Haberler

Bir Mimar ve Düşünür Olarak Turgut Cansever

Tarih: 3 Nisan 2007 Yazan: Melis Göker


Ülkemizde sadece mimarlığıyla değil, düşünceleriyle, eleştirileriyle ve hayata bakış tarzıyla da önemli bir yere sahip mimar ve düşünür Turgut Cansever’in çalışmaları “Turgut Cansever Mimar ve Düşünce Adamı” adlı bir “ikiz” sergiyle meraklılarına sunuluyor.

Garanti Galeri ve Osmanlı Bankası Müzesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği sergi, arşiv niteliğinde bir retrospektif oluşturma özelliğiyle Türkiye’de bir ilk. Özellikle Türkiye’deki mimarlar ve sanatçılarla ilgili bu denli az döküman bulunurken bu sergi önemli bir adım niteliğinde.

Küratörlüğünü Uğur Tanyeli ve Atilla Yücel’in gerçekleştirdiği ikiz serginin dökümanları ve Turgut Cansever’le yapılan söyleşiler de bir kitapla ölümsüzleştiriliyor.



Serginin küratörleri Uğur Tanyeli ve Atilla Yücel sergiyi hazırlarken sözü daha çok Turgut Cansever’e bırakmak, mimarlığı ve düşünce adamlığının yanında iyi bir hatip ve mücadele adamı olan Turgut Cansever’in kendini, kendi gibi, kendince anlatmasına müsaade etmek isteyerek fazlaca öne çıkmamaya, Cansever’i öne çıkarmaya özen göstermişler.

Garanti Galeri ve Osmanlı Bankası Müzesi’nde eş zamanlı gerçekleşen serginin Garanti Galeri ayağında Turgut Cansever; daha çok düşünce adamı ve toplumsal figür olarak ele alınarak, bireyselliği ön plana çıkarılırken Osmanlı Bankası Müzesi’ndeki sergide ise Cansever’in mimarlığı irdeleniyor, yapıtlarına odaklanılıyor, Cansever’in düşünsel yanıyla tasarımcı kimliği harmanlanıyor.

Sergi, merkezine ne kadar Cansever’i alıyor olsa da; 1940’lardan beri Türkiye’de meydana gelen değişim ve dönüşümleri de görmezden gelemiyor. Her zaman değişim ve dönüşümün, ileri olanın peşinde olan ve muhalif kimliğinden asla ödün vermeyen Cansever’in hayatı ve eserleri, bu hayatı yaşadığı ve eserleri ürettiği toplumsal dinamikler, değişim dönemleri göz ardı edilmeden sergileniyor. Bu da serginin daha geniş ve farklı farklı okumalar sunmasını sağlıyor.



Serginin bugün gerçekleşen açılışında konuşan Turgut Cansever’in şaşkınlığı gözden kaçmıyor. “Çok müstesna insanlar tanıdım” diyen Turgut Cansever bu nedenle de kendini çok şanslı bulduğunu dile getiriyor. Tanıdığı insanlar sayesinde hayata dair birçok güzelliği öğrendiğini belirten Cansever; Türkiye koşullarında daima bu güzellikleri hayata geçirmeye çalışırken birçok zorlukla karşılaştığının da altını çizmeden edemiyor.

Uğur Tanyeli de Cansever’in o günkü Türkiye koşullarında birçok sıkıntı çektiğini, her zaman akıntıya karşı kürek çekmek zorunda kaldığını belirterek Cansever’in Türkiye’nin ezberini bozmayı başarabilmiş, mimarlığı ve eleştirmenliğiyle tabuları yıkabilmiş, bir anlamda bir dekonstrüksiyon yaratabilmiş bir insan olduğunu belirtiyor. Bu açıdan da Cansever’in hem hayatının, hem mimarlığının hem de düşünce adamı olarak kimliğinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Atilla Yücel ise Turgut Cansever’in aldığı ödüllerden ve mimarlığından çok daha önemli olan özelliğinin çok bakışlı, çok referanslı bir hayat görüşüne sahip olması olduğunu belirtiyor. Bu denli tek sesliliğin ve az renkliliğinin makbul sayıldığı bir toplumda, Cansever’i özel kılanın her şeye rağmen daima çok renkli ve çok sesliliğinden ödün vermemiş olması olduğunu söylüyor. Ayrıca sergi mekanlarının da Turgut Cansever’in çok renkli ve çok katmanlı düşünce yapısı ve hayat görüşü gibi kademeli, geçişlere izin verecek şekilde tasarlandığını da sözlerine ekliyor.

Gelen sorular üzerine AKM’nin yıkılmasıyla ilgili görüşlerini dile getiren Turgut Cansever; burada ne denli muhalif ve farklı bir kişiliğe sahip olduğunu da gösteriyor. AKM’nin onlarca benzeri olan bir bina olduğunu söyleyen Cansever; yapıldığı dönemde AKM gibi birçok bina yapıldığını, aslında AKM’ye hiç önem vermediğini belirtiyor.

“Asıl soru neyle karşı karşıya olduğumuz?” diyen Cansever Türkiye’nin mimari anlamda birçok başka sıkıntısı olduğunu belirterek, bir iki tane binanın yıkılıp yıkılmamasıyla uğraşmak yerine bu sorunlara eğilmeyi daha doğru bulduğunu anlatıyor. Cansever, her yıl on binlerce ailenin konut sorunuyla karşılaştığını, ya sağlıksız ve tasarımdan uzak konutlarda yaşadığını ya da sokakta kaldığını belirtiyor. “Bu memlekette çocuklarımız yaşayacak, onlara böyle bir dünya mı sunacağız?” diyen Cansever konut sorununun en acil sorunlardan biri olduğunu belirtiyor.

Hem Türkiye’nin hem de Cansever’in hayatına dair önemli bir arşiv niteliği taşıyan sergi 23 Haziran’a kadar devam edecek. Sergi, Osmanlı Bankası Müzesi ve Garanti Galeri’de takip edilebilir.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.