Haberler

Kentlerin Gücü

Tarih: 24 Mayıs 2007 Yazan: Emine Merdim Yılmaz, Emine Merdim Yılmaz, Zeynep Güney

Visionary Power Sergisi'nden Khartoum - Sudan, Fotoğraf: biennalerotterdam.nl

3. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali 24 Mayıs Perşembe günü Kunsthal’da düzenlenen bir toplantı ile kapılarını ziyaretçilerine açtı. Sınırlı sayıda kişinin katıldığı açılış konuşmasında ilk olarak sözü Rotterdam Mimarlık Bienali Yönetim Kurulu Üyesi Saskia Jenne Stuiveling aldı. Kısaca bienalin tarihçesine ve temasına değinen Stuiveling, geçmiş senelerden farklı olarak bu senenin küratörlüğünü bir kişinin değil bir kurumun, Berlage Enstitüsü’nün üstlendiğini belirtti ve ardından sözü bienalin küratörlerinden Vedran Mimica’ya verdi.

Konuşmasında modern kentlerin nasıl üretildiğini irdeleyen Mimica, Berlage Enstitüsü ve IABR’nin işbirliği sayesinde mimarlığın gerçeklikle ilişkisinin kurulduğunu söyledi ve her gün 150.000 kişinin kırsal kesimden kente yeni bir hayat kurmak üzere göç ettiğini anlattı. Çarpıcı örnekler vererek, her 5 günde yeni bir Rotterdam’ın, her 3 ayda bir ise Şangay ya da New York gibi kentlerin doğduğunu ifade etti. Hızlı küreselleşen dünyada “Kenti kim üretir?” sorusunun gittikçe daha önemli ve her zamankinden daha acil durumuna geldiğini belirtti.


A Better World - Another Power, Fotoğraf: NAI 

Mimica, daha sonra sözü Berlage Ensitüsü’nün kurucusu aynı zamanda kendisinin Delft Teknik Üniversitesi’nden hocası olan Herman Hertzberger’e verdi. Rotterdam’ın güç sahipleri için bir strateji kenti olduğunu, Hollanda’da kentsel tasarımın dar bir bakış açısı ile şekillendirildiğini ve kentsel tasarım düşünülürken mimarlığın unutulduğunu belirtti. Hollanda gibi adeta canlı bir mimarlık müzesi olan ülkede bu şekilde bir yaklaşım olduğunun düşünülmesi gerçekten çarpıcıydı. Bienal’de kapsamlı bir sergisi de düzenlenen Le Corbusier’in 1932 yılında Rotterdam’a geldiğini ve Van Nelle Fabrikası’ndan çok etkilendiğini anlatan Hertzberger bugün bizim de kendisinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu vurguladı.

Hertzberger’in ardından sözü Arnavutluk’un başkenti Tiran’ı dönüştüren insan olarak bilinen Edi Rama aldı. Batı ve Doğu tarafından izole edilmiş bir kentten geldiğini belirten Rama, Tiran’ın mesafe olarak çok yakın ancak gelişmişlik açısından çok uzak olduğunu söyledi.


The New Dutch City, Fotoğraf: biennalerotterdam.nl
 
Avrupa’nın en fakir ülkesi olan Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın dönüşmesi için yeterli paralarının olmadığını, Avrupa Birliği’nden gelen fon ile dönüşüme binaları çarpıcı renklere boyayarak başladıklarını anlattı. Bu uygulamayı yaptıkları bölgelerin seçkinleştiğini, suç oranının azaldığını, insanların birbiriyle iletişim kurmaya başladığını ve yaşadıkları alanı sahiplendiklerini anlatan Rama, kentin bu şekilde dönüştüğünü söyledi. Yaptığı konuşma ile salondan büyük alkış alan Rama’nın ardından Rotterdam Valisi Ivo Opstelten konuşmasını yapmak ve ödüllerini almak üzere kürsüye davet edildi.

Opstelten konuşmasında sürekli değişen kentlerin bugünkü durumlarına bakarak nasıl bir rol oynayacaklarının önemli olduklarını belirterek Rotterdam Mimarlık Bienali’nin resmi açılışını yaptı. Açılışın ardından Kunsthal’daki Visionary Power ve The New Dutch City Sergileri, NAI’deki a Better World Another Power sergileri topluca gezildi.

Bienal’deki etkinlikler 10 Haziran’da sona erecek fakat sergiler 2 Eylül’e kadar gezilebilecek. Bienal kapsamındaki etkinlikler ve sergiler hakkındaki detaylı bilgiye hazırladığımız Etkinlik Dosyası’ndan ulaşabilirsiniz.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.