Haberler

Space Syntax Yöntemini Öğrenmek İsteyenler 6. Uluslararası Space Syntax Sempozyumu'ndaki Çalıştayları Kaçırmamalı!

Tarih: 30 Nisan 2007

Farklı disiplinlerdeki akademisyenleri ve bu metodu meslek pratiğine uygulayan profesyonelleri bir araya getiren ve her iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Space Syntax sempozyumlarının altıncısı 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek. İlki 1997 yılında Londra’da gerçekleşen bu sempozyumlar, UCL-Space Syntax Laboratuvarı tarafından mimarlık ve şehircilik alanında ortaya atılan bilimsel bir metodun dünya çapında yansımalarının tartışıldığı, bu analitik metot ile yapılan araştırma ve uygulama pratiği sonuçlarının tartışıldığı ve yenilikleri izleme olanaklarının sağlandığı önemli etkinlikler. Sempozyumda sunulmak üzere gönderilen bildiriler hem özet hem de tam metin safhasında, Bill Hillier, Julienne Hanson, John Peponis, Alan Penn, Nick Dalton, Alasdair Turner ve Jean Wineman gibi Space Syntax teori ve metodunun oluşmasında ve gelişmesinde öncü rol oynamış kişilerden oluşan bir hakem kurulu tarafından değerlendirmeye alınıyor. Her bir sempozyum sonunda oluşturulan bildiri kitapları bu alanda çalışan araştırmacılara ve profesyonellere konu ile ilgili en güncel gelişmeleri ve yenilikleri aktarıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden araştırmacı, uygulamacı ve akademisyenlerin her iki yılda bir toplanmalarını sağlayan Space Syntax Sempozyumları, konunun disiplinlerarası oluşu, kapsamının genişliği ve güncelliği düşünülerek her yıl farklı ülkelerde düzenleniyor. Bu sempozyumların ilk dördü, bu metodun ortaya çıkmasında aktif rol oynayan araştırmacıların ülkelerinde gerçekleştirildi: Londra-1997, Brezilya-1999, Atlanta-2001 ve tekrar Londra-2003. 2005 yılında Delft, Hollanda’dan sonra 2007 yılında uluslararası önem taşıyan bu sempozyumun gerçekleştirileceği ülke olarak Türkiye’nin seçilmesi ülkemiz adına gurur verici bir gelişme. İstanbul’da düzenlenecek olan Altıncı Uluslararası Space Syntax Sempozyumu, önceki sempozyumların başarılarından hareketle teorik ve metodolojik araştırmaların ortaya konacağı, kent ve yapı ölçeğinde inşa edilmiş çevreye, tasarım eylemine yönelik çalışmaların ve mekan sentaksını konu alan disiplinlerarası çalışmaların tartışılacağı bir ortam sağlayacak.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ev sahipliğini yapacağı Altıncı Uluslarası Mekan Sentaksı Sempozyumu, bilgi ve deneyimlerin paylaşılarak, mimarlığa ilişkin zengin bir tartışma platformunun yaratılmasını amaç edindi. Etkinlik mekan sentaksının Türkiye’de tanınması, eğitim, araştırma ve uygulamada etkin bir biçimde kullanılması bakımından olduğu kadar ülkemiz, kentimiz ve kültürümüzün tanıtılması bakımından da önemli. Sempozyum aynı zamanda bina ve kent ölçeğinde mekanların bilgisayar desteğiyle objektif olarak incelenmesine olanak sağlayan bu metodun Türkiye’de araştırmacı, akademisyen ve uygulamacılar tarafından daha iyi tanınmasına da yardımcı olacak. Mimarlık, şehir planlama, kentsel tasarım, peyzaj planlama ve ulaşım planlama disiplinlerinde faaliyet gösteren farklı ülkelerden bir çok araştırmacıyı bir araya getirecek olan bu sempozyum, sunulacak olan çalışmalar ile teoride olduğu kadar pratikte de bu alanlardaki farklı görüşleri ve yenilikleri ortaya koyarak, bilgi aktarımı sağlayacak ve araştırmacıların tanışmasına platform oluşturarak olası projeler ve işbirlikleri için büyük bir fırsat sunacak.

Çalıştaylar
Sempozyumun en önemli etkinliklerinden birisi de öğrenci ve araştırmacıların aktif olarak katılabileceği gelenekselleşmiş çalıştaylar. Space Syntax metodu ile ilgili yeniliklerin tartışıldığı ve bu metodu kullanmak isteyen araştırmacılara, metodu daha iyi tanıma ve öğrenme olanakları yaratan workshopların bu yılki serisi 12 Haziran tarihinde 3 ayrı başlık ve iki oturum halinde gerçekleşecek.

Çalıştaylardan ilki, yürütücülüğünü University College London’da öğretim üyesi olan Prof. Jullienne Hanson’un yaptığı “Doing Research with Space Syntax / Space Syntax in my PhD” başlığını taşıyor. Öğrenci merkezli bu interaktif çalıştay, genel anlamda doktora araştırmalarına ilişkin bilinen konular üzerine yoğunlaşırken, daha spesifik anlamda ise doktora araştırmasının bir parçası olarak “space syntax”a odaklanacak bir tartışma ortamı yaratmayı hedefleniyor. Çalıştayda “doktora nedir, doktora araştırmasının zorlukları ve mükafatları, doktora süreci, space syntax’ı doktora sırasında en iyi şekilde kullanmak” gibi konular ana tartışma başlıklarını oluşturuyor. Bu çalıştay, doktora tezinde space syntax’ı bir yöntem olarak kullanmayı düşünen araştırmacıların ya da öğrencilerin kendi doktora araştırma konularını, araştırmaya ilişkin sorularını ve karşılaştıkları güçlükleri birbirlerine aktarabilecekleri interaktif bir tartışma ortamı yakalamayı hedefliyor.
Yürütücülüğünü Space Syntax Ltd.’den Alasdair Turner’in üstlendiği diğer bir çalıştay “New Developments in Space Syntax Software” adını taşıyor. Bu çalıştay araştırmacılara space syntax yönteminde kullanılan depthmap, mindwalk, webmap, confeego gibi yeni programları tanıtmayı hedefliyor. Bu çalıştayda, araştırmacılar için mevcut yazılımların her ölçekteki yapısal çevre için kullanım biçimlerini ve ne gibi olanaklara sahip oldukları anlatılacak. Bu çalıştay, katılımcı kitlesi olarak space syntax’ı kullanabilen araştırmacıları hedeflemekle beraber bu kişilere yeni yazılım araçlarının space syntax metodunda kullanım olanaklarını ve hangi yazılımı ne amaçla kullanabileceklerini anlatacak.

Çalıştayların üçüncüsü “Space Syntax in Architecture & Urban Practice” adı altında Space Syntax Ltd.’den Dr. Kayvan Karimi tarafından yürütülecek. Bu çalıştay ise space sytax metodunun farklı ölçeklerdeki gerçek uygulama projelerinde nasıl bir araç olarak kullanılabileceği üzerine yeni açılımların örneklerle tartışılacağı bir ortam yaratmayı hedefliyor.

Bilgi için [email protected] adresine başvurunuz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.