Haberler

Başkan Topbaş; “Ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz…”

Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
ATV’deki Teke Tek programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ekibimizle İstanbul’un başta trafik olmak üzere bütün sorunlarını çözmek için gece gündüz demeden 24 saat çalışıyoruz. İstanbul’un her noktasında varız ve ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ATV'de gazeteci Fatih Altaylı’nın sunduğu 'Teke Tek' programına katılarak vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırdı. Canlı yayında iki saat süren programın en önemli konusu ulaşımdı. İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için karayolları, tünel yollar ve raylı sistemler ile denizde çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ekibimizle İstanbul’un başta trafik olmak üzere bütün sorunlarını çözmek için gece gündüz demeden, adeta 24 saat çalışıyoruz ve şehrin her noktasında varız. Anlatmaya fırsat bile bulamadığımız birçok yatırımımız, hizmetimiz var. Vatandaşlarımız bize güvensin. İstanbul’un ulaşım sorununu da çözmeden gitmeyeceğiz” dedi.

İstanbul’da 2.5 milyon aracın bulunduğunu ve günde yaklaşık 1 milyon 800 bin aracın hareket halinde olduğunu dile getiren Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “İstanbul’da günde ortalama 600 yeni araç trafiğe çıkıyor ve günlük 15 milyon insan hareketi yaşanıyor. Kentte özellikle araç sayısındaki artış sebebiyle sadece yol düzenleme ve kavşak yapımıyla sorun bitmiyor. Bu nedenle erişilebilirlik çok önemli. Bir insan evinden işine, okuluna gideceği zaman mutlaka bir toplu taşıma aracıyla gideceği yere ulaşabilmelidir. Bunu çözmek için çalışıyoruz. 2012 yılına kadar İstanbul’da erişim konusunda ciddi bir mesafe alınmış olacak. Ulaşım sorununu metro ağırlıklı olmak üzere çözmeye çalışıyoruz. Öte yandan, şehir genelinde 4 bin 600 kilometre anayolun kontrolünü ve bakımını yapmamız gerekiyor. Ayrıca trafik artışı sebebiyle ortaya çıkan düğüm noktalarını çözmemiz gerekiyor. Bu nedenle bugüne kadar 110 kavşak ve yol düzenlemesini bitirdik, 59 tanesi de devam ediyor. Bu yıl itibariyle Bakırköy – Beylikdüzü Metro Hattı’nın temelini atacağız. Ama bunun tamamlanması 2012'yi bulacak. Şimdi Avcılar’a kadar metrobusu getireceğiz. İstanbul’da biz aldığımızda lastik tekerleklilerde yüzde 89, raylı sistemlerde yüzde 7, deniz ulaşımında yüzde 4 kullanım yoğunluğu vardı. Şimdi deniz ulaşımını yüzde 30 arttırdık ve raylı sistemleri 52 kilometreye çıkardık. 72 kilometrelik raylı sistem inşaatımız da devam ediyor; 44 kilometre daha metro hattının temelini atacağız. İSPARK şirketimizin yaptığı çalışmalarla da değnekçi olayını yüzde 90 oranında çözdük. Büyükşehir olarak 3 yıl içinde ulaşıma yaptığımız yatırım 14 milyar YTL. Metro için yapılan yatırım 4 milyar YTL. Şu anda raylı sistemlerimizde yılda 3,5 - 4 milyon civarında insan taşıyoruz. Bu rakam, 2012 yılında günlük 7 milyonlara çıkacak. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konan tek bilet uygulaması İstanbul için devrim, büyük bir olay. Tek biletle, halk otobüsleri ve deniz motorları dahil her güzergahtaki toplu taşıma araçlarını kullanabilme imkanı getirdik ve bu ağı genişletiyoruz. Sistemi tamamladığımız zaman erişimde sorun kalmayacak. Sistem büyüdükçe, kalite ve konfor da paralelinde geliştikçe, vatandaş, tercihini toplu taşımadan yana kullanacak. İşte o zaman bireysel araç problemi yaşanmayacak. Şu anda bizim yapmakta olduğumuz çalışmalardan biri de 'kent kartı'. Bu kart AKBİL gibi her yerde kullanılabilecek. Kente gelen turistlerin de kullanabilmesi için 1 haftalık, 10 günlük süreleri tanıyan bir sistem geliştiriyoruz. İller Bankası’nın belediyelere ayırdığı pay, yüzde 5. Buna rağmen kendi kaynaklarımızı kendimiz bulmaya çalışıyoruz.”

