Haberler

Kemeraltı'na "can suyu" projesi

Tarih: 10 Nisan 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı eski dokusuna kavuşturmak için hazırladığı proje, çarşı esnafından tam destek aldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kemeraltı İzmir’in serveti ve biz bu servetin tüketilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi uyarınca binalardaki eklemeler, sundurmalar, klima üniteleri, üst kat vitrinleri ve gelişigüzel reklam tabelaları kaldırılacak. Binalar boyanacak, taş yüzeyler temizlenecek, tenteler bina rengine uygun olacak.

Bir zamanlar Ege’de alışverişin kalbi olan Kemeraltı Çarşısı’nı eski canlı günlerine döndürmek için proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore etmek için kolları sıvadı. Konak Meydanı girişinden, Hüseyin Efendi Kahvecisi ile 852 Sokak köşesine kadar uzanan 215 metrelik mesafede bulunan 49 tarihi yapının cephelerinin restorasyonu içeren “Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenlemesi Projesi”, çarşı esnafına tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, esnafa, “Kemaraltı’nı, yok oluş sürecinden mutlaka geri döndürmek zorundayız. Desteğinizi istiyoruz. Gerçekleştireceğimiz proje sayesinde gelecekte Kemeraltı’nda herşey bugünkünden çok daha farklı olacak. 24 saat yaşayan canlı bir Kemeraltı oluşacak. Kemeraltı İzmir’in serveti ve biz bu servetin tüketilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Kocaoğlu, restorasyon projelerini kendileri hazırlayan yapı sahiplerine de yasal sürecin çabuklaştırılması konusunda yardımcı olacaklarını belirtti. Projeye beğendiklerini söyleyen mal sahipleri ile kiracı işletmeciler ise çalışmalara tam destek vereceklerini söyledi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Belediye tarafından hazırlanan ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca da onaylanan Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi’nin 1. etabında ele alınacak 49 tarihi yapının mal sahipleri ve işletmecileri ile bir araya geldi. Projenin detayları hakkındaki sunumun ardından kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin yaşama geçirilmesi için bir yasa tasarısı hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sunduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Bu yasa bizim elimizi güçlendirecek. Ama yasa çıksa da çıkmasa da, biz bu projeyi Kemaraltı’nın geleceğini kurtarmak adına ve İzmir için ya yapacağız, ya yapacağız” dedi. Yaşama geçirilecek proje sayesinde Kemeraltı’nda herşeyin bugünden çok farklı olacağını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Market Yasası çıkmadı. Kent merkezine yakın mesafede çok sayıda market ve alışveriş merkezleri açıldı. Çocuklar, gençler, Kemeraltı’ndan değil, buralardan alışveriş yapmak istiyor. Ancak ne kadar para harcarsanız harcayın, Kemeraltı-Agora-Kadifekale aksı gibi tarihi doku ile bezenmiş bir bölge, Kemeraltı gibi bir çarşı yaratamazsınız. Güzelyalı, Kordon ve Karşıyaka sahil bandındaki güzelim yapıları maalesef kaybettik. Ama Kemeraltı’nı kazanabiliriz. Biz tarihi-mimari ve kültürel özelliği olan yapıları düzenleyip ortaya çıkarmak, belli yerlerde alışveriş yapılan işyerleri, restoranları, eğenlence mekanları, turistik eşya satılan işyerleri, butik otelleri ile canlı bir Kemeraltı oluşturmak istiyoruz. Şimdi bakıyorum; Kemeraltı’ndan insanlar uzaklaştıkça, onların yerini vitrinlere konan mankenler almış. Şu anki fiili durum ‘çarşıya gelmeyin” diye tabela asmaktan başka bir şey değil.”

Kemeraltı ayrıcalık olacak
Kemeraltı Çarşısı’nın değer kaybetmesinin, yalnız mal sahipleri ve işletmeciler için değil, İzmir için de bir sorun olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Biz bu çarşıya bir düzen, intizam, eski dokusunu ortaya çıkararak bir nezaket getirmek istiyoruz. Ya esnafımız ve mal sahipleri ile birlikte bu projeyi yapıp tarihi çarşıyı canlandıracağız ya da Kemeraltı yok olacak” diye konuştu.

Tarihi Kemaraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar da yaptığı konuşmada, çarşı esnafı olarak belediyenin hazırladığı projeye tam destek verdiklerini söyledi. Gülaylar, “Kemeraltı son 15 yıldır daha da kötüye gitti. Marketlerin yaygınlaşması ve çarşının bir vizyonunun olmaması da kötü gidişi hızlandırdı. Oysa Kemeraltı’nın bir ruhu var ve bu ruhu yeniden canlandırmalıyız. Safranbolu’yu, Antalya’nın Kaleiçi’ni örnek almalıyız. Kemeraltı’nın geleceği turizmdedir” diye konuştu.

Proje kapsamında Kemeraltı'nda neler yapılacak?
Konak Belediyesi’nden alınan ruhsatlardan farklı uygulamalar ortadan kaldırılacak.

İşyerlerinin dış cephelerindeki çıkma yapılar, kirlilik yaratan reklam tabelaları, soğutma üniteleri kaldırılacak.

Tarihi yapıların dış cepheleri aslına uygun olarak restore edilecek.

Kalın sıvalar kazınarak altta kalan süslemeler ortaya çıkarılacak.

Tarihi yapılardaki duvarla örülüp yok edilen pencereler aslına uygun olarak yeniden yapılacak; dokuya aykırı açılan pencereler kapatılacak.

Ahşap cumba ve ferforjeler aslına uygun olarak yenilenecek.

Tüm binaların dış cepheleri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan projede yer verilen renklerden, esnafın seçeceği herhangi biri ile boyanacak. Ancak tüm yapıların renk uyumu gözetilecek.

Taş süslemeler temizlenecek.

Reklam tabelaları, hazırlanan Sit Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne uygun olacak. Binaların cephesini örtüp, tarihi dokuyu kapatmayacak.

Askılık olarak kullanılan dış cephelerdeki ferforjeler kaldırılacak.

Tenteler tarihi doku ve yapının rengine uygun olacak ve bir armoni oluşturacak.

Yapıların önü bir hat çizilecek ve ticari faaliyetler bu hattı kesinlikle aşmayacak.

Caddenin ışıklandırması yapılacak. Zemin döşemesi, tarihi dokuya uygun olarak yeniden ele alınacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.