Haberler

Başkan Topbaş; “3 yıla sığmayacak kadar büyük yatırımlar yaptık…”

Tarih: 4 Nisan 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Basın turuyla 3 yıllık icraatlarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “3 yıla sığmayacak kadar büyük yatırımlar yaptık ve onurlu bir iz bırakmayı başardık. Gelecek yıllarda da bunu sürdüreceğiz. Geriye baktığımızda ‘Biraz daha çalışsaydım’ demeyecek kadar çok çalıştık ve iş yaptık” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3 yıllık hizmet süresinde yaptığı çalışmaları yaklaşık 5 saat süren şehir turu ile basın mensuplarına anlattı. Taksim Füniküler İstasyonunda başlayan basın gezisi, Kabataş’ta deniz otobüsü ile Bakırköy İstasyonuna kadar sürdü. Füniküler sistemde raylı sistemler, deniz otobüsünde de deniz ulaşımına ilişkin bilgi aktaran Başkan Kadir Topbaş, daha sonra Ataköy, Florya ve Küçükçekmece Menekşe sahilinde yapılan ulaşım ve çevre düzenleme çalışmaları hakkında basına bilgi verdi. Geziyi Kağıthane-Dolapdere arasında yapım çalışmaları süren karayolu tünelinde sürdüren Kadir Topbaş, ulaşımdan altyapıya ve sosyal projelerden çevre yatırımlarına kadar her alanda yapılan büyük yatırımları anlattı.

Büyükşehir’den İstanbul’a 3 yılda 13.5 milyar YTL yatırım…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadir Topbaş’ın 3 yıllık hizmet süresi içinde 13.5 milyar YTL’lik dev yatırımlar yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıllık ulaşım, doğalgaz, içme suyu, sağlık, kültür, eğitim, spor, deprem ve yeşil alan yatırımları şöyle; Yerel yönetimler içinde Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip olan İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin İSKİ ve İETT dahil son 3 yıldaki toplam bütçesi 21 milyar 120 milyon 403 bin 527 YTL. Bütçeden yatırımlar için harcanan para ise 13.5 milyar YTL.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşım yatırımları için 2012 yılına kadar 22.5 milyar YTL yatırım yapmayı öngörüyor. “Raylı Sistemde Hedef 500 Kilometre” sloganıyla yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, geçmiş dönemde yılda 2.5 kilometre olan raylı sistem yatırımlarını 6 kat artırarak yılda 15 kilometreye çıkardı. Mevcut 53.6 kilometrelik raylı sisteme ek olarak, toplam 72.4 kilometre uzunluğunda olan Topkapı-Edirnekapı-Sultançiftliği, Taksim-Yenikapı, Aksaray-Yenikapı, 4. Levent-Ayazağa-Darüşşafaka, Otogar-Bağcılar (Kirazlı), Kadıköy-Kartal ve Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli-Olimpiyat Köyü metro hattının inşaatı devam ediyor. Şu anda metro yatırımlarının toplam bedeli 4 milyar YTL.

2010’da 250 kilometre raylı sistem…
Toplam 19 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu hafif metro hattı ile 25 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Avcılar-Beylikdüzü hafif metro hattının temeli de bu yıl içinde atılacak. E-5 üzerinde Küçükçekmece-Topkapı arasında yapım çalışmaları süren metrobus sistemi ise Ağustos ayında hizmete girecek. Bu hat daha sonra Avcılar ile Mecidiyeköy’e kadar uzatılacak. Marmaray Projesi’nin 2009 yılı sonunda tamamlanması ile İstanbul’da 2010 yılına kadar yaklaşık 250 kilometre uzunluğundaki raylı sistem hizmete girmiş olacak.

Kısa sürede büyük işler yapmak için gece gündüz çalıştıklarını ve yaptıklarını anlatmaya fırsat bile bulamadıklarını belirten Başkan Topbaş, “3 yıla sığmayacak kadar büyük yatırımlar yaptık. Geriye batkımızda, gerçekten ekibimizle birlikte ‘Biraz daha çalışsaydım’ demeyecek kadar çok çalıştık ve ulaşımdan, altyapıya, sosyal çalışmalardan çevre düzenlemelerine kadar çok büyük yatırımlar ve hizmetler gerçekleştirdik” dedi.

