Haberler

'Dönüşüm alanları yasa tasarısı işgal yasasıdır'

Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Birgün
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı'nı bir işgal yasası olarak görüyoruz" dedi.

Oruçkaptan, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca hazırlanan "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı"nın, ilgili komisyonlardan geçirilip TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmek üzere gündeme getirildiğini söyledi

Açıklama şöyle:

Kanun amacı: "Sağlıklı bir imar düzeninin kurulabilmesi" olarak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca hazırlanan 'Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı' sakıncaları bilinmesine rağmen Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonlarından geçirilip Meclis'e getirildi. Neo-liberal siyasi ve ekonomik politikaların taleplerine koşulsuz 'evet' diyen AKP hükümetinin tasarısı işgal yasası olarak görüyoruz.

Tasarıya gerekçe yaratılırken, Anayasa'nın 56. ve 57. maddesine sığınanlar, tasarının 4. maddesinde, "Orman, Kıyı, Boğaziçi, Milli Parklar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Çevre Kanunu, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Kurulmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Maden Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Mera Kanu-nu'nu unutmuş, bu kanunlar kapsamında kalan yerlerde, "konut, ticaret, sanayi, rekreasyon ve diğer yatırımların" yapılabileceği belirtiliyor.

Tasarının en endişe verici yanı ise; söz konusu alanların, tabi olduğu özel yasalar ile ilgili kurumlara verilen planlama ve uygulama yetkileri bu tasarı ile durduruluyor ve sadece, bu alanlarla ilgili kurum ve kuruluşların yetkileri sadece 'görüş verme' ile sınırlandırılıyor.

Komisyondan geçen tasarının devre dışı çıkarttığı, Orman, Kıyı, Boğaziçi, Milli Parklar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı ve Mera kanunları gibi kanunlar kamu yararını koruyan yasalardır.

Çok yakın tarihte Danıştay'ın, Antalya'da özel sektöre tahsis edilen 'ormanların' tahsis işlemlerini durdurma gerekçesi herkesçe biliniyor ve aslında her şeyi özediyor. Danıştay, gerekçesinde, "Ormanların korunması asli kamu yararıdır" diyor.

Tasarı hakkında kaygıya ve hayrete düşüren bir diğer konu, tasarıyla, ticari amaç taşıyan ve ticarete konu olan "konut, ticaret, sanayi, rekreasyon, teknik altyapı, sosyal donatı alanları ve diğer yatırımların" 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 26'ncı maddesi doğrultusunda değerlendirilmesi. Tasarı, ticarete konu olan 'konut, ticaret, sanayi ve diğer yatırımları' kamu tarafından yapılan yapı kapsamına alıyor ve 4708 sayılı Yapı Denetim Yasası kapsamı dışında tutuyor.

Tasarının iki temel amaca dayandırıldığı aşikardır:

1. Kamuya ait sahipsiz (dağlar, vadiler, akarsular vb.) ve orta (meralar, yaylaklar, korunun alanlar, sit alanları vb.) mallarımız olan kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetindeki malları kamusal mülkiyetten özel mülkiyet emrine açmak toprak rantı piyasasını genişletmek ve sermayeye açmak,

2. Dar gelirli kesimlerin taşınmazlarına el koyarak rantını belli zümrelere devretmek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.