Haberler

Başkent’te Su Önlemleri

Tarih: 16 Mayıs 2007 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediye Meclisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Başkanlığı’nda dün yaptığı toplantıda
su sıkıntısı konusunda önemli kararlar aldı.

Başkan Melih Gökçek, Belediye Meclisi toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkent’e su sağlayan barajların kapasitesinin aslında Ankara’nın 4 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu ancak gerekli yağışların alınamaması nedeniyle en fazla 6 aylık su rezervinin kaldığını bildirdi.

Başkan Gökçek, bu nedenle su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla bir dizi önlemlerin alınacağını bildirerek, önlemleri şöyle açıkladı:

“- Büyükşehir Belediyesi, İlçe ve İlk Kademe Belediyelerinin 20 Mayıs 2007 tarihinden itibaren park ve bahçelerini ASKİ’den izin almak kaydıyla içme suyuna elverişli olmayan kuyulardan temin edeceği sularla su tankerleri ile yapması ve kesinlikle içme suyu kullanmaması,

- Büyükşehir Belediye sınırları içindeki özel şahıs ve kuruluşlar ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait yeşil alanların tanker suları ile sulanması,

- ASKİ veya DSİ’nin müsaadesi olmadan hiçbir yeni kuyu açımına müsaade edilmemesi,

- Hortumla araç yıkamanın yasaklanarak, sadece kova ile yıkanmasına izin verilmesi,

- Araba yıkama işyerlerinin kuyu suyu veya tankerle getirecekleri kuyu suları ile araç yıkamalarına müsaade edilmesi, şebeke suyu kullanmalarının yasaklanması,

- ASKİ tarafından su tasarrufu konusunda halkı uyarıcı ilanlar yapılması, şehir içinde anons araçlarıyla uyarı yapılması,

- Bu konularda alınan kararlara uymayan kişilere belediye kanunu ve çevre kanununa dayanarak ceza yazılması,

- Bu uygulamaların 20 Mayıs 2007 tarihinden itibaren başlaması ve işletmelerin gerekli önlemleri alması konusunda Zabıta Daire Başkanlığı’nın yetkili kılınması,

-Bu kurallara uymayanların sularının Kızılırmak’tan su getirilinceye kadar kesilmesi konusunda ASKİ’ye yetki verilmesi.”
Başkan Gökçek’in yaptığı bu açıklamanın ardından toplanan Belediye Meclisi, önergeyi ele aldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda önlemlerin daha da genişletilmesi amacıyla konunun komisyonlarda değerlendirilmesi ve bu hafta içerisinde Belediye Meclisi’nden geçirilmesi oy birliğiyle kararlaştırıldı.

Belediye Meclisi’nde daha önce Kesikköprü Barajı’ndan günlük 400 bin metreküp alınması düşünülen suyun da 750 bin metreküpe çıkarılması kararı alındı.

"Gerede Sistemi"
Başkan Melih Gökçek Başkente içme suyu sağlayacak planlar arasında yer alan bir diğer sistemin de "Gerede Sistemi" projesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yapılan planlamalarda Gerede projesinin 2010 yılının sonuna kadar bitirilmesi gerekiyordu. DSİ’nin yapması gereken bu projeyi biz devir alarak, süreci başlattık ve sondaj çalışmalarını da tamamlamak üzereyiz. Gerede sistemiyle Başkente 230 milyon metre küplük su kazandırmış olacağız. Biz projeye başladıktan sonra planlamada öngörülen süreden bir yıl daha erken tamamlamayı hedefledik.”

Göreve geldikleri günden itibaren Başkentte su sıkıntısı yaşanmadığını, barajlardaki su rezervinin kente yetecek miktarda olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, Küresel ısınmanın tüm dünyada olduğu gibi başkenti de olumsuz etkilediğini, 2030 yılında yapımı ön görülen içme suyu projelerinin acil olarak yapımını gerekli kıldığını söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.