Haberler

Olimpiyat Stadı enerjisini üretecek

Tarih: 2 Mayıs 2007 Kaynak: CNN Türk
Türkiye'nin olimpiyat oyunlarını düzenleme arzusu kapsamında, bir kompleks halinde düşünülen ve bu amaçla 116 milyon 460 bin dolar harcanarak yapılan Olimpiyat Stadı'nın, ay şeklindeki tribünün üzerine yerleştirilmesi planlanan güneş panelleri aracılığıyla kendi enerjisini üretmesi hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası'nın güneş enerjisi panelleriyle enerji üretimi projelerine sağladığı kredi desteği için bilimsel çalışma başlatan İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK), bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği içine girdi.

Üniversite yetkilileriyle konuya ilişkin başlatılan çalışma hakkında bilgi veren İOOHDK Genel Koordinatörü Yalçın Aksoy, kurul olarak yeni bir yatırım yapacak durumda olmadıklarını, ancak yapmayı planladıkları yatırıma harcanacak kaynağın getirisini hesapladıklarını söyledi.

Aksoy Olimpiyat Stadı için aylık ortalama 17-18 bin YTL elektrik faturası ödediklerini belirtti.

Yalçın Aksoy ayrıca, "Güneş panellerini yaptırıp yaptırmamak bilimsel araştırmanın ardından netleşecek. İTÜ konuya ilişkin yaptığı çalışmayı tamamladığında ortaya çıkacak sonuca göre, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'in sağladığı krediye başvurabileceğiz. Stat için düşündüğümüz güneş panellerinden sağlanacak fayda, harcanacak paranın üstünde olmalı ve bu yatırım kendini 7 yılda amorti etmeli" dedi.

Rüzgar problemi
Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki rüzgarın yönünü değiştirmek için araştırmalar da yapan kurul, saha içindeki rüzgarı saniyede 2 metrenin altında tutmanın çeşitli alternatiflerini de bilimsel yönden araştırıyor.

Yalçın Aksoy, kuzey ve güney yönüne bakan kale arkası tribünlerinin bulunduğu bölgelere rüzgarı önleme amacıyla yapılmak üzere çeşitli alternatif teklifler geldiğini, bunların arasında hastane, tribünleri yükseltme gibi önerilerin de bulunduğunu anlatttı.

Aksoy, "Rüzgar pervaneleri gibi bir alternatif için de araştırmalar yaptık. Bu pervaneler elektrik üretiyor, ancak bizim sorunumuz olan saha içindeki rüzgarı engellemiyor. Bunun için bir maddi yatırım gerekiyor. Bu projeyi Türkiye'de uygulamaya koyan firmayla görüştük ve bizim için uygun olmadığı kararına vardık. Diğer önerilerin realitesini tartışıyoruz. Rüzgarı önlemek mümkün değil, ancak biz rüzgarın yönünü nasıl değiştireceğimizi bilimsel yönden araştırıyoruz" diye konuştu.

"Atletizm standartlarını sağlamaya çalışıyoruz"
Olimpiyat Stadı'nda en önemli problem olan rüzgarın saha içinde yarattığı sıkıntıyı aşabilmek için büyük bir gayret sarfettiklerini de ifade eden Aksoy, olimpiyatların en önemli branşlarının ilk sırasında gelen atletizm ile ilgili standartları yakalamaya çalıştıklarını belirtti.

Yalçın Aksoy, "Olimpiyat Stadı'nda futboldan önce atletizmin uluslararası standartlarını sağlamaya çalışıyoruz. Futbolcuların konforundan daha önce atletizm müsabakalarındaki dereceleri düşünmek zorundayız. Çünkü, standartlara göre saha içinde saniyede 2 metrenin altında olmayan ortamlarda, rüzgarı arkasına alarak koşan kısa mesafecinin ya da ciritçinin elde ettiği sonuçlar onaylanmıyor" dedi.

İOOHDK Genel Koordinatörü, "Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) bu koşulları standart olarak belirlemiş ve biz de buna uymak zorundayız. Bu stat futboldan önce bu olimpik branş müsabakaları için yapıldı" ifadesini kullandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.