Haberler

7. Gayrimenkul Zirvesi Geleceği İnşa Ediyor

Tarih: 26 Nisan 2007 Yazan: Melis Göker



GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) “Gayrimenkul Zirvesi 7”yi “Geleceği İnşa Ederken” temasıyla 25 – 26 Nisan tarihlerinde gerçekleştiriyor.

2000 yılından beri düzenlenen zirvenin 25 Nisan’da gerçekleştirilen açılış konuşmasını GYODER Başkanı Bekir Cumurcu ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş gerçekleştirdi. Bekir Cumurcu özellikle mortgage sonrasında ülkemizde hareketlenen gayrimenkul piyasasına deyinirken Murat Yalçıntaş ise yabancı yatırımların önemine değindi ve kentsel dönüşüm projelerinin gayrimenkul sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Zirvenin ilk oturumu ve belki de en ilginç oturum başlıklarından birisi olan “İstanbul 2010: Avrupa Kültür Başkenti” oturumu konuk konuşmacısı İstanbul 2010 Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Gürhan Ertür’ün sunumuyla başladı. Ertür sunumunda “Avrupa kültür Başkenti” kavramının Avrupa Birliği’nin oluşturulması ile birlikte ortaya çıkışını ve amaçlarını anlatarak kısa tarihçesi hakkında bilgi verdikten sonra İstanbul’u Avrupa Başkenti organizasyonuna dahil etmek için yapılan girişimlerden ve yaşanan süreçten bahsetti. Daha sonra ise 2010 için yapılan hazırlıklardan bahseden Ertür özellikle İstanbul’un birlikte yaşama kültürüne iyi bir örnek olduğunu ve bu olguyu bütün etkinliklerde vurgulamaya gayret gösterdiklerini belirtti. Etkinlikler oluşturulurken 4 elementten yani toprak, hava, su ve ateşten yola çıktıklarını, her bir elementin yılın belli bir döneminde gerçekleşecek organizasyonların ana başlığına hem ismini verdiğini hem de o dönem boyunca gerçekleştirilecek olan etkinliklerin konseptini belirlediğini belirtti.

Bu süreçte kentsel dönüşüm projelerinin tarihi dokunun eski haline döndürülebilmesi adına büyük önem taşıyacağını belirten Ertür, Avrupa 2010 vesilesiyle geniş bir kültür ve turizm hareketinin gerçekleştirileceğini ve bu dönemde çeşitli müze açılışlarının, uluslararası bir bienalin ve bir mimarlık bienalinin gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.



Ertür’ün gerçekleştirdiği konuşmadan sonra oturum, oturuma başkanlık eden Y&Y Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Özellikle gayrimenkul sektörünün son yıllarda kent üzerindeki hareketler sayesinde birleşik, güçlü bir sektör haline geldiğine deyinen Köletavitoğlu, 2010’u da aşabilen bir İstanbul vizyonun öneminden bahsetti. Ayrıca kentsel dönüşüm çabaları içerisinde İstanbul 2010’un yerinin oldukça önemli olduğunu, bu kapsamda gerçekleştirilen projelerde bu noktanın es geçilmemesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra söz alan şehir plancısı ve Kentsel Strateji Ltd. kurucu ortaklarından Faruk Göksu son birkaç yıldır gayrimenkul ve finans sektörlerinin buluşmaya başladığını, bunun ise oldukça önemli olduğunu belirterek ne kadar kaynak ve yatırımcı olsa da projelerin yetersiz olduğunu vurguladı. Önemli olan noktalardan birinin kentsel parçanın nasıl şekilleneceği olduğunu belirten Göksu yenilenme ve dönüşüm kavramları üzerinde durdu. Özellikle imar hakları transferi kanununa vurgu yapan Göksu bu kanun sayesinde tarihi eserler üzerindeki imar haklarının çeşitli dönüşüm projelerine aktarılabileceğini ve bu dönüşüm projelerinden elde edilen gelirle de tarihi alanların korunup geliştirilebilceğini belirtti.

World Architecture Community Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Suha Özkan, Kartal ve Küçükçekmce kentsel dönüşüm projeleri üzerinde durarak yeni merkezler yaratmanın önemine vurgu yaptı. Ulaşım sorununun ancak yeni merkezler yaratılarak çözülebileceğini belirten Özkan, 1/100.000 imar planının belirlenmesinden de bahsederek bu planlamada İstanbul’da artık hiç endüstri tesisinin bulunmayacağını, sadece kültürel, turistik, finansal işlevli yapılarla konutların bulunacağını belirtti. Kartal ve Küçükçekmece’nin planlanmasında da bu ilkelere özen gösterildiğini belirten Özkan, Kartal ve Küçükçekmece için gerçekleştirilen yarışmalardan bahsederek Kartal’da kazanan Zaha Hadid’in, Küçükçekmece’de kazanan Ken Yeang’ın projelerinden örnekler verdi. Kartal’da gerçekleşecek olan Zaha Hadid’in projesinin seçilme sebebinin gerçekçilği, Küçükçekmece’de gerçekleşecek olan Ken Yeang’in projesinin ise ekolojik dengeyi koruyucu bir park yaratarak noktasal bölgelerde değer yaratacak yapıların kütlesel şekilde yer alıyor olması olduğunu belirtti.

İstanbul Konut A.Ş.’den konuşmacı olarak katılşan Onur Akansel ise İstanbul’da depremin es geçilmemesi gerektiğini, fakat depreme bir negatif özellik olarak değil bir fırsat olarak bakmak gerektiğini bahsederek kaynak yaratmanın öenminin altını çizdi. Yurt dışında vurgulayarak dsönüşüm projelerinin ülke ekonomisine katkılarının altını çizen Akansel İstanbul’da da bu tip projelerle değer yaratılabileceğini, İstanbul’un bu potansiyeli fazlasıyla taşıdığını belirtti.

BRT Architekten’den katılan mimar Hadi Teherani ise İstanbul’un genel bir değerlendirmesini gerçekleştirdikten sonra özellikle aidiyet, ulaşım, iletişim, ekolojik denge ve ekonomi anlamında İstanbul’u irdeledi. Daha sonra ise Münih ve Hamburg’da gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projelerine yer veren Hadi Teherani, İstanbul’un bu tip projelerle güçleneceğinin altını çizdi.

GYODER’in ilk günkü programı “Gayrimenkul Finansmanı ve Küresel Sermaye” ve “Kamu - Özel Sektör İşbirliği İle Altyapı Finansmanı” başlıkları ile devam etti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.