Haberler

İstanbul'un 6 aylık suyu kaldı

Tarih: 17 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
İstanbul'da kurak geçen kışın ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 46'lara kadar geriledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüketim hızının bu şekilde sürmesi durumunda tedbir alınacağını duyurdu.

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı uzun bir aradan sonra yüzde 50'nin altına düştü. İSKİ, yaza kadar yağmur yağmaması halinde kesinti programı uygulamayı planlıyor.

Yaz aylarında su kullanımı artışı ve buharlaşma dikkate alındığında ve yaz sezonunun yağışsız geçmesi halinde muhtemel su kesintilerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Geçen sene mayıs ayında doluluk oranı yüzde 93 olan İstanbul barajlarında bugün itibarıyla bu miktar yüzde 46,57 seviyesine kadar düştü. Barajlarda 402 milyon 273 bin metreküp su bulunuyor. Günlük su tüketimi 2 milyon metreküp olarak hesaplandığında İstanbul'un şu an itibarıyla 200 günlük suyu kaldı. İSKİ'nin geçmiş yıllardaki verileri dikkate alındığında İstanbul'da su tüketimi yaz aylarında 2 milyon 200 metreküpe yükseliyor. İSKİ verilerine göre ayrıca yıllık 65 milyon metreküp su buharlaşıyor. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda bugün itibarıyla İstanbul'un 6 aylık suyu kaldığı ortaya çıkıyor. İstanbul'da son 50 yıllık yağışlar incelendiğinde 2006 yılı Ocak, Şubat aylarının toplam yağışları metrekareye 66,7 kilogram olarak belirlendi. Yapılan incelemelerde bugüne kadar İstanbul'da en büyük kuraklığın yaşandığı, yılların ocak ve şubat aylarında ise metrekareye 142 kilogram yağış düştüğü gözleniyor. Bu veriler dikkate alındığında geçtiğimiz kıştan bugüne kadar İstanbul'da yaşanmış en büyük kuraklığın yüzde 50'sinden daha az yağış aldığı belirtiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su sıkıntısı yaşanmaması için birtakım önlemler aldı. Suyun idareli kullanımına yönelik önlemler paketi cuma günü belediye meclisine sunulacak. İSKİ tarafından hazırlanan pakette yer alan önlemler şöyle:

Hortumla halı ve araç yıkamak yasaklanacak, uymayana para cezası verilecek.
Bahçe sulaması yasaklanacak. Yeşil alanlar belediye tarafından sulanacak.
İSKİ, su tasarrufu konusunda halkı ilanlar ve anonslarla uyaracak.
Melen Projesi'ne hız verilecek ve kasımda İstanbul'a su verilecek.
Kaçak kuyular hızla kapatılacak.
İstanbul'da bedava su verilen yerlerde kaçak kayıplar engellenecek.

Su sıkıntısı yaşanmaması için İstanbulluları suyu tasarruflu kullanmaya çağıran İSKİ, evlerde su kullanımı konusunda alınacak küçük önlemlerle büyük tasarruflar sağlanabileceğini belirtiyor. İSKİ yetkilileri, yaptıkları araştırma kapsamında şu ayrıntılara dikkat çekiyor: "İstanbulluların yüzde 76'sı duş alırken sürekli akan musluk altında yıkanıyor. Yüzde 24'ü diş fırçalarken suyu açık bırakıyor. İstanbullu erkeklerin 4'te 1'i tıraş olurken musluğu sürekli açık bırakıyor. Bir vatandaş, aracını hortumla yıkaması halinde 250-500 litre arasında su harcıyor. İSKİ, bu verilerden hareketle İstanbullulara su israfını önleme konusunda şu tasarruf önerilerinde bulunuyor:

Su tüketim elemanlarını seçerken tasarruf sağlayacak ürünleri tercih edin.
Halılarınızı hortumla yıkamayın. Halı yıkama makinesi ile yıkayın ya da silin.
Araçları kova ile temizleyin.
Bulaşık ve çamaşır makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
Duş alırken ve banyo yaparken ihtiyaç kadar su tüketin.
İlçe belediyeleri cadde ve sokakları sulamaktan vazgeçsin.
Park ve bahçeler sabah ve akşam saatlerinde sulansın.
Tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken suyu boşa akıtmayın.
İstanbul için 180 milyon YTL'lik acil su protokolü

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yürüttüğü Melen Projesi'nin ilk etabı kapsamındaki Melen Çayı ile Yeşilçay arasındaki 155 kilometrelik hattın eksik kalan 40 kilometrelik kısmı, artan kuraklık tehlikesi dolayısıyla 2007 sonunda tamamlanacak. Projenin ilk etabının zamanında tamamlanması için İSKİ ile DSİ arasında protokol yapılacak. Protokol kapsamında 2,5 metre çapındaki çelik borularla yaklaşık 40 kilometrelik hat yapılarak Melen Çayı ile Yeşilçay arasındaki bağlantı tamamlanacak. 2007 yılı sonuna kadar tamamlanacak projeyle Melen Çayı'ndan gelen ham su Yeşilçay'a, oradan da Ömerli Arıtma Tesisi'ne kadar getirilecek. Arıtma tesisindeki işlemlerin ardından su İstanbulluların kullanımına verilecek. Protokolle, İSKİ, çalışmaları yürüten DSİ'ye 180 milyon YTL aktaracak. Melen Projesi'nin İSKİ ile DSİ işbirliğiyle hayata geçecek en büyük proje olduğunu belirten Mevlüt Vural, projenin ilk aşamasında 268 milyon metreküp suyun İstanbul'a aktarılacağını, projenin tamamının İstanbul'a 1 milyar 180 milyon metreküplük su aktaracağını söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.