“Önümüzdeki 2 yılda çok şeyler daha yapacağız…”
“Çok şey yaptık, yaptıklarımız yeterli değil, ama çok mesafe aldık. Bana sürekli ‘Başkan İstanbul’da geçmiş dönemden çok daha fazlası yapılıyor. Neden bunları anlatmıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Ancak biraz daha param, biraz daha imkanım ve yetkim olsaydı, çok daha farklı olurdu. İstanbul’un trafiği daha farklı noktada olurdu” diyen Topbaş, 3 yılda çok iyi bir performans ortaya koyduklarının altını çizdi. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Aldığımız kararlar, attığımız adımlarda ben kendimi ve ekibimi başarılı olarak görüyorum. Önceki dönemlerle kıyaslarsanız korkunç fark var. Cumhuriyet döneminin tamamından birkaç kat fazla kavşak yaptık ve halen devam ediyoruz. Ulaşımı erişebilir kılmayı hedef koyduk kendimize. Önümüzdeki 2 yıl içinde çok daha farklı şeyler göreceksiniz, çok daha farklı gelişmelere tanık olacaksınız. Kente yeni kazanımlar, simgesel kazanımları bu dönemde devreye sokacağız. Özellikle Kadıköy Kuşdili Çayırı’ndaki pazarı kaldırarak, orada çok farklı bir konsept ortaya koyacağız. Kadıköy için bir kazanım olacak. Çobançeşme’de yapacağımız çiçek mezat salonu İstanbul'a çok farklı bir güzellik getirecek. Bunları iki yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Karayolu yatırımları…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte trafiğin tıkandığı noktalarda sorunu çözmek için kavşak ve yol genişletme çalışmaları yaptı. 3 yılda 110 kavşağın yapımı tamamlanırken, 35 kavşak ile 19 yolun yapımı da devam ediyor. Şehir merkezinde trafikteki tıkanmaları aşmak için tünel yol projelerini uygulamaya koyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda toplam 78 kilometre uzunluğunda 33 noktada tünel yol planladı. Bunlardan Dolmabahçe-Dolapdere,-Piyalepaşa-Kağıthane tünelinin yapım çalışması sürüyor. Tünel yol tamamlandığında yaklaşık 400 bin araç yerin altına inecek. İptal edilen 5 tünel ihalesi de yenilenecek.

Deniz ulaşımı…
Deniz ulaşımında 3 yıl içinde 150 milyon YTL bütçe ayırarak 56 iskele ve 32 vapurun bakımını, 10 iskelenin de restorasyonunu yapan İDO, 13 yeni hat açtı. Toplam 87 gemisi, 81 iskelesi ile her gün 1300 sefer yapan İDO, 2004 yılında 81 milyon YTL olan cirosunu 320 milyon YTL’ye, yolcu taşıma kapasitesini de günde 130 binden 250 bine çıkardı. 2007 yılında yapılması planlanan yatırımlar çerçevesinde 18 vapur alan İDO, 300 milyon dolar harcayacak. İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indirecek hattın açılışı da bu ay içinde gerçekleştirilecek.

Doğalgaz yatırımları…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İGDAŞ kent genelinde toplam 13 bin kilometre uzunluğundaki doğalgaz altyapı yatırımının 3 bin kilometresini 2.5 yılda tamamladı. Doğalgaz abone sayısını 3 yılda yüzde 54 artıran İGDAŞ, 1 milyon 950 bin olan doğalgaz abone sayısını 3 milyon 336 bine çıkardı. Bu dönemde Silivri, Şile ve Adalar’a doğalgaz götürüldü.

İSKİ yatırımları…
İSKİ 3 yıl içinde 1643 kilometre içme suyu, 1653 kilometre atık su şebekesi, 281 kilometre de isale hattı yaptı. Toplam 2 milyar 109 milyon YTL yatırım yapan İSKİ, 24 belde ve 37 köyü içme suyuna kavuşturdu. İstanbul’da toplam uzunluğu 600 kilometreyi bulan 68 dereden kaynaklanan su baskınlarını önlemek için bugüne kadar 281 kilometre uzunluğunda 15 derenin ıslahı tamamlandı. Bunun 79 kilometresi son 3 yıl içinde yapıldı. 23 derenin ıslahı devam ediyor, 17 derenin de ıslah planları hazırlandı. Toplam uzunluğu 234 kilometre olan İstanbul sahillerinin 161 kilometresi denize girilebilir hale geldi. İSKİ içme suyu havzasında mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında kalan toplam 590 binayı yıktı. İhalesi yapılan ve 400 bin metreküp atık suyun denize aktığı Ayamama Deresi’nin ileri biyolojik arıtmadan sonra elde edilecek su, yeniden park ve bahçelerin sulaması ile sanayiye ücretsiz olarak verilecek.

Yeşil alan yatırımları…
Büyükşehir Belediyesi İstanbul’a 3 yılda 12 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırdı. 3 yılda Park ve Bahçeler Müdürlüğü 3 yıl içinde 177 park yaptı, 8 milyon 292 bin 252 metrekare yeni yeşil alan oluşturdu. 138 bin hektar alanın bakımını yaptı, 743 bin 947 adet ağaç, 1 milyon 348 bin 975 adet çalı, 80 bin metrekare alana 15 milyon 292 bin adet soğanlı bitki, 12 milyon 244 bin adet lale soğanı, 820 bin adet Meilland Gülü olmak üzere toplam 65 milyon 558 bin 447 adet mevsimlik çiçek dikildi. Çalışmalar kapsamında 4 tema park İstanbul’a kazandırıldı. 500 anıt ağacın tedavi ve rehabilitasyonu yapıldı, 39 semt parkı ve çevre düzenleme projesi tamamlandı, yeşil alanlar coğrafi bilgi sistemi oluşturuldu. Florya, Yeşilköy ve Menekşe sahilinde düzenleme çalışması yapıldı. Toplam 270 bin metrekare alanasahip olan Ataköy Plajı’nın bulunduğu alandaki duvarlar yıkılarak, sahil halka açıldı.

Sağlık, eğitim, kültür ve spor…
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kadınlara yönelik sağlık hizmeti sunmak amacıyla açılan Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi sayısı 30’a çıkarıldı. Bu merkezlerde toplam 528 bin 340 kişiye hizmet verildi. 1 milyon 508 bin 905 evde hasta tespiti yapıldı, 1 milyon 671 bin 843 kişiye hastanede tedavi yapıldı. 12 adet özürlü merkezinde 200 bin özürlüye hizmet verildi. Kadın Koordinasyon Merkezi aracılığıyla toplam 13 bin 439 kişiye eğitim yardımı yapıldı. 17 spor tesisinde 7.5 İstanbulluya spor yapma imkanı verildi. Yılda 600 bin ailenin gıda ihtiyacı karşılandı.

Her yıl 100 bin ilköğretim öğrencisine eğitim seti verildi. 112 ilköğretim okuluna fen laboratuarı, 142 ilköğretim okuluna fizik ve kimya laboratuarı, 100 okula Atatürk köşesi, 770 okula uygulamalı etkinlik sınıfı, 100 okula ses düzeni kuruldu, 125 okula spor salonu yapıldı. 30 okula 35 takım İstiklal Marşı, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve Atatürk posteri dağıtıldı. Her eğitim öğretim döneminde 32 bin 500 şehit çocuğu, yetim, öksüz, ve özürlü ilköğretim öğrencisine bir kereye mahsus olmak üzere 160’ar YTL eğitim yardımı yapılıyor. 44 bin üniversite öğrencisine 7 ay karşılıksız eğitim yardımı yapılıyor. 500 doktora öğrencisi aylık 200 YTL, 41 bin ön lisans öğrencisine 90 YTL, 2500 yüksek lisans öğrencisine de 130 bin LTL ödeniyor. 3 yılda 2 tiyatro sahnesi, 4 kültür merkezi yapıldı. 11 sosyal tesis ve 8 köşkte 4.5 milyon İstanbullu hizmet aldı. Hava Harp Okulu bünyesindeki “Havacılık Müzesi” 50 milyon YTL harcanarak dünyanın en saygın müzesi haline getirilecek.

Konut yatırımları…
İstanbul Büyükyşehir Belediyesi, çarpık yapılaşması önlemek, hem de depremde risk taşıyan alanların taşınmasında kullanılmak üzere bağlı iştiraklerinden KİPTAŞ, Mesken Müdürlüğü ve TOKİ ile birlikte 3 yılda 14 projeyi tamamlayarak 14 bin 822 aileyi ev sahibi yaptı. 15 bin konut daha yapılacak ve böylece bu dönem yapılan toplam konut sayısı 50 bini bulacak. Ayrıca TOKİ ile birlikte Kayabaşı bölgesinde 90 bin konutluk yeni bir şehir kurulacak. Bu konutlardan 30 bini deprem dönüşümü amacıyla kullanılacak. Bu yıl deprem yatırımları için bütçeden 250 milyon YTL kaynak ayrıldı.

Miniaturk’un yanına Minia World ve Dinler Bahçesi…
Haliç kenarında kuru olan ve Türkiye’den önemli eserlerin minyatürlerinin yer aldığı Miniatürk’ün yanına dünyanın önemli eserlerinden örneklerin yer aldığı “Minia World” ile dünyadaki dinlerin sembol yapı örneklerinin yer alacağı “Dinler Bahçesi” yapılacak. Florya sahilinde yapımı devam eden Akvaryum Park için ise yap-işlet modeli ile işletilmesi için yatırımcılarla görüşme yapılıyor.

Hizmette 3. Yıl “28 Mart 2007 – 03 Nisan 2007”
Taksim – Kabataş Finiküler Sistem
İki terminal ve karşılıklı olarak halatlarla hareket eden 375 kişi kapasiteli çift vagonlu iki araçtan oluşuyor. 544 metrelik bir tünelde 3 dakika sıklıkta yapılan 110 saniyelik bir yolculukla tek yönde saatte 7 bin 500 kişi taşınıyor. Taksim-Kabataş Füniküleri deniz bağlantısıyla birlikte Taksim-Ayazağa ve Otogar’a bağlantı veriyor. 29 Haziran 2006’da hizmete alınan füniküler sistem 50 milyon YTL.’ye maloldu.

E-5 Çalışması ve Metrobus Yolu
E-5’e iki şeritli yan yol ilave edildi. 3 şerit transit yol olarak düzenlendi. Çift yönde birer şerit metrobus yolu yapılıyor. Şu anda toplu taşıma araçları yan yollara alındı. E-5 çalışması 150 milyon YTL.’ye malolacak. İlk etapta 2 metrobus devreye girecek. Bu sayı 50’ye ulaşacak. Metrobusların 1 adedinin maliyeti 1 milyon 200 bin euro. Mayıs ayı sonunda deneme seferlerine başlanacak.

Raylı Sistemler
(2004’den sonra hizmete giren 9,08 km)
- İBB Raylı Sistem Hatları : 53,56 km. (11 adet)
- TCDD Banliyo Hatları : 72,0 km.

İnşaatı Devam Eden Raylı Sistemler
- İBB Raylı Sistem Hatları : 72,6 km. (7 adet)
(Tamamlanma yılı 2009)
- Marmaray Tüpgeçidi : 13,5 km.
(Tamamlanma yılı 2009)
İnşaat İhale Aşamasında Olan Raylı Sistemler
(Tam. yılı 2012) : 44,0 km.
Uygulama Projesi Devam Eden Raylı Sistemler
- İBB Tarafından 2007’de İhale Edilecek
(Tam. yılı 2012) : 16,0 km. (2 adet)
- İBB Tarafından 2008’de İhale Edilecek
(Tam. yılı 2015) : 48,4 km. (3 adet)
- DLH Gen. Md.ğü Marmaray II.Etap
(Tam. yılı 2012) : 65,0 km. (1 adet)
Etüd-Plan Aşamasında Olan Raylı Sistemler
(Tam. yılı 2023) : 176,8 km. (14 adet)
Toplam : 561,86 km. (42 adet)

Mevcut Raylı Sistemler
Taksim-4.Levent / METRO
Uzunluk : 8,5 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 180.000/gün
Aksaray-Otogar-Havaalanı / LRT
Uzunluk : 19,3 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 235.000/gün
Eminönü-Zeytinburnu / TRAMVAY
Uzunluk : 11,2 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 185.000/gün
Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar (1.Etap) / TRAMVAY
Uzunluk : 5,5 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 30.000/gün
Eminönü-Karaköy-Kabataş / TRAMVAY
Uzunluk : 2,9 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 50.000/gün
Taksim-Kabataş / FÜNİKÜLER
Uzunluk : 0,64 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 20.000/gün
Karaköy-Şişhane / TÜNEL
Uzunluk : 0,6 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 14.000/gün
Taksim-Maçka / TELEFERİK
Uzunluk : 0,3 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 2.000/gün
Eyüp-Piyer Loti / TELEFERİK
Uzunluk : 0,42 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 2.100/gün
İstiklal Caddesi / NOSTALJİK TRAMVAY
Uzunluk : 1,6 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 5.000/gün
Kadıköy-Moda / NOSTALJİK TRAMVAY
Uzunluk : 2,6 km
Günlük Yolculuk Sayısı : 5.000/gün
Toplam : 11 adet - 53,56 km.

İnşaatı Devam Eden Raylı Sistemler
Topkapı-Edirnekapı-Sultançiftliği / TRAMVAY
Uzunluk : 15,5 km
Kapasite : 25.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 140 Mil.$
(Ağustos 2007’de hizmete alınması planlanıyor)
Otogar-Bağcılar-Kirazlı 1 / LRT
Uzunluk : 5,6 km
Kapasite : 24.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 173 Mil. $
Kirazlı 1-Başak Konutları 4-Olimpiyat Köyü / METRO
Uzunluk : 15,9 km
Kapasite : 40.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 456 Milyon $
Kadıköy-Kartal / METRO
Uzunluk : 21,7 km
Kapasite : 65.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 181,5 Mil.$
4.Levent-Seyrantepe-Ayazağa A.O.S-Darüşşafaka / METRO
Uzunluk : 8 km
Kapasite : 70.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 250 Mil. $
Aksaray-Yenikapı / LRT
Uzunluk : 0.7 km
Kapasite : 35.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 56 Mil. $
Taksim-Yenikapı/ METRO
Uzunluk : 5,2 km
Kapasite : 70.000 Yolcu/Sayı/Yön
İhale Bedeli : 364 Mil. $
TOPLAM : 7 adet - 72,6 km.
İnşaatı İhale Aşamasındaki Raylı Sistemler
Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu-Samandıra / LRT
Uzunluk : 19 km
Kapasite : 45.000 Yolcu/S/Yön
Tah. Keş. Bedeli : 950 Mil. $
Bakırköy-Şirinevler-Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü / LRT
Uzunluk : 25 km
Kapasite : 45.000 Yolcu/S/Yön
Tah. Keş. Bedeli : 1350(1-2etap) Mil. $
TOPLAM : 2 adet- 44 km.

Bakırköy Deniz Otobüsleri Terminali
Yeni terminal, eski terminalden 2,5 kat daha büyük ve tavan 6 metre yüksekliğinde. Giriş, çıkış ve deniz tarafındaki ara katlar ile yolcu sirkülasyonunda büyük kolaylık sağlıyor. Yeni terminalin iç mekânı ismine uygun olarak Cezayirli Gazi Hasanpaşa ve Türk Denizcilik Tarihi ile ilgili çini panolar, gravürler ve minyatürlerle bezendi. Geleneksel Türk Sivil Mimarisi stilizasyonu ile yeniden inşa edilen ve 2006 yılında hizmete alınan terminal, 4 milyon YTL.’ye maloldu.

Florya Sahil Düzenlemesi
Florya Plajı’nda 600 metre boyunca sahil dolgusu ve düzenlemesi, 800 metrelik plaj alanı düzenlemesi, 288 adet emanet dolabı, 180 adet kabin, 24 adet duş ve 2 adet çocuk oyun alanı, 250 araçlık açık otopark, 2 bin 800 metrekarelik 2 ahşap karkas bina, 30 adet WC kabini, 2 adet özürlü tuvaleti, havalandırma ve yangın tesisatı, çocuk eğitim ve eğlence alanları ve 2 adet tam otomatik prefabrik havuz mevcut. Florya Sahil Düzenleme İşi, 8 milyon 410 bin YTL.’ye maloldu.

Çiroz Plajı
2 kilometrelik sahil dolgusu ve düzenlemesi, 3 adet seyyar büfe, 80 adet soyunma kabini, 24 adet duş, 20 adet tuvalet kabini, 350 m. ahşap yürüme yolu, 2 adet voleybol sahası, 1 adet mini futbol sahası, 228 adet emanet dolabı, 19 adet yuvarlak oturma grubu, 2 adet hareketli satış büfesi ve çevre aydınlatması yapıldı. Çiroz plajındaki çalışmalar 6 milyon 642 bin YTL.’ye maloldu.

Florya Sahil Parkı
Yeşil alan miktarı (76 bin 765 metrekare), sert zemin alanı miktarı (18 bin 606 metrekare), 1 adet tuvalet, 11 adet çocuk oyun grubu, 1 adet büfe, 1 adet gazebo, otomatik sulama sistemi ve aydınlatma sistemi tesis edildi.

Florya Sosyal Tesisleri
Yeşil alan miktarı (105 bin 193 metrekare), sert zemin alanı miktarı (70.296 metrekare), otomatik sulama sistemi ve aydınlatma sistemi tesis edildi. Florya Sahil Parkı ile Florya Sosyal Tesisleri’nin toplam maliyeti 8 milyon 400 bin YTL. (300 dönümlük bir alanın düzenlemesi yapıldı)

Yeşilköy Sahil Parkı
Yeşil alan miktarı (110.743 m2), sert zemin alanı miktarı ( 53.675 m2), 2 adet tenis kortu, 2 adet basket sahası, 2 takım spor ünitesi (Fitness), 4 adet çocuk oyun grubu ve otomatik sulama tesisatı ve aydınlatma sistemi tesis ediliyor. Haziran 2007 tarihinde bitirilmesi planlanan çalışmanın 5 milyon YTL.’ye malolması planlanıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.