Haberler

170 yıllık ihmal

Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Tuncay Önür
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Topkapı Sarayı’ndaki Mecidiye Köşkü’nde, İstanbul’da taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili düzenlenen basın toplantısında, 170 yıllık bir ihmali telafi etmeye çalıştıklarını ifade ederek, mümkün olan en kısa zamanda ihmalin telafisi için çalışacaklarını bildirdi.

Bakan Koç, Hakkari’den Edirne’ye, Çanakkale’den Van’a kadar pek çok ilde de kültür varlıklarının korunmasına yönelik projeler hazırlandığını ve hazırlanan projelerin hızla uygulandığını ifade ettiği toplantıda, projeler arasında İstanbul kültür varlıklarının korunmasına yönelik çalışmaların özel bir yer tuttuğunu söyledi.

Önemli işler yapıldı
Göreve geldiği 2005 yılından bugüne kadar, yurtiçi ve yurtdışında birçok önemli projenin hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Koç, “Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, İstanbul Valiliği, İl Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, ilgili diğer Belediyeler, Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri elele vererek, 3 İmparatorluğa başkentlik yapmış, kültür mirası açısından çok zengin olan İstanbul’umuzda korumaya yönelik önemli projeler başlattık. Bu projeler arasında,?Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı, Arkeoloji Müzeleleri, Çeşitli türbeler, Bazı kütüphaneler, Hisarlar, Galata Mevlevihanesi’nde ve benzeri birçok yerde projelendirme ve uygulamaya yönelik çalışmalara başlanmış, çalışmaların bir bölümü de tamamlanmıştır.” dedi.

Eserler koruma altında
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarının sayısı daha rahat bir çalışma için artırılmış, 11 yeni Koruma Kurulu açılmıştır. Çoğu kapalı olan 40 civarında Müzenin onarım ve teşhir- tanzim çalışmaları yapılarak ziyarete açılmıştır. Kültürel mirasın korunmasına yönelik mevzuatta önemli değişiklikler yapılmıştır. Valilik, İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediye Başkanlıkları, Belediyelere kültürel mirasın korunması için yetki ve sorumluluk verilmiştir. 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir.

Projelere destek
İstanbul Yenileme Kurulunun kısa bir süre içinde hizmete girmesi ile birlikte, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Fatih, Eminönü, Beyoğlu Belediyeleri ile işbirliği içinde başlatılan çalışmalar ivme kazanacak, bu alanda başka Belediyelerle yapılacak ortak çalışmalara da örnek teşkil edecektir. 5228 sayılı Sponsorluk Yasası ile değerli işadamlarından kültürel mirasın korunmasına, sunumuna yönelik projelerimize destek sağlanmıştır. Taşınmaz Kültür Varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalar için yeni kaynaklar oluşturulmuştur. TOKİ kredilerinin % 10’unun kültür varlıklarının korunması amacıyla kullanılmasına başlanılmıştır. Emlak vergilerinin % 10’u katkı payı olarak, kültür varlıklarının korunmasına yönelik kullanılmak üzere Belediyelere aktarılarak, büyük bir kaynak oluşturulmuştur. Sadece 2006 yılından 2007 yılına devreden Emlak Katkı Payı 101 trilyon TL civarındadır. Bahsedilen bu düzenlemeler, dünyada kültür varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarda en başarılı ülkelerde yapılan uygulamalardan daha ileri düzeydedir.”

Yurtdışındaki eserlerimiz
Ayrıca Yurtdışında yer alan, ata yadigarı Osmanlı eserlerinin, yer aldığı ülkelerle işbirliği içinde olduklarını dile getiren Atilla Koç, Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da, Balkanlar’da, Kırım’da, Türk Cumhuriyetleri’nde yer alan ata yadigarı eserlerin korunabilmesi için teknik ve finansal destek sağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Bakan Koç, daha sonra Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve öteki ilgililerle birlikte, Kutsal Emanetler’in sergilendiği Has Oda salonlarında yapılacak restorasyon çalışmalarını başlattı. Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı Osmanlı topraklarına katmasının ardından İstanbul’a getirilen ve bugüne kadar burada sergilenen Kutsal Emanetler, restorasyon ve oluşturulacak yeni sergileme düzeni ile Eylül ayında ziyarete açılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.