Haberler

Susuzluğa çare aranıyor

Tarih: 21 Mayıs 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Küresel ısınmaya dayalı olarak yaşanması beklenen kuraklık ve su sıkıntısına karşı devlet kurumları da çalışmalarını hızlandırıyor. MTA Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı da bir rapor hazırlayarak su kaynaklarına ilişkin çalışmaların bir an önce yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı "Küresel Isınma ve Ülkemiz Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı" başlıklı raporunda, denize boşalan akarsuların bir bölümünün geri kazanımı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Küresel ısınma problemi sadece birkaç bilim insanının uyarıda bulunduğu bir problem olmaktan çıktı. sorunun ciddiyetinin anlaşılmasıyla sivil toplum örgütleri ve devlet kuruluşları çözüm arayışlarını hızlandırdı.

Türkiye su fakiri
Bu kapsamda MTA’dan gelen raporda da özellikle suyun dengeli kullanımı konusuna ağırlık veriliyor. Raporda Türkiye’nin yüzey ve yer altı suları (tatlı su) açısından günümüzde "su fakiri" ülkeler arasında olduğu ifade edilerek, denize boşalan akarsuların doğal dengeyi bozmayacak kadar, belli bir miktarında geri kazanımının araştırılması gerektiği bildiriliyor.

Raporda, dünya iklim koşullarının değişmesiyle, su kullanımının önemi ve potansiyelin daha verimli kullanılmasının gündeme geldiğine işaret ediliyor.

Araştırmalar hızlanmalı
Türkiye’de de bu kapsamda kullanıma yönelik, geleceğe dönük kapsamlı projelerin oluşturulması gerektiği vurgulanan raporda, kayıpların minimuma indirilmesi, denize boşalım yapan akarsuların geri kazanımı gibi çalışmaların yapılması, mevcut su kaynaklarının kirletici unsurlardan uzak tutulması gibi tedbirlerin bu tür çalışmaların başında geldiği kaydediliyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE, 2005) verilerine göre, 2030 yılı için Türkiye’nin nüfusunun 100 milyon olacağının öngörüldüğü belirtilen raporda, şöyle deniliyor:

Büyüyen nüfus korkutuyor
"Bu durumda 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp/yıl civarında olacağı söylenebilir. Mevcut büyüme hızı, su tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi faktörlerin etkisi ile su kaynakları üzerine olabilecek baskıları tahmin etmek mümkündür. Ayrıca bütün bu tahminler mevcut kaynakların 25 yıl sonrasına hiç tahrip edilmeden aktarılması durumunda söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla, küresel ısınma etkisi ile tüm dünya iklim koşullarının değiştiği bugünlerde, Türkiye’nin gelecek nesillerine sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup, akılcı kullanılması gerekmektedir."

Ne yapmalı
Raporda, alınması gereken önlemler konusunda şu önerilerde bulunuluyor: "Hidrojeoloji çalışmaları güncelleştirilmesi gereken veri tabanına dayalı etütlerdir. Türkiye genelindeki mevcut akiferlerin (yer altı suyunu tutan ve ileten kayaç ortamı) yer altı suyu potansiyellerinin sayısal ortamda güncel tutulması ve daimi takibinin yapılması gerekir. Bu kapsamda, kamu kuruluşları tarafından, ülkenin genelini kapsayacak detay hidrojeoloji etütleri yapılmalı, mevcut yer altı suyu potansiyeli ve kalitesi ortaya konularak uzun vadede kullanımın planlanması gerekmektedir. Mevcut yer altı suyu kullanımın mutlaka kontrol altına alınması ve önceliklerin belirlenerek projelendirilmesi gerekmektedir. MTA Genel Müdürlüğü tarafından yenilenen ve sayısallaştırılan Türkiye Jeoloji Haritaları baz alınarak, Türkiye Hidrojeoloji Haritası hazırlanmalı ve değerlendirilmelidir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.