Haberler

Bu müzeden nağmeler yükselecek

Tarih: 24 Nisan 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Bahtiyar Küçük
Musiki geçmişi bir hayli zengin olmasına rağmen bu görkemli mirası bir arada tutamayan ülkemiz nihayet ilk ‘Müzik Müzesi’ne kavuşuyor. Yıllardır sürüncemede bırakılan “Türk Müzik Müzesi” projesinde son noktaya gelindi.

Her türlü altyapı sıkıntısı giderilen ülkemizin ilk ulusal “Müzik Müzesi”nin kapıları, haziran ayı sonuna doğru müzikseverlere açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, müzenin açılmasıyla dünya müzik, sanat otoritelerinin makam ve form olarak takdir ettiği müzik sistemimizin gerçek değerine kavuşacağını düşünüyor.

Komşumuz Yunanistan’da bağlama, kanun ve ud gibi Türk çalgıların Yunan kültürüne ait çalgılarmış gibi gösterildiğine dikkat çeken Tokel, “Müzeyle müzik kimliğimizi ortaya koyarak bu tartışmaları sonlandıracağız.” diyor. İstanbul’da açılacak müzenin kuruluş aşamasında Roma, Paris ve Bremen başta olmak üzere tüm müzik müzelerinde incelemeler yapılmış. Çalışmaları yürüten Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne Maliye Bakanlığı ihtiyaç duyulan 2 milyon YTL’yi aktardı. Müzik müzesinde Türk müzik kültürünün tarihî gelişimini anlatan ve belgeleyen enstrüman çalgı, kitap, mecmua yayın, sesli ve görüntülü materyal bulunacak. Topkapı, Mevlana, Divan Edebiyatı müzelerinden ve Anadolu’daki müzelerden toplanacak eserler de burada sergilenecek.

Müze kurulmadan Viyana’dan davet geldi
Müzede yer alacak enstrüman ve belgelerin bakım ve tamiratını İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü öğretim elemanları yapacak. Ayrıca ud, keman, tambur gibi enstrümanların bakımı konusunda özel ustalardan da yardım alınacak. Müzik Müzesi henüz kurulmadan Viyana Üniversitesi, 16 Ağustos 2007’de dünyadaki tüm müzik müzeleri temsilcilerini davet ettiği konferansa Türkiye’yi de ilk kez çağırdı.

Müze, yurtdışından gelen turistlerin de en uğrak mekanlarından biri olacak. Kültür Bakanlığı, müzeye özel turlar düzenleyecek; gelen yabancıları gezdirmeleri konusunda tur operatörlerine tavsiyede bulunulacak. Topkapı Sarayı’nda kurulacak özel birim ile buraya gelen turistlere Müzik Müzesi ile ilgili bilgi verilecek ve müzeye gitmeleri tavsiye edilecek. Müzik Müzesi ile ilgili çalışmalar geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar başladı. İstanbul Üsküdar’daki eski Tekel deposu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Dünyada, müziğinin tarihi gelişimini anlatan ve belgeleyen birden fazla müzik müzesi bulunan ülkeler çoğunlukta. Almanya’da 30, İngiltere’de 40’tan fazla müzik müzesi var.

Müze bünyesinde özel bir ihtisas grubu “Araştırma Uygulama Topluluğu” olarak kuruldu. 13 kişiden oluşan grup üyelerinin atamaları İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu bünyesinde yapıldı. Alanında ehliyet ve liyakat sahibi sanatçılar, bu bünyede icra ve araştırmalar yapacak. Müze bünyesinde periyodik olarak açıklamalı sanatsal etkinlikler ile konserler verilecek. Faaliyetler halka açık olacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Türk müziğinin klasik, halk, tasavvuf, mehter, senfonik, çağdaş, çok sesli müzik gibi tüm alanlarında eserler tasnif ederek seri halde iki yıldan bu yana yayınlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.