Haberler

Cagliari Çağdaş Sanatlar Merkezi

Tarih: 17 Mayıs 2007 Kaynak: Arcspace Yazan: Yıldız Uçak

Projenin amacı, kültürel değişimler için bir nokta yaratırken aynı zamanda Cagliari’ye denizden ulaşımda bir anıt olarak da hizmet edecek ve proje programında geçen beş zorlayıcı unsura yanıt oluşturacak bir çözüm üretmekti.

İç mekanlardaki dolaşımın kamu yollarıyla kesişmesi, açık alanlar ve oyulmuş boşlukların yer değiştirmesiyle bina kamusal boyutunu şehir ile paylaşıyor. Ayrıca, bina geometrik olarak deniz aksıyla aynı hizadadır ve kollarını S. Elia stadyumuna doğru uzatarak, müze sahasına bağlar ve kendisini arazinin bir parçası yapıyor.

Yeni müze, kültürel aktiviteleri canlı ve değişen bir çevrede, dış atmosferle daimi bir alışveriş yapabilen, dışı sert ve ve gözenekli mercanımsı bir katılığa sahip. Bazen toprak zeminle buluşarak arazinin görüntüsünü değiştirirken, diğer zamanlarda gökyüzüne düşen siluetini belirginleştiren güçlü bir kütleye dönüşüyor.

Şeklin, açık ve dinamik özelliği, ziyaretçilerin sergi alanlarındaki dolaşım alanları, enformasyon ve ticari alanların hacimlerinin belirlediği geometriyle binanın içinde de devam ediyor.

Binanın içerisinde büyük bir boşluk yaratan erozyon kendisini, çağdaş sanat enstellasyonlarını barındırmak üzere, ardarda gelen açık sergi alanları, toplantı ve tören alanları olarak gösteriyor.

Farklı bakış noktalarından görülebilen bu hacimler, görüşü, çağdaş ve tarih öncesi sanatlar arasındaki estetik diyaloğu tatmin eder niteliktedir. İç boşluk, biri diğerinin içinde barınan iki devamlı kabuğun başlangıcını sağlıyor. Müze programı, cephelerle oluşturulmuş “dış kabuk” ile yüzey / duvarlarda enstalasyonlar veya görsel projeksiyonlara olanak tanıyan, esnek seri tespit ve elektrifikasyon sistemiyle donanmış “iç kabuk” arasında yer alıyor.

İletişim, çağdaş ve tarih öncesi sergileri, binayı ve biribirini kesen kamu güzergahları, farklı kullanımlar ve düzenlemelere imkan sağlayan binanın akışkan strüktürünü yaratıyor. Dolaşımın dikey ve oblik unsurları, kesişim ve türbülans bölgeleri yaratarak, binanın farklı bölümleri arasında görsel bir devamlılık sağlıyor.

Müzeyi kuşatan ana metafor aşama planlamalarıyla netlik kazanıyor: yaşayan organizmalarda olduğu gibi, müzenin büyümesi de kendi kendine oluşacak. Bu büyüme, ekonomik atmosfer, insancıl ve kültürel çevre arasındaki olgun denge koşullarına ulaşıldığında doğal olarak gerçekleşecek.

Birinci aşama, kültürel merkezin yaklaşık %50’sini meydana getiren, merkez boşlukta yer alan etkinlik hacmini, enstellasyonlar için kullanılacak dış oyuk ve tonozu, büyük konferans salonu haricindeki tüm iletişim etkinliklerini, müzenin farklı bölümlerinin (kütüphane, araştırma, ve didaktik, sergi, vb.) idari ve ticari işlemlerini başlatmak üzere tüm ofisleri, ve zaman içinde sanatlar arasında diyaloğa imkan sağlayabilecek küçük fakat sergi alanlarının önemli bir kısmını oluşturan bir alanı kapsıyor.

Müze kompleksinin her yeni aşamasıyla desteklenmesi arazinin görünümü dönüştürüyor. İkinci aşama, kütüphane ve konferans salonunun da içinde olduğu diğer hacimlerle, sergileme hacimlerinin tamamlanmasından oluşuyor. Bu inşaat birinci aşamanın inşaatıyla birlikte, tamamlayarak ve giriş avlusuna yeni bir cephe sağlayarak, mevcut dağıtım sisteminin avantajını kullanıyor.

Üçüncü aşama, ikinci aşamanın Cagliari şehri yönündeki ek binasını oluşturuyor. Diğer binalardan ayrı duran bu bina Araştırma Labratuarlarını barındırıyor. Bina, gösteriler ve komşu araştırma labratuvarlarının ürünleri için deniz kenarında bir alan oluşturmak amacıyla müzenin geri kalanına bir “bağlantı halısı”yla bağlanacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.