Haberler

Büyükşehir, atık suyu tarımda kullanacak

Tarih: 8 Mayıs 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Küresel ısınma tehdidi nedeniyle “su” kaynaklarını korumak ve geliştirmek için projeler üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık suyun tarımda kullanılmasını sağlayacak çalışmalara hız verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık suyu tarımda kullanmak için çalışma başlattı. Atık su arıtma tesislerini ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Gediz, Menderes, Nif Havzaları’nda planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sayede arıtılmış suların tarım alanlarında kullanılmasını hedefliyor. Projelendirme çalışmaları süren biyolojik atık su arıtma tesislerinin, havzaları evsel kaynaklı kirlilikten kurtaracağı ve tarımsal faaliyetin yoğun olduğu alanlarda önemli bir sulama suyu ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.

Atık suyunun ileri arıtma yöntemleri ile arıtılması sonucunda elde edilen suyun dezenfeksiyona tabi tutulduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Elde edilen su 2. sınıf sulama suyu niteliğinde. Bizim de yaklaşık 2 yıldır işletmekte olduğumuz Havza Atık Su Arıtma Tesisleri’nden elde edilen çıkış suyu kalitesi bu özelliği taşıyor. Şu anda tesisten çıkan arıtılmış su DSİ drenaj kanalına veriliyor ve sulama amacı ile kullanılıyor” açıklamasını yaptı. Atıksuyunun tarımda kullanılmasının önemine değinen İZSU yetkilileri, “Çalışmalar bir taraftan havzaları evsel kaynaklı kirlilikten kurtarırken, bir taraftan da tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde önemli oranda sulama suyu ihtiyacını karşılayacak. Böylece tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin ihtiyacı olan sulama suyunun bir kısmı, ekonomik olarak bu tesislerden sağlanacak” dedi.

Biyolojik Arıtma Tesisleri Yapılacak
İZSU, kentin en önemli “4 yaşam havzası” olan Gediz, Menderes, Nif Çayı ve Yarımada bölgelerinde atık su arıtma tesisi ve kolektör hattı çalışmalarına başladı. İZSU bu kapsamda, belirlenen yerlere biyolojik arıtma tesisi kuracak. Arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış suların, sulama amacı ile kullanılması hedefleniyor.

Yarımada Havzası’nda Urla’da 100.000 kişi kapasiteli, Seferihisar’da 50.000 kişi kapasiteli, Gümüldür’de Gümüldür ve Özdere’nin atıksularının arıtılacağı 100.000 kişi kapasiteli olmak üzere 3 adet biyolojik atıksu arıtma tesisinin yapılması öngörüldü. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Urla Kampüsü ile yakın çevredeki yerleşim alanlarının atıksuyunu arıtacak olan tesis için ihaleye çıkıldı. Tesis, 6 ay sonra devreye alınacak. Küçük Menderes Havzası’nda yer alan yerleşim alanlarından Bayındır’da, 40.000 kişi kapasiteli arıtma tesisi planlandı. Tesisin Bayındır ilçesinin Çamlı, Yalıpınar, Çıplakköy, Elifli, Fırınlı ve Tokatbaşı belde ve köy yerleşim alanlarının atıksularının kolektörlerle toplanıp arıtılması öngörüldü. Torbalı’da kurulacak olan 100.000 kişi kapasiteli arıtma tesisi ile Torbalı ilçe merkezi; Çaybaşı ve Subaşı ile çevresindeki tüm yerleşim alanlarının evsel nitelikli atıksuları kolektörlerle toplanarak arıtılacak. Ayrıca, Ayrancılar – Yazıbaşı bölgesinde oluşan evsel nitelikli atıksuların arıtılması amacıyla 30.000 kişi kapasiteli tesis planlandı.

Gediz Havzası’nda Menemen’e kurulucak 100.000 kişi kapasiteli bir adet biyolojik atıksu arıtma tesisi ile Menemen-Asarlık-Koyundere-Ulukent-Seyrek bölgelerinde oluşan atıksular arıtılacak. Ayrıca yine aynı havzada Helvacı-Türkeli ve Buruncuk bölgelerinde oluşan atıksuların arıtılacağı 15.000 kişi kapasiteli bir adet biyolojik atıksu arıtma tesisi daha kurulacak. Bunların dışında, Kaklıç ve Sasalı bölgesinde oluşan atıksular ise Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilecek şekilde projelendirildi. Pancar beldesinin atıksuları ise Havza Atıksu arıtma tesisine iletilecek şekilde projelendirilecek.

Nif Çayı Havzası’nda ise, Kemalpaşa-Ulucak-Armutlu-Yukarı ve Aşağı Kılızca-Ören ve Bağyurdu yerleşim bölgelerinde oluşan evsel atıksuların arıtılacağı 70.000 kişi kapasiteli bir biyolojik atıksu arıtma tesisi planlandı. Öte yandan, İZSU’nun önemli projeleri arasında yer alan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin arttırılması için de yeni yatırımlar yapılıyor. 4 milyon 414 bin Euro’ya mal olacak Çamur Susuzlaştırma Ünitesi inşaatı devam ediyor. Tesisin arıtma kapasitesini arttırmak amacıyla 4. faz proje çalışmaları başlatıldı. Tesiste arıtılan suyun miktarının artması ve çıkış suyu kalitesinin yükseltilmesi için kum tutucu ve dengeleme havuzu projelendirme çalışmaları tamamlandı, yapım ihalesi aşamasına gelindi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.