Haberler

Bu yıl Ege Bölgesi'ndeki 75 tarihi eserin restorasyonu tamamlanacak

Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Resul Cengiz
2006 yılında Ege Bölgesi'nde 54 adet eserin onarımını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu eserler için 2006 yılı fiyatları ile 16 milyon 232 bin 329 YTL harcadı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 2007 yılında ise, 75 adet eserin onarımı hedeflendiğini söyledi. Müdür Beyazıt, tarihi eserlerin onarımında konunun uzmanı mimar, mühendis, sanat tarihçisi, arkeolog ve diğer elemanlarla, yapının mevcut durumu ve ihtiyaç duyulan onarım önceliklerini tespit ederek yatırım programı hazırladıklarını açıkladı.

Beyazıt, tarihi ipek yolu üzerindeki han, kervansaray ve hamamlara otel, restoran, dinlenme tesisi, yöresel el sanatları ve hediyelik eşya teşhir ve satış merkezi gibi fonksiyonlar verilerek turizm merkezleri haline getirilmesi amaçlandığını söylüyor. 2002—2006 yılları arasında 'Restore Et—İşlet— Devret' modeline göre değerlendirilmek üzere 70 adet eserin değerlendirilmesi çalışmalarına başlanıldığını bildiren Beyazıt, bu taşınmazlardan 34 adedinin ihale edilerek değerlendirildiğini kaydetti. Beyazıt, "Bunun yanı sıra idaremiz imkânlarıyla da Tarihi İpek Yolu üzerinde bir çok eserin onarımı sağlanmıştır. 2007 yılında bu çalışmalar artarak devam edecektir." dedi.

Vakıf taşınmazlarının envanterinin çıkarılması projesinde proje etaplarından olan tapu taraması iş kaleminde, Türkiye'deki il ve ilçelerde bulunan tüm tapu kütükleri taranmış, vakıf mülkleri ve vakıfla ilişiği olan taşınmazların envanteri, hazırlanan web tabanlı yazılımla sorgulanabilir hale geldiğini vurguladı.

Beyazıt'ın verdiği bilgiye göre, projenin ikinci etabı olan, envanteri çıkarılan bu taşınmazların grafik içerikli bilgilerini içeren halihazır haritası, imar planları, veritabanı üzerine entegrasyonu tamamlandı. Üçüncü etap olan yazılım kısmı kalemi bitirilerek, taşra teşkilatı ile Genel Müdürlük arasındaki iletişim başladı. Beyazıt, "Kamu kurum ve kuruluşlarının arşiv, müze ve kütüphanelerinde bulunan vakıflarla ilgili belgelerin mikrofilm ortamında örneklerinin alıyoruz. Vakfiye ve benzeri belgelerden Arapça olanların Türkçe'ye tercümesi ile Osmanlıca olanların transkripsiyonları yapılarak; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı kültür ve medeniyetine ait bilgilerin internet ortamında Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşılması amacıyla, Vakıf Arşiv Yönetim Sistemi (VAYS) projesi başlattık." dedi.

Proje kapsamında gerekli bilgisayar donanım ve yazılımları gerçekleştirildiğini ifade eden Beyazıt, "Halen Osmanlı Arşivi Dairesi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğü Arşivi, İstanbul Müftülüğü bünyesinde bulunan Şer'iye Sicil Defterleri ve Genel Müdürlüğümüzdeki belgelerin mikrofilm çekimi, dijitalleştirme, tercüme ve transkripsiyon işlemleri devam ediyor. VAYS projesi 2007 yılı sonunda tamamlanacak." diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.