Haberler

TMMOB Başkanı'ndan Milletvekillerine Açık Mektup: Haksız rekabet yaratılması yanlış

Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Zehra Şahindokuyucu
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mühendis, mimar ve şehir plancısı unvanı olmayan yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde imza ve proje sorumluluğuna sahip olarak çalışmalarına imkan veren yasa tasarısının Meclis gündeminden düşürülmesi için milletvekillerine birer mektup gönderdi. Soğancı, mektubunda, "Ülkemiz vatandaşına akademik ve mesleki yeterliliği tanınmadan mesleğini icra etme izni verilmezken, yabancıya bu hak verilmektedir. Bu tasarının yasalaşması halinde ülkemiz vatandaşı meslek mensupları kendi ülkesinde haksız rekabetin mağduru olacaktır. Vatandaşımız meslek insanı iş kaybına uğrayacaktır" dedi.

Yeterlilik Aranmıyor
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı, mektubuna şöyle devam etti: "Tasarının gerçek ve tüzel kişilere tanıdığı muafiyet, ne ulusal çıkarlarla, ne mesleğin doğasıyla, ne de söylenildiği şekli ile AB uygulamalarıyla örtüş-mektedir. Tasarı, firmalar açısından da eşitsiz bir düzenleme öngörmektedir. Türkiye menşeli tüzel kişilikler yabancı çalıştırmak istediklerinde 3458 sayılı kanuna tabi olacaklar ve bunlara çalışma izni prosedürü uygulanacaktır. Yabancı menşeli şirketlerde ise hem çalışma izni hem de mesleki yeterlilik prosedürü aranmayacaktır. Tasarı, denetimsiz hizmet sunumunun önünü açmaktadır. Denetimsiz hizmet sunumu haksız rekabetin önünü açtığı gibi hizmet kalitesini de düşürecektir. Çünkü, akademik ve mesleki yeterlilik kriterinin aranmaması, maliyet unsuru olarak görülen mesleki hizmetin geri kalmış ülke vatandaşlarınca ifasını doğuracaktır. Sonuç, geri kalmış ülkelerden getirilen meslek adamlarının emeğinin sömürülmesi yanında kendi meslek mensuplarımız aleyhine haksız rekabet olacaktır. "

Soğancı mektubunda milletvekillerine, "Kendi vatandaşımız mühendis, mimar ve şehir plancısı neden kendi pazarında ve uluslar arası pazarda korunmuyor? Neden başka ülkelerin vatandaşımıza tanımadığı serbestileri, ülkemiz başka ülke vatandaşlarına sağlıyor? Ulusal düzenlemeler ile verilen bu serbestlik, AB mevzuat uyum çalışmaları sonucunda geri alınması gerektiğinde ne olacak? Bu süreçte meslek alanlarımıza verilen zararı, kim nasıl ödeyecek" sorularını da yöneltti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.