3. köprü ulusal bir ihtiyacı karşılayacak...
İstanbul’un konumu itibarıyle daha çok doğu-batı aksında geliştiğine ve iki kıta üzerinde bulunan şehirde köprüden karşıya geçmenin günlük hareketlilikte ciddi bir problem yaşattığına dikkat çeken Kadir Topbaş, “Bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de kent içi köprüsü haline geldi ve ciddi bir yoğunluk var. Kamyon, tır gibi büyük araç trafiği de çok yoğun. İstanbul’da günde 75 bin ağır vasıta hareketliliği var ve bunların 12 bini köprüden geçiyor. Öte yandan büyük araçlar için uygulanan saat sınırlamasından ihracatçılarımız ciddi şekilde rahatsız oluyor. ‘Bizim rekabet gücümüzü kırıyorsunuz. Malı zamanında yetiştirmekte zorlanıyoruz' diyorlar. İşte 3. köprü Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan bir köprü olarak düşünülüyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 3. köprü için İstanbul genelinde 5 noktanın tespitini yaptı ve henüz net bir karar verilmedi. İstanbul’un böyle bir köprüye ihtiyacı var” diye konuştu.

“Susuzluk yaşatmamak için baraj projelerini hızlandırdık…”
“İstanbul’u bugüne kadar susuz bırakmadığımız gibi tekrar susuz bırakmamak için 2010 yılına programlanmış olan ‘Melen’ projesini başlattık. 1 yıl içerisinde bu suyu İstanbul’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Tamamlandığı zaman 1 milyar 170 milyon metreküp su gelecek” diyen Başkan Topbaş, dünya nüfusunun 2 milyara yakın bir kısmının sağlıklı suya ulaşamadığını ve 1 milyar insanın su bulamadığını kaydetti. Topbaş, “Bize düşen, kaynakları israf etmeden çok doğru kullanmak. Batılı ülkelerde atık sular 5 – 6 kez çevirerek tekrar kullanılıyor. Biz bir defa kullanıp geçiyoruz. Bu nedenle Ayamama Deresi’ne ileri derecede biyolojik arıtma tesisi yapıyoruz. Oradan günde 400 bin metreküp atıksu akıyor. Yani yılda 170 milyon metreküp su akıp gidiyor. Bu, Yuvacık barajından daha fazla bir suyun boşa gitmesi demek. Arıtmanın ihalesini yaptık ve bütün Marmara, Haliç sahillerindeki yeşil alanları buradan gelecek arıtılmış suyla sulayacağız. Sanayimize buradan ücretsiz arıtılmış su vereceğiz. Uydudan yapılan tespitlerle yağmur bulutlarının İstanbul’un üzerinde dolaşıp yeterli yağmur bırakmadıklarını biliyoruz. Bu da betonlaşmanın getirdiği kara iklimi. Artık çatıları da bahçe çatı haline getirmeliyiz. Zeytinburnu’nda bir pilot bölgede bunu uygulamaya geçiriyoruz. İstanbul’da sera etkisini ortadan kaldıracak tedbirler almalıyız. Tüm kaynaklarımızı dikkatli kullanmalıyız” şeklinde konuştu.

AKM’nin yerine görkemli bir opera binası…
Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM), yanındaki otopark ile birlikte yıkarak, yerine görkemli bir opera binası yapma projesinden yana olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi de yapı olarak güzel değil. 2009 yılında IMF ve Dünya Bankası’nın kongresi İstanbul’da yapılacak. Bin oda ve iyi bir oditoryum talebi var. Bu alanda bir kongre vadisi oluşması gerekliliği var. Bu kapsamda Muhsin Ertuğrul’u da yıkıp yeniden yapmayı hedefledik. Buradaki amaç; Hilton Oteli’nden Lütfü Kırdar’a kadar olan alanı zemin altında yeni bir yapı haline getirmektir. Bu yıl İstanbul’da yüzde 20 turizm artışı var. Turizmden çok daha ciddi bir pay alabiliriz. Bu vadiyi bir kongre turizmi alanı haline getirmeliyiz. Hem AKM, hem Muhsin Ertuğrul’un da içinde bulunduğu kültür vadisi, İstanbul’un yeni destinasyon alanlarından biri olacak.”

“3 yılda çok şey yaptık…”
Programda 3 yıllık icraatlarını da değerlendiren Kadir Topbaş, “3 yılda çok şey yaptık. İstanbul’da yeşil alanı 30 milyon metrekareden 44 milyon metrekareye çıkarttık. İşporta kalktı, İstanbul’un işgal edilmiş sahillerini halka açtık. Laleleri İstanbul’a yeniden kazandırarak, hem şehrimizi güzelleştirdik hem de köylerde alım garantili çiçek yetiştiriciliği başlatarak 230 bin kişinin bu işten ekmek yemesini sağlıyoruz. İstanbul’un kırsal alanlarında yaşayan insanlarımıza yeni bir ekmek kapısı açmış oluyoruz” dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.