Haberler

Topbaş: "İstanbul bu yaz çok kurak"

Tarih: 16 Mayıs 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Erdinç Akkoyunlu, Hüsniye Oral

Mart ayında önce “Gelecek yılın su rezervlerini şu anda kullanıyoruz” diye açıklama yapan, ardından kendini yalanlayarak “İstanbul’un su problemi yok. Net bir kelime.

İstanbul’un su problemi yok” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, yine çark etti. “C40 Büyük Kentler İklim Zirvesi’’ne katılmak üzere New York’a giden Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Bilindiği üzere dünyada bir ekolojik problem var. Bir kıyametten bahsediliyor. İstanbul’da bu yıl yüzyılın en büyük kuraklığını yaşamaktayız. Kış ayını görmedik, ilkbaharı göremedik... Bizim de önlem olarak çeşitli çalışmalarımız var orada katılımcılarla görüşeceğiz fikirlerimizi sunacağız, onların fikirlerinden faydalanacağız.’’

Tasarruf sağladık
İstanbul’u susuz bırakmayacaklarını da ifade eden Topbaş, “İstanbul halkına çok teşekkür ediyorum. Uyarılarımızı titizlikle dikkate aldılar. 200 bin metreküp su tasarrufu sağladık. Yüzde 25 (525 bin metreküp) su tasarrufunu başardığımızda İstanbul’un su problemi kalmayacak’’ diye konuştu.

Topbaş, son bir haftadır İstanbullulara su tasarrufu için önerilerde bulunuyor. İstanbullulara önce Osmanlı döneminde evlerde kullanılan kurna yaptırmalarını öneren Topbaş, sonra da su tasarrufu için sarnıç önerisi getirmişti. Topbaş, bahçe sulaması için yağmur sularının depolanması ile oluşturulan sarnıcı, kendi evinde kullandığını da açıklamıştı. Topbaş ev kadınlarına da halıları yıkamayıp silmeleri çağrısında bulunmuştu. Yaz aylarında su konusunda hiçbir sorun yaşanmayacağını kaydeden Topbaş, İstanbullular’a su sıkıntısı yaşamamak için bir kez daha tasarruf yapma çağrısında bulunmuştu.

İstanbul’un son yüzyıldaki kuraklığından yüzde 40 daha fazla kuraklık yaşadığına dikkati çeken Topbaş, Melen Çayı’nın 1. Etabı’nın yanı sıra Istırancalar’daki barajların kapasitesinin yükseltilmesi ve Yeşilçay ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaybetmişti.

Topbaş, “Deniz suyunu arıtarak kullanmaya gerek duymayacağız. Bunu da altını çizerek söylüyorum. Şu anda günde 2 milyon 100 bin ton su kullanılan bu kentte, bu ihtiyacı, bu yılı geçtikten sonra da inşallah bir daha su sıkıntısı duymayacak hale getirme çalışmaları yapıyoruz” demişti.

Barajların yarısı boş
Küresel ısınmanın etkisiyle son 50 yılın en kurak kış mevsimini geçiren İstanbul’da susuzluk tehlikesi işaretlerini vermeye başladı. Geçen yılın mayıs ayında İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 92.88 olarak ölçülürken, 2007 Mayıs’ın ilk yarısında bu oran yüzde 47.94’e düştü. İSKİ yetkilileri İstanbul’a su sağlayan Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Papuçdere barajlarında toplam 414 milyon metreküp su bulunduğunu belirtti. Barajlardaki su seviyesinin yarı yarıya düşmesi beraberinde yaz aylarında su kesintisi ihtimalini de gündeme getirdi.

10 yılda 3 kat çoğaldı

İSKİ yetkililerinin İstanbul’un su rezervleri konusunda verdiği bilgiye göre, günlük su ihtiyacı yaklaşık 2 milyon metreküp olan şehrin su tüketimi son 10 yılda üç kat arttı. Su ihtiyacının artmasına karşılık yağış oranlarındaki azalma barajlardaki su seviyesinin ciddi oranda düşmesine neden oldu. Yaz aylarında yağış olmaması nedeniyle barajlardaki su oranının daha da aşağı seviyelere düşeceği tahmin edilirken, su kesintisine gidilip gidilmeyeceği yönünde net bir karar alınmadı.

Ankara'da 6 aylık su kaldı, önlemler arttı 
İstanbul’u susuzluk korkusu sararken başkent Ankara’nın da 6 aylık suyu kaldı. Sorunun çözümü için Kızılırmak Kesikköprü Barajı’ndan su getirilecek. Bunun yanında bir dizi önlem yönünde karar alındı:

Park ve bahçelerin sulanması, ASKİ’den izin alınarak, içme suyuna elverişli olmayan kuyulardan gerçekleştirilecek.
ASKİ’nin izni olmadan kuyu açılmayacak.
Araçlar sadece kova ile yıkanabilecek.
Kurallara uymayanların sularının kesilmesi konusunda ASKİ’ye yetki verilecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.