinde bir köprü oluşturmaktan başka işlevini göremiyoruz ve trafiğe bu işlevin nasıl bir katkısı olduğunu anlamak da oldukça zor.

Gazprom Şehri
St Petersburg, Rusya’da tasarlanan Gazprom Şehri Projesi, Gazprom firmasının genel merkez binası. Binanın masterplanı yatayda yeşil alan, düşeyde ise 369 metrelik bir gökdelenden oluşuyor. Projenin tasarımcıları bu kadar yüksek bir binanın St. Petersburg’un tarihi merkezine bu denli yakın bir alanda tasarlanıyor olması eleştirdiğinde ise oldukça ilginç bir cevap veriyorlar: “En az St. Petersburg kadar değerli ve tarihi bir şehir olan Paris’e Eyfel Kulesi’nin dikilmesi Paris’in değerini düşürmedi, tam tersine Paris’in daha da özel bir hal almasını sağladı. O halde neden Gazprom Şehri ile ilgili kaygılanıyosunuz?” Elbette çevreyle uyum, yaşanılabilir mekanlar ve form gibi kaygılar maalesef bu projenin tasarımında tartışma konusu bile olmalıyor.

Keppel Koyu’nda Yansımalar
Singapur’da, Keppel Koyu’nda tasarlanan yeni yerleşim birimi “Asya’nın Sahil Kıyısı Yaşantısının Yeni İkonu” olarak tanıtılıyor. Daniel Libeskind tarafından tasarlanan ve kulelerden oluşan proje yeşil alan kullanımı ve ışık gölge ilişkileriyle dikkat çekiyor. Singapur’un pahalı bölgelerinden birinde tasarlanan yerleşim birimleri oldukça steril ve şehir merkezinden uzak bir hayat vaad ediyor.

Yas Adası
Abu Dhabi’deki Yas Adası’nda gerçekleştirilen proje tüm bir adanın baştan inşa edilerek burada yepyeni bir şehrin kurulmasını amaçlıyor. Adada bir park, alışveriş merkezi, Formula 1 pisti, marina, oteller, golf sahaları, şu parkı, apartman ve villalar yer alacak. Günümüzün tatil köylerinden sonra şimdi de bir tatil ve eğlence adası yaratılıyor. 2.500 hektarlık bir alana yayılacak olan projenin 300.000 m2’sinin satılması planlanıyor.

7. Gökyüzü
Rusya, Kaliningrad’da gerçekleştirilecek olan proje çok işlevli bir ticaret merkezi. Ayrıca içerisinde apartman tipi bir otel de bulunuyor. 18.000 m2’lik bir alana yayılan proje şehir merkezinde yer alıyor. Eski Rus mimarisine dair motiflerin kullanıldığı, dış cephede özellikle pencere formlarıyla eski mimari üsluplardan etkilendiği hatta bu üslupların modern bir binaya hiç sorgulanmadan aynen aktarıldığı yapı bir gökdelenden çok bir katedrali anımsatıyor. Bina toplam 20 milyon Euro’ya mal olacak.

Kalaşnikof
Rusya’nın Izhevsk Şehri’nde tasarlanan Kalşnikof bir kongre merkezi. Projeyi adını veren kişi ise Izhevsk’li “efsanevi” silah tasarımcısı Mikhail Kalashnikov. Elbette Kalashnikov binaya sadece ismini değil formunu da veren kişi, hiç değilse formunu bir silah olarak ilk bulan kişi. Denizin üzerinde, bir ada yaratılarak konumlandırılan kongre merkezi 15.000 m2’lik bir alana yayılıyor. Kulenin üzerinde yer aldığı su ise 1760 yılında endüstriyel amaçla oluşturulan iç deniz.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.