Haberler

Doğru Çözüm: Mecidiyeköy'de Kalmak

Tarih: 5 Nisan 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Doğan Hasol
Galatasaray'ın, Mecidiyeköy'de bulunan, neredeyse tarihi nitelik kazanmış Ali Sami Yen Stadı'nı bırakarak Seyrantepe'ye geçmesi birkaç yıldan beri gündemde.

Başlangıçta, Seyrantepe'deki 384 bin m2'lik arazinin 30 yıllık kullanım hakkı, Milli Emlak tarafından, stat ve spor sahaları yapması için Galatasaray'a verildi. Kulüp burada stadının yanı sıra, gelir getirecek kimi tesisler de yapacaktı. Ancak daha sonra kimi baskılar ve karşı çıkmalar nedeniyle Hazine bu işten vazgeçti ve o anlaşmadan dönüldü. 28 Ağustos 2006 günü yeni bir protokol yapıldı. Buna göre:

1 - Kulüp Seyrantepe'deki 384 bin m2 arazideki haklarından vazgeçiyor,

2 - Ali Sami Yen Stadı ile arsası üzerindeki haklarını Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devrediyor,

3 - Bunların karşılığında TOKİ, Seyrantepe'de 120 bin m2 alanda 52 bin kişilik bir stat inşa edip bunun kullanma hakkını 49 yıl için kulübe veriyor.

Kısacası, Galatasaray, Seyrantepe ve Ali Sami Yen'deki üst haklarını iade edip Seyrantepe'de dar alanda bir stada razı oluyor. Bir üye genel kurulda şöyle diyordu haklı olarak: "Önümüzdeki bir tas çorba alınıyor; kaşığımıza konan biraz çorbaya teşekkür ediyoruz."

Bu alışverişin kulübün aleyhine olduğunu şöyle açıklayabiliriz:

1 - Mecidiyeköy'deki stat arsası çok değerli, buna karşılık Seyrantepe arazisi çok daha düşük değerde. Seyrantepe'ye stat yapılsa dahi Mecidiyeköy arsası daha değerli. Ayrıca, mevcut metro hattından dolayı Mecidiyeköy'e ulaşım çok daha kolay.

2 - Seyrantepe'nin imar durumu belirsiz. Önce buranın imar planları yapılacak, çeşitli ilgili makamlarda onay prosedürü yerine getirilecek, askı süreleri beklenecek, itirazlar giderilecek, planlar kesinlik kazanacak; stat proje si de yapıldıktan sonra ancak inşaata başlanacak. Çeşitli ağızlar stadın 2009 başına yetiştirileceğini söylediler. Bu doğru olamaz, çünkü ortada daha imar planı bile yok. İlk anlaşmanın üzerinden üç yıl, ağustostan bu yana da yedi ay geçti; TOKİ Başkanı stat yapımının 15 Mart 2007'ye kadar ihaleye çıkarılacağını ve 1.5 yıl içinde bitirileceğini söylemişti, ancak ciddi bir gelişme hâlâ söz konusu değil. Mart ayı geçti; ihale ne oldu?

3 - Protokole göre, inşaatın başlamasından önce kulübün Mecidiyeköy'den çıkması öngörülüyor. Bu gidişle kulüp yıllarca ya da tümüyle statsız kalabilir.

4 - Hükümet Seyrantepe'de yapılacak stadın hemen yanı başına bir hastane kurmayı tasarlıyor. Şişli Çocuk Hastanesi buraya taşınacakmış. Her konuya "para" gözlüğüyle bakan hükümet, Şişli'de hastaneden boşalacak değerli araziyi de başka türlü değerlendirmeyi, belki de Zincirlikuyu'daki Karayolları ve Levent'teki İETT otobüs garajı arsaları örneklerinde olduğu gibi satmayı düşünüyor. Yalnız küçük (!) bir sorun var: 52 bin kişilik bir stadyumun yanı başına hastane kondurulduğu, dünyanın neresinde, hangi ülkesinde görülmüş? Maç günü hastalar bu hastaneye nasıl ulaşacaklar? Gürültü sorunu nasıl çözülecek?

Çözüm?.. Konuya Galatasaray açısından baktığımızda en iyi çözüm, stadın Mecidiyeköy'de kalması. Mehmet Cansun 'un başkanlığı döneminde hazırlanmış olan ve stadın dört evrede yapımını öngören aklı başında bir proje vardı. Ayrıca stadın üstü de örtülebiliyordu.

Kulüp yönetiminin, çıkmazdaki hayali projelerle uğraşmak yerine gerçeklere eğilmesi ve elindeki çok daha değerli olanakları değerlendirmesi gerektiği açık. Şükrü Saracoğlu Stadı'nın hasılat verileri Galatasaray'ın kendi olanaklarıyla Mecidiyeköy'de yapacağı bir stadı dört beş yılda amorti edeceği hesabını güçlendiriyor.

Oyalanarak daha fazla zaman yitirmenin anlamı yok!